globalmoto_duben_nolan





Téma: Výroba vína, jak na to
2.10.2018 v 21:24
Děláte doma víno z vinné révy, případně z jiného ovoce?
Za jak dlouho doma začíná kvasit mošt a jaká je optimální teplota pro kvašení?
Pokouším se opět vyrobit pitelné víno, tak bych byl rád za každou radu.
Mám mošt dva dny v cca 23 st. teplé místnosti, dal jsem živnou sůl i kvasinky a stále nekvasí, je to v pořádku?
Demižony jsem před naplněním moštem vysířil, může obsah oxidu síry ovlivnit začátek a dobu kvašení?
Budu rád za relevantní příspěvky
Předchozí
1 2
Následující

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

4.10.2018 v 09:47 | Nahoru | #31
BlackSabbath> No asi to nechám raději v tom teple, možná snížím teplotu v místnosti (až se rozjede druhý demižon) na cca 22 st. Do chladna to dám tedy až to přestane kvasit a bude to stočené. Stejně nechápu proč se to nerozjelo samo a nepomohly tomu kvasinky a živná sůl. Přitom kvasinky se za půl hodinky v části moštu s vodou rozjely parádně.
Další postup už bude v pohodě. Jinak sířím demižon, že v něm nechám shořet kus plátku a nechám ho uzavřený cca 10 minut, potom jej otevřu a za cca 5 minut naliji víno. Čili kouř ze síry je ještě převážně v demižonu a při nalévání jde ven.

Naposledy editováno 04.10.2018 09:52:24

(reakce na) Výroba vína, jak na to

4.10.2018 v 09:49 | Nahoru | #32

jarikGSXR píše: BlackSabbath> No asi to nechám raději v tom teple, možná snížím teplotu v místnosti (až se rozjede druhý demižon) na cca 22 st. Do chladna to dám tedy až to přestane kvasit a bude to stočené. Stejně nechápu proč se to nerozjelo samo a nepomohly tomu kvasinky a živná sůl. Přitom kvasinky se za půl hodinky v části moštu s vodou rozjely parádně.


Holt to tak někdy prostě je. Mně třeba stále nechce dokvasit do konce tramín, přitom vše ostatní při stejných podmínkách je již hotové a dávno stočené...

Výroba vína, jak na to

4.10.2018 v 09:56 | Nahoru | #33
No jinak je fakt, že jsem to asi stočit měl. Ten uleželý chuchvalec dole tomu vínu asi dost uškodí
Vždy to začínalo kvasit, než se utvořil. No uvidíme.

Výroba vína, jak na to

4.10.2018 v 19:40 | Nahoru | #34
Tak jsem znovu naočkoval druhý demižon kvasícím rmutem z prvního a už se začíná pomalu rozjíždět také. Jinak jsem kvasící demižon nakonec přemístil do chladnější místnosti 18-19 st. Teplota rmutu v něm je 26 st. Názory vinařů se dost liší, někteří uvádí 15-16 st, někteří 20-22 st. Tak těch 18-19 st bude asi dobrých, snad to nepřestane kvasit

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

4.10.2018 v 20:27 | Nahoru | #35
...vyrábím víno tak, že otvírákem vytáhnu špunt z láhve ...a takhle umím klidně i růžový, nebo šampus

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

5.10.2018 v 21:30 | Nahoru | #36

osiris píše: ...vyrábím víno tak, že otvírákem vytáhnu špunt z láhve ...a takhle umím klidně i růžový, nebo šampus



evidentně jsi jich už pár dnes vyrobil :D

(reakce na) Výroba vína, jak na to

5.10.2018 v 23:30 | Nahoru | #37

Michal1011 píše: evidentně jsi jich už pár dnes vyrobil :D


...včera, dnes už nejančím

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

8.10.2018 v 13:28 | Nahoru | #38
Proč se vlastně ty demižóny a flašky a vůbec všechno kolem vína musí sířit? Tuhle jsem si četl z dlouhé chvíle vinětu na nějakém víně z Templářských sklepů a tam taky stálo že může obsahovat sloučeniny síry. Před lety jsem pomocí sirných plátků vyháněl z kamennýho leta nepoužívanýho sklepa plíseň - pak jsem to vybílil vápnem a dobrý. U vinařství se používají ty sirné plátky ze stejného důvodu?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

8.10.2018 v 15:18 | Nahoru | #39
Bimbam> "Má jednak antibakteriální účinky - omezuje růst patogenních mléčných, jablečných a octových bakterií, které svými metabolity „kazí“ víno, a také divokých a vinných kvasinek. Plní i funkci antioxidantu (stabilizátoru) - chrání ovocné aroma vína a zabraňuje hnědnutí".
Já když jsem nesířil, tak to víno fakt hnědlo a žloutlo a to víno fakt za moc nestálo. Zkouším teď sířit, tak uvidíme.
Jinak včera konečně výborný burčák (i když už trochu méně sladký a více alkoholový). Teplota kvašení spadla z 26 na 22 st. ale stále bublá stejně.

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

11.10.2018 v 01:16 | Nahoru | #40
jarikGSXR> Když už chceš být chytrý,tak se to píše "irelevantní"

(reakce na) Výroba vína, jak na to

11.10.2018 v 09:55 | Nahoru | #41

maco píše: jarikGSXR> Když už chceš být chytrý,tak se to píše "irelevantní"


kuk

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

11.10.2018 v 10:31 | Nahoru | #42

maco píše: jarikGSXR> Když už chceš být chytrý,tak se to píše "irelevantní"


Asi trochu popito viď

(reakce na) Výroba vína, jak na to

11.10.2018 v 10:43 | Nahoru | #43
jarikGSXR> Ne, volič SPD.

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

19.10.2018 v 21:39 | Nahoru | #44
Po cca 14 dnech ustálo kvašení, víno jsem prvně stáhnul (samozřejmě jsem demižony dostatečně vysířil). Dva dny nato se již demižony od vršku krásně čistí. Jinak zatím to vypadá sakra dobře, chuť až na lehce kvasinkovou (lehce nahořklou) v pohodě. Čili už je to pitelné nevyzrálé víno. Otázka prosím, kdy stočit podruhé a opět sířit ?

btw 1: foto je po stočení
btw 2: pokud moje téma někoho sere ,tak napište a já ho pošlu do věčných lovišť (no problem)



Naposledy editováno 19.10.2018 23:27:18

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

21.10.2018 v 16:46 | Nahoru | #45
jarikGSXR> Teď to nech sednout a můžeš to tak klidně nějakou dobu nechat. A nebo taky stočit. Jak chceš. Síry dle potřeby, ale u mladého vína je potřeba téměř vždy. To poznáš sám.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

21.10.2018 v 19:49 | Nahoru | #46

BlackSabbath píše: jarikGSXR> Teď to nech sednout a můžeš to tak klidně nějakou dobu nechat. A nebo taky stočit. Jak chceš. Síry dle potřeby, ale u mladého vína je potřeba téměř vždy. To poznáš sám.


OK, nechám to sednout. Nahoře už to začíná být čiré, sířit budu i další demižon. Ty bublátka tam můžu nechat, nebo je raději zašpuntovat ?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 21.10.2018 v 21:14 | Nahoru | #47

jarikGSXR píše: OK, nechám to sednout. Nahoře už to začíná být čiré, sířit budu i další demižon. Ty bublátka tam můžu nechat, nebo je raději zašpuntovat ?


Perlí to ještě trošku? Tipuju, že minimálně. Pro klid duše to tam můžeš nechat, až se to vyčíří, tak to stoč z kalu a už to zavři normálně, nemělo by z toho už nic jít.

(reakce na) Výroba vína, jak na to

21.10.2018 v 22:19 | Nahoru | #48
BlackSabbath> OK, už to nebublá vůbec a čistí se to rychle a krásně. Nechám je tam, až se to vyčistí a stáhnu to, tak je teprv zazátkuji.

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

11.11.2018 v 22:52 | Nahoru | #49
Tak jsme dnes konečně ochutnali jeden demižon a víno je chuťově výborné. Trochu sladší a více alkoholu (rmut měl 23 °). Chutnalo všem a zájem i o odkoupení pár litříků. Takže výsledek pro mně vynikající. Samozřejmě víno nechám pro rodinu a pár známých. Pokusím se ještě pár lahví archivovat.
Základ je tedy síření, dobrý start kvašení při vyšší teplotě a následné pomalejší kvašení při nižší teplotě. Před moštováním jsem odstranil shnilé části hroznů a před lisováním střapce. Dvojí odkalení a doplnění nádob těsně pod špunt. Uvidíme ještě až dozraje a jak dopadne archiv.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 12.11.2018 v 08:42 | Nahoru | #50

jarikGSXR píše: Tak jsme dnes konečně ochutnali jeden demižon a víno je chuťově výborné. Trochu sladší a více alkoholu (rmut měl 23 °). Chutnalo všem a zájem i o odkoupení pár litříků. Takže výsledek pro mně vynikající. Samozřejmě víno nechám pro rodinu a pár známých. Pokusím se ještě pár lahví archivovat.
Základ je tedy síření, dobrý start kvašení při vyšší teplotě a následné pomalejší kvašení při nižší teplotě. Před moštováním jsem odstranil shnilé části hroznů a před lisováním střapce. Dvojí odkalení a doplnění nádob těsně pod špunt. Uvidíme ještě až dozraje a jak dopadne archiv.


Paráda, to mě těší. Vidíš, že to jde a není to zase tak složité...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

2.12.2018 v 13:00 | Nahoru | #51
BlackSabbath> Díky, už se lahvuje. Pár lahvinek schovám na archív, něco málo na pití a zbytek se rozdá

Výroba vína, jak na to

7.12.2019 v 00:21 | Nahoru | #52
Tak letos 50 litrů Pálava, 50 litrů Mullerka a 40 litrů směska. Momentálně čířím a zkouším prvně Bentonit. Po loňských usazeninách v lahvích zkusím víno očistit právě Bentonitem od bílkovin. Jinak hlídám síru, bílkoviny a kyseliny a zatím to vypadá dobře. Jinak mně přijde ,že ten Bentonit víno zjemní a bohužel i sníží vůni vína, je to možné, a nebo se mně to jen zdá? Případně jaké zkušenosti s Bentonity máte a zda-li ho vůbec používat a nebo se na něj vykašlat? Díky za rady

(reakce na) Výroba vína, jak na to

29.3.2021 v 09:52 | Nahoru | #53
jarikGSXR> Hodně pěkný :) Vína není nikdy dost

Naposledy editováno 03.04.2021 09:54:31
Předchozí
1 2
Následující
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist