Za jak dlouho doma začíná kvasit mošt a jaká je optimální teplota pro kvašení?
Pokouším se opět vyrobit pitelné víno, tak bych byl rád za každou radu.
Mám mošt dva dny v cca 23 st. teplé místnosti, dal jsem živnou sůl i kvasinky a stále nekvasí, je to v pořádku?
Demižony jsem před naplněním moštem vysířil, může obsah oxidu síry ovlivnit začátek a dobu kvašení?
Budu rád za relevantní příspěvky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
Další postup už bude v pohodě. Jinak sířím demižon, že v něm nechám shořet kus plátku a nechám ho uzavřený cca 10 minut, potom jej otevřu a za cca 5 minut naliji víno. Čili kouř ze síry je ještě převážně v demižonu a při nalévání jde ven.
Naposledy editováno 04.10.2018 09:52:24
jarikGSXR píše: BlackSabbath> No asi to nechám raději v tom teple, možná snížím teplotu v místnosti (až se rozjede druhý demižon) na cca 22 st. Do chladna to dám tedy až to přestane kvasit a bude to stočené. Stejně nechápu proč se to nerozjelo samo a nepomohly tomu kvasinky a živná sůl. Přitom kvasinky se za půl hodinky v části moštu s vodou rozjely parádně.
Holt to tak někdy prostě je. Mně třeba stále nechce dokvasit do konce tramín, přitom vše ostatní při stejných podmínkách je již hotové a dávno stočené...
1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
osiris píše: ...vyrábím víno tak, že otvírákem vytáhnu špunt z láhve ...a takhle umím klidně i růžový, nebo šampus
evidentně jsi jich už pár dnes vyrobil :D
1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
Já když jsem nesířil, tak to víno fakt hnědlo a žloutlo a to víno fakt za moc nestálo. Zkouším teď sířit, tak uvidíme.
Jinak včera konečně výborný burčák (i když už trochu méně sladký a více alkoholový). Teplota kvašení spadla z 26 na 22 st. ale stále bublá stejně.
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
maco píše: jarikGSXR> Když už chceš být chytrý,tak se to píše "irelevantní"
Asi trochu popito viď
1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
btw 1: foto je po stočení
btw 2: pokud moje téma někoho sere ,tak napište a já ho pošlu do věčných lovišť (no problem)
Naposledy editováno 19.10.2018 23:27:18
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
BlackSabbath píše: jarikGSXR> Teď to nech sednout a můžeš to tak klidně nějakou dobu nechat. A nebo taky stočit. Jak chceš. Síry dle potřeby, ale u mladého vína je potřeba téměř vždy. To poznáš sám.
OK, nechám to sednout. Nahoře už to začíná být čiré, sířit budu i další demižon. Ty bublátka tam můžu nechat, nebo je raději zašpuntovat ?
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
jarikGSXR píše: OK, nechám to sednout. Nahoře už to začíná být čiré, sířit budu i další demižon. Ty bublátka tam můžu nechat, nebo je raději zašpuntovat ?
Perlí to ještě trošku? Tipuju, že minimálně. Pro klid duše to tam můžeš nechat, až se to vyčíří, tak to stoč z kalu a už to zavři normálně, nemělo by z toho už nic jít.
1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to
Základ je tedy síření, dobrý start kvašení při vyšší teplotě a následné pomalejší kvašení při nižší teplotě. Před moštováním jsem odstranil shnilé části hroznů a před lisováním střapce. Dvojí odkalení a doplnění nádob těsně pod špunt. Uvidíme ještě až dozraje a jak dopadne archiv.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to
jarikGSXR píše: Tak jsme dnes konečně ochutnali jeden demižon a víno je chuťově výborné. Trochu sladší a více alkoholu (rmut měl 23 °). Chutnalo všem a zájem i o odkoupení pár litříků. Takže výsledek pro mně vynikající. Samozřejmě víno nechám pro rodinu a pár známých. Pokusím se ještě pár lahví archivovat.
Základ je tedy síření, dobrý start kvašení při vyšší teplotě a následné pomalejší kvašení při nižší teplotě. Před moštováním jsem odstranil shnilé části hroznů a před lisováním střapce. Dvojí odkalení a doplnění nádob těsně pod špunt. Uvidíme ještě až dozraje a jak dopadne archiv.
Paráda, to mě těší. Vidíš, že to jde a není to zase tak složité...