Chtěl bych se zeptat zkušenějších - koukám na kávovar do práce - DeLongi EC7 ,ale má tlak pouze 3,5 baru. Ostatní o něco lepší kávovary mají kolem 15 barů.
V čem je rozdíl? dělá se to kafe déle? a nebo to má taky výraznější chuŤ?
Dík za info.
Nebo popř doporučit nějaký - bez mlejnku.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
jongi píše: Kvalitou jsem myslel kvalitu kávy nikoli mletí to jsi špatně pochopil nebo sem se blbě vyjádřil.
Arabica 94-96 stupnů??? Pokud chceš přesnou definici esspresa tak zní:
Hmotnost porce mleté kávy 7 g ± 0,5
Výstupní teplota vody z kávovaru 88 °C ± 2 °C
Teplota nápoje v šálku 67 °C ± 3 °C
Vstupní tlak vody 9 bar ± 1
Doba extrakce 25 sekund ± 2,5 sekundy
Viskozita při 45 °C > 1,5 mPa s
Oleje > 2 mg/ml
Kofein < 100 mg/šálek
Objem nápoje v šálku včetně cremy 25 ml ± 2,5
Robusta nepouští moc hořkosti ona už hořká od přírody je na rozdíl od Arabicy. A to se nebavím o stupni pražení.
Nemám nic proti dobrýmu automatu sám jeden i mám,ale s pákou se fakt srovnat nedá (neberu v potaz shity z Datartu atd...). Otázkou je jestli je průměrný uživatel schopen kvalitu ocenit...
No právě,že robusta je hořká ze své podstaty a většina arabik které nastavuji je při té definované teplotě 88-90C acidní nad rámec očekávané chuti,proto se nastavuje většinou,neříkám že ve 100% případů na teplotu vyšší,ale nemůžu nechat stejně vysokou teplotu pro robustu,která je a má být hořká,protože to většinou vychazí tak,že už pouští za 1.negativní složky a za 2.silnou hořkost,než jakou má správně mít.Ale nechci se hádat,neznám všechny stroje a všechny druhy káv...je to alchymie a káva má svoje kouzlo což je na tom to krásný!Jinak já vůbec nejsem zastánce 100% arabiky,většinou mi chutnají směsi míchané s robustou:)
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
jongi píše: Nemám nic proti dobrýmu automatu sám jeden i mám,ale s pákou se fakt srovnat nedá (neberu v potaz shity z Datartu atd...). Otázkou je jestli je průměrný uživatel schopen kvalitu ocenit...
Myslím,že drtivá většina lidí kvalitu neocení,je to těžký,jsme v čechách...když ti přijde člověk pro kávovar a vypadne z něj,že chce něco na 300ml "expresso",tak to pak nezmůžeš nic
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Ďuričko píše: No právě,že robusta je hořká ze své podstaty a většina arabik které nastavuji je při té definované teplotě 88-90C acidní nad rámec očekávané chuti,proto se nastavuje většinou,neříkám že ve 100% případů na teplotu vyšší,ale nemůžu nechat stejně vysokou teplotu pro robustu,která je a má být hořká,protože to většinou vychazí tak,že už pouští za 1.negativní složky a za 2.silnou hořkost,než jakou má správně mít.Ale nechci se hádat,neznám všechny stroje a všechny druhy káv...je to alchymie a káva má svoje kouzlo což je na tom to krásný!Jinak já vůbec nejsem zastánce 100% arabiky,většinou mi chutnají směsi míchané s robustou:)
Já tedy raději jednodruhové a spíš Arabicu asi nej pro mě Harrar Longbery ,ale třeba taková robusta Indie cherry scr.17 též nemá chybu. Sto lidí sto chutí.... Však se někdy stav u mě v kavárně v sezoně, pražím si svojí
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
kousek...na Dobříši, ted předelávám web tak nemám odkaz
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Ďuričko píše: Myslím,že drtivá většina lidí kvalitu neocení,je to těžký,jsme v čechách...když ti přijde člověk pro kávovar a vypadne z něj,že chce něco na 300ml "expresso",tak to pak nezmůžeš nic
Horší je to, když to nevi ani ti co by měli...zkus si objednat esspreso v restauraci,u nádražní putyky to neřešim ta si aspoň na nic nehraje, ale když vlezeš do podniku honosícího se názvem Italský a donesou ti tuhle bryndu a ještě se cítí dotčeni, že jsi měl říct pikolo když chceš "malý" esspreso to bych se přeskočil
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
Myslel jsem si ze to bude mit hodne nalitany a nakonec jsem zjistil ze to ma polovinu toho co ten samy stroj (jen novejsi) co mame v praci.
Ďuričko píše: jongi>
Kdyby někdo sháněl informace tady je spousta zajímavých odpovědí
Díky
Tohle by\ si měl přečíst každej kdo přijde s kávou do styku:
http://www.piccoloneexistuje.cz/
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
Naposledy editováno 06.01.2015 14:59:48
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
Jinak je to celkem jedno, na domácí kávičkování, když s tím nějak člověk vylaboruje a zvykne si, že cappuccino triska prostě pěnu neudělá, jakými postupy termoblok zahřát jak je třeba, tak postačí i mašina za pár tisíc ala lídl. To je navíc zjevně jenom jinak označený dnes již neprodávaný typ od DeLonghi. Všechny tyhle levné mašiny jsou navíc uplně stejné jedna jako druhá, liší se jen designem a poločasem rozpadu, kdy přestanou těsnit a spadne jím tlak.
Pokud si na tom člověk udělá sem tam nějaký šálek, pořídí mlýnek a naučí se, že kafe se kupuje v zrnech pár deka z místní pražírny, ne půl kila vakuovaného mletého sena ze super hyper, nasytí se vůně už jen během přípravy šálku tak ty mašinky místo na slunci také asi mají.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
ptaak píše: Jsem rád, že jsem to tu rozjel Nakonec jsem pořídil toto a jsem nadmíru spokojen, nejdřív jsem labotroval s hrubostí (mám taky mlýnek KG89) a udělám s tím kávu podle mě srovnatelnou s restaurací (neberte to doslova znalci ). Pěna udrží několik vteřin cukr a fakt dobrý. První den jsem zkoušel a zkoušel a pak do dvou nespal
Nechci ti brát iluze, ale pěna na kávě má na její kvalitu stejnej vliv asi jako reflexní proužky na výkon motorky:D. A s cukrem na povrchu je to jen oblíbenej marketingový tah, protože s dvojitým sítkem u rádoby páky uděláš pěnu i u rok vyčpělý Jihlavanky.
ptaak píše: J.M.K.> Taky mě to pobavilo Každý ať si dělá co chce, mně to udělá kávu jakou si představuju, baví mě právě ten rituál, takže víc nepotřebuji Přítelkyně s tim blbne různý ty latté, já si udělám espresso a je to. Jak dlouho vydrží toť otázka no, ale mraky lidí píšou jak mají tyto levné mašinky 5-10 let a šlapou
Správně dělá Ti to kávu jakou si představuješ, ale není to esspreso
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
ptaak píše: jongi> Já vím, ale vypadá to dobře Ne tak měl jsem 3,5baru předtím a to neudělalo nic.Když nemám espresso tak co tedy?
Dyť jasný každý si nebude kupovat mašinu za 20 litrů,na druhou stranu je blbý tvrdit,že kávovar za 2500 dělá stejnou kávu jako ten za 100
1 reakcí na tento příspěvek Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Esspreso - kávovar
ptaak píše: Nespočetněkrát jsem měl v restauraci espresso z mašiny mnohonásobně dražší a bylo to hnusný, že lépe to chutnalo i doma z 3,5barového
"bar" je zhruba stejně nicneříkající reklamní buzzword jako "MPixel". Marketing, jak je vidět, asi světu vládne
Ad hnusná restaurace - co bylo použito za zrna, jaká byla hrubost mletí, nastavena teplota? Čisté prostředí? Přístup baristy k přípravě kávy? Nehledej zradu prvně jen v mašině ta má pouze nějakou část vlivu.
dj_hroch píše: Ďuričko> Není fér srovnávat nesrovnatelné třídy, ale např. běžné pákovky se samopěnicími zázraky jsou za 3 nebo za 7 kolikrát uplně stejné. Stejná konstrukce, stejný princip, stejné materiály, stejné nectnosti. Takže kromě pocitu, žes vydal více peněz, rozdíl fakt není.
Já vím že není,v podstatě se dá říct že pákovečka do 10tis. má cenu tvořenou zejména na marketingu než na samotné výbavě a provedení a tak se i dá říct,že nemá cenu za takový stroj přehnaně utrácet,protože přidaná hodnota je tam veškerá žádná a v cenové relaci 10000+ už stojí za zvážení jiná kategorie kávovaru.Jednoduše,pákovečku na doma,maximálně za 5tis. víc je nesmysl.