1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
uncompromised píše: dovoli jsem si diskuzi promazat, protože není o chuti, ale o technologii výroby. Co se kvality týče, ať si každý pije co mu chutná a nenutí svoje chutě nikomu jinýmu. Tohle je nekonečný téma.
Dolph-cz> to je taky slovo do pranice, ale nemyslím si, že se veškerý CO2, který vznikne při kvašení, se dostane až do flašky nebo kegu, při všem to stáčení, filtraci apod.
pokud vše funguje jak má(a nejde o nějaký super hyper extra výborný recept ve smyslu ojebat a udělat co nejlevněji) tak se při kvašení v ležáckých tancích vytvoří tolik CO2,že se pivo bohatě nasytí a ještě se musí tlak i upouštět.
co se potom děje dál při filtrování,stáčení,pasterizaci a pod.- to je druhá věc.v ideálním případě se pak CO2 používá jen jako protitlak,aby pivo při těchto procesech nepěnilo.samozřejmě pokud jim při tom kysličník přece jen uteče,tak se nestydí ho zase zpátky nasytit.o tom není pochyb.
ale to už záleží na konkrétní technologii...
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Dělá někdo v pivovaru nebo sodovkárně?
JuraJ> Super, předpokládám, že tata dělá v Černé Hoře :) Tam dělali i sodovky ne? :) Zkus se ho zeptat, jak to tam funguje. Potřebuju naperlit štávu v pár KEGách, ale nemyslím si že když ho propojím s bombou s CO2, tak dosáhnu kýženého účinku :/ Potřebuju znát nějaký málo namáhavý a rychlý postup.