globalmoto_kveten





Téma: Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
 
21.11.2012 v 21:24
Děláte někdo v pivovaru nebo sodovkárně, případně jako dodavatel technologií pro tyto firmy? Potřebuju osvětlit technologický postup sycení CO2 při výrobě těchto nápojů :)

1 reakcí na tento příspěvek Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

21.11.2012 v 22:01 | Nahoru | #1
Nedělám ani v jednom - postup neznám, ale princip ano

CO2 je rozpuštěn v tekutině a tlak plynu rozpuštěného v kapalině obecně odpovídá tlaku plynu nad kapalinou - proto se při otevření lahve začnou bublinky uvolňovat - v lahvi byl přetlak, kterej udržoval CO2 rozpuštěné - otevřením lahve se tento přetlak poruší, na hladinu pak působí jen atmosferický tlak a CO2 se začne z kapaliny uvolňovat až do vyrovnání obou tlaků

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

21.11.2012 v 22:25 | Nahoru | #2
sharkis> máš bod za snahu ale potřebuju vědět jakým vybavením se toho dá dosáhnout. Třeba v 30ti litrové nádobě nebo v 300 litrové. Sodastream asi nebude to pravé ořechové

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

21.11.2012 v 22:41 | Nahoru | #3
uncompromised> tak z tý teorie se toho dá logicky dosáhnout tím, že budeš mít kapalinu v uzavřené nádobě, do které budeš hnát určitý tlak CO2 - čímž se ta kapalina časem nasytí

Na googlu jsem našel nějakou prezentaci, kde byly zmíněny 2 názvy sycení - vsádkové a kontinuální - to kontinuální jsem našel u produktů obecně jak jsem popsal - bomba s plynem a ventil s řídící jednotkou, kterej pouští konstantní množství v závislosti na množství kapaliny v zásobníku, čímž se kapalina nasytí

Jinak jsem byl i na exkurzi v pivovaru, kde se ta flaška natočí ani ne za 2 vteřiny, ale už si nepamatuju ten mechanismus

E: SYCENÍ

Naposledy editováno 21.11.2012 22:45:54

(reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

21.11.2012 v 22:55 | Nahoru | #4
sharkis> mechanismus plnění lahví je mě znám, do systému se pustí CO2 pod požadovaným tlakem a láhev se naplní, ale nedovedu si to technicky představit u větších objemů :) I když u KEG sudu ještě jo, tam by se dal použít podobný princip jako u domácí výroby perlivých vín, nebo se inspirovat systémem zmíněného sodastreamu. Ale bylo by to hodně zdlouhavé. Lepší by bylo využít technologie velkovýroby šumivých vín, kdy se naperlí několikahetolitrový tank a pak se stáčí. Asi si udělám znovu exurzi do šampusárny, naposled jsem asi nedával pozor :)

Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 08:58 | Nahoru | #5
hlavní rozdíl,mezi pivem a sodovkou je v tom,že CO2 se v pivě vytváří samo-uvolňuje se při kvašení ,kdežto do sodovky to musíš natlačit.

1 reakcí na tento příspěvek Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 09:11 | Nahoru | #6
dovoli jsem si diskuzi promazat, protože není o chuti, ale o technologii výroby. Co se kvality týče, ať si každý pije co mu chutná a nenutí svoje chutě nikomu jinýmu. Tohle je nekonečný téma.

Dolph-cz> to je taky slovo do pranice, ale nemyslím si, že se veškerý CO2, který vznikne při kvašení, se dostane až do flašky nebo kegu, při všem to stáčení, filtraci apod.

Naposledy editováno 22.11.2012 09:12:03

Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 10:03 | Nahoru | #7
Nevím jakým způsobem a ve které fázi výroby se do piva CO2 přidává, ale přidává se určitě. Jelikož tata dělá v pivovaru, konkrétně na filtru a tu osmimetrovou sifonovou bombičku tam určitě nemá na okrasu A jestli si vzpomenu, tak se ho večer přeptám

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 10:51 | Nahoru | #8

uncompromised píše: dovoli jsem si diskuzi promazat, protože není o chuti, ale o technologii výroby. Co se kvality týče, ať si každý pije co mu chutná a nenutí svoje chutě nikomu jinýmu. Tohle je nekonečný téma.

Dolph-cz> to je taky slovo do pranice, ale nemyslím si, že se veškerý CO2, který vznikne při kvašení, se dostane až do flašky nebo kegu, při všem to stáčení, filtraci apod.



pokud vše funguje jak má(a nejde o nějaký super hyper extra výborný recept ve smyslu ojebat a udělat co nejlevněji) tak se při kvašení v ležáckých tancích vytvoří tolik CO2,že se pivo bohatě nasytí a ještě se musí tlak i upouštět.

co se potom děje dál při filtrování,stáčení,pasterizaci a pod.- to je druhá věc.v ideálním případě se pak CO2 používá jen jako protitlak,aby pivo při těchto procesech nepěnilo.samozřejmě pokud jim při tom kysličník přece jen uteče,tak se nestydí ho zase zpátky nasytit.o tom není pochyb.

ale to už záleží na konkrétní technologii...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 13:16 | Nahoru | #9
Dolph-cz> máš pravdu, tak by to mohlo fungovat, stejný princip se používá u sektů kvašených v lahvi, které se filtrují i po tom vykvašení a CO2 se tam už nepřidává. Ale já potřebuju nasytit tekutinu, která je bez bublin.

JuraJ> Super, předpokládám, že tata dělá v Černé Hoře :) Tam dělali i sodovky ne? :) Zkus se ho zeptat, jak to tam funguje. Potřebuju naperlit štávu v pár KEGách, ale nemyslím si že když ho propojím s bombou s CO2, tak dosáhnu kýženého účinku :/ Potřebuju znát nějaký málo namáhavý a rychlý postup.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 21:33 | Nahoru | #10

uncompromised píše: Dolph-cz> máš pravdu, tak by to mohlo fungovat, stejný princip se používá u sektů kvašených v lahvi, které se filtrují i po tom vykvašení a CO2 se tam už nepřidává. Ale já potřebuju nasytit tekutinu, která je bez bublin.

JuraJ> Super, předpokládám, že tata dělá v Černé Hoře :) Tam dělali i sodovky ne? :) Zkus se ho zeptat, jak to tam funguje. Potřebuju naperlit štávu v pár KEGách, ale nemyslím si že když ho propojím s bombou s CO2, tak dosáhnu kýženého účinku :/ Potřebuju znát nějaký málo namáhavý a rychlý postup.



opravdu tam to CO2 stačí jen fouknout a trošku s tím zatřepat.ale tlak musí být dost velký.nevím přesně-snad 10 barů...

Naposledy editováno 22.11.2012 21:34:06

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 22:07 | Nahoru | #11
Dolph-cz> na KEGu je psaný max 3 bary :) A nevím jestli vůbec dostanu takový tlak z velké bomby :)

Naposledy editováno 22.11.2012 22:22:50

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 22:25 | Nahoru | #12

uncompromised píše: Dolph-cz> na KEGu je psaný max 3 bary :) A nevím jestli vůbec dostanu takový tlak z velké bomby :)



CO2 bomby maj tuším 50 bar, takže no problemo

(reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?

22.11.2012 v 23:32 | Nahoru | #13
sharkis> ale na KEGu jsou pořád jenom bary 3, tak nebudu riskovat, že z něho budu mít kopačák :) Asi budu muset vymyslet nějaké zařízení na principu plničky skleněných flašek.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist