globalmoto_duben_nolan




MOTO TEST CAMP startuje již pošesté

Již za měsíc startuje akce pro všechny nadšené motorkáře a milovníky motocyklového světa MOTO TEST CAMP 2024. Jedinečná událost, která nabízí možnost vybrat si z více než 140 strojů a vyzkoušet je přímo v reálných jízdních podmínkách, ohlašuje pro letošek nejen rekordní počet značek, ale také exkluzivní novinky. Mezi očekávanými přírůstky se představí značky KTM, Husqvarna, KOVE nebo GASGAS. Po loňské pauze se vrací i Kawasaki a velká japonská čtverka tak bude poprvé kompletní. Akce se koná ve dnech 18.–19. května v areálu Automoto klub Soběslav v jižních Čechách.

Od experimentu k tradici

Před čtyřmi lety se první MOTO TEST CAMP plánoval s ohledem na covidová omezení jako jednorázová záležitost, která by importérům umožnila testovací jízdy pro jejich zákazníky. Dnes jde o vyhledávanou událost a také jedinou svého druhu v České republice. Spousta motorkářů se opakovaně vrací.

Hlavní devízou akce je zejména unikátní koncept – možnost porovnat a vyzkoušet v jeden den a na jednom místě různé modely motocyklů různých značek v různých podmínkách a režimech jízdy s cílem vybrat si nejvíce vyhovující stroj.

Nové značky, nové možnosti

S každým rokem se MOTO TEST CAMP stává přitažlivější nejen pro vystavovatele, ale i pro návštěvníky. Dokazuje to i meziroční nárůst počtu značek a strojů k vyzkoušení. Pro letošní ročník je potvrzeno rekordních 30 značek a více než 140 testovacích motocyklů.

Horkým tématem diskuzí v průběhu minulých ročníků se stala možná účast některých doposud chybějících značek. To se pořadatelé snažili vyslyšet a pro letošní ročník počítají s premiérovou účastí dalších světových jmen, kterými jsou KTM, Husqvarna, BSA, GASGAS, QJMotor nebo FANTIC.

Ohlédnutí za MTC 2023

Loňský ročník byl úspěšný v mnoha směrech.

  • více než 100 testovacích motorek od 22 značek
  • více než 220 registrovaných motorkářů z celé republiky
  • více než 40 tisíc testovacích kilometrů při 850 jízdách
  • více než 500 dalších návštěvníků

Jak říká Jiří Štefl z pořadatelské agentury AŇO AGENCY, je důležité průběžně monitorovat, zda akce plní očekávání registrovaných účastníků. „Vždy se snažíme získat zpětnou vazbu, protože jen tak můžeme zajistit dokonalý servis a uživatelský zážitek. V průzkumu z loňského ročníku jsme s velkou radostí zaznamenali téměř výhradně pozitivní reakce. Účastníci oceňovali profesionální organizaci, přátelskou atmosféru a bohatý výběr motocyklů k vyzkoušení. Co si však vysloužilo kritiku, byla nedostatečná kapacita cateringu. A tu jsme pro letošek výrazně navýšili,“ prozradil Jiří.

Na co se letos můžete těšit

Značka Kawasaki pro vás připravila nejžhavější modely z letošní nabídky. Supersportovní novinka Ninja ZX-4RR nabídne maximální adrenalin, stejně jako oblíbený naháč Z900 SE. Ninja 1000SX osloví milovníky rychlého cestování. Pro cestovatele tu bude bestseller Versys 1000 SE. Retro klasiku zastupuje krásná Z900 RS a pro pohodáře budou připraveny cruisery Vulcan S a zcela nový Eliminator 500 SE.

Yamaha se na letošním MTC představí tradičně v plné polní. Testovací flotila nabídne 12 strojů včetně letošní očekávané novinky MT-09. Nově vám nabídne také svezení na jejích luxusních skútrech XMAX Tech Max 123/300 či na tříkolové Tricity dostupné s řidičským oprávněním skupiny B.

Honda letos přichází s technologickou novinkou v podobě elektronické spojky E-Clutch. Tento volitelný systém umožňuje jezdci rozjíždět se, zastavovat a řadit bez použití páčky spojky a to pouze pomocí nožní řadičky. Zároveň je ale možné E-Clutch funkci jednoduše vypnout a řadit tychlosti pomocí spojkové páčky jako s klasickou manuální převodovkou. První modely, které tuto volitelnou funkci nabízejí, jsou sportovní motocykl CBR650R a také nahá verze CB650R, které letos prošly modernizací od předního světlometu až po zadní světlo. Oba stroje budou k vyzkoušení na letošním Moto Test Campu.

Značka Voge představí novinky 900 DSX – prémiové silniční enduro s cestovatelskou DNA a 350 AC – dvouválcová divoška, co ohromí vzhledem i výkonem a se kterou si bude rozumět každá motorkářka.

Jeden z nejsilnějších hráčů na poli elektromotorek – VMoto – přijede na letošní MTC s elektrizující novinkou STASH. Zaujme maximálním výkonem až 15kW, maximální rychlostí 120 km/h, dojezdem 100 až 150 km a velmi atraktivním designem moderní motorky. Vyniká také funkcemi, jako jsou ABS, trakční kontrola, plnobarevný displej, zrcadlení mobilu nebo čidla v pneumatikách.

Premiéru na MTC 2024 bude mít značka KOVE s prvním sériově vyráběným Dakar speciálem. Model 450 RALLY se loni výborně uvedl právě na Dakaru a pro testovací jízdy bude k dispozici poprvé v Soběslavi.

Triumph letos přiváží mimo jiné model Rocket 3, který je známý svým monstrózním výkonem a bezkonkurenčním točivým momentem. Ve své nejnovější edici, Rocket 3 STORM, znovu definuje, co znamená být skutečným králem silnic. Nově přichází s výkonem motoru ještě zvýšeným o 15 koní na celkových 182 koní. Točivý moment se zvýšil na neskutečných 225 Nm. Rocket 3 tak upevnil světové prvenství v objemu motoru mezi sériově vyráběnými motocykly. I tento model bude k vyzkoušení na letošním MTC.

Společnost JAWA Moto se již tradičně zúčastní, a to se všemi modelovými zástupci motocyklů své bohaté nabídky. Nebude chybět ani loňská novinka JAWA 650 OHC (Sport) nebo v březnu letošního roku představený motocykl JAWA 350 CL Bobber.

Aprilia doplňuje svou nejsportovnější rodinu a vstupuje do nového segmentu, který hledí vstříc novým generacím. Vyzkoušejte už letos na MTC nový model RS 457 pro řidičské oprávnění A2. Výkonná a zábavná motorka s nejlepším poměrem výkonu a hmotnosti ve své třídě. Je hravá a lehká, s důmyslnými technickými řešeními odvozenými přímo z nejvyšších tříd a agresivní linií v čistém stylu RS. Na vyzkoušení budou také modely Tuono V4 a Tuareg v nových barvách pro tento rok.

Moto Guzzi pro letošní rok nachystala pořádnou dávku novinek, kterou si budete moci otestovat. Ikonické cestovní enduro V85 s orlem ve znaku totiž prošlo kompletní rekonstrukcí a představuje se nyní ve třech verzích. Úpravám neunikl ani motor, kde byl zvýšen výkon a již nyní splňuje novou emisní normu povinnou až od příštího roku. Na místě uvidíte také sportovní verzi bestselleru V7, která byla představena před zraky tisíců fanoušků na velkolepé akci Moto Guzzi Open House 2023, verzi V7 Stone Corsa. A samozřejmě nesmí chybět ani tolik očekávané Stelvio, které bude k vyzkoušení ve dvou kusech. Stelvio se svou výraznou osobností přepisuje pravidla v kategorii on-off motocyklů. Je postaveno na nejmodernějších technických základech značky Moto Guzzi a jeho kompaktní dvouválcový motor nabízí bezkonkurenční jízdní vlastnosti. Inovativní technologie posouvají dál radost z jízdy i bezpečnost.

Výjimečnou kombinaci představí Vespa. Tradice a moderna jdou ruku v ruce. Vyzkoušet můžete nejsportovnější Vespu GTV: nízký přední světlomet a odhalená řídítka v kombinaci se sportovními úpravami a hi-tech balíčkem vybavení – nový digitální panel, full LED světlomety a bezklíčové startování s motorem 300 HPE s výkonem více než 23 koní, což je nejsilnější motor, jaký kdy byl do modelů Vespa montován. Nová Vespa GTV – sportovní jako nikdy předtím.

Royal Enfield je nejstarším existujícím výrobcem motocyklů, který přežil obě světové války. Svoji výrobu přesunul z Británie do Indie. Letos na MTC představí dlouho očekávaný model Himalayan 450, ShotGun 650 a také nejdéle vyráběný motocykl v historii Bullet 350.

Značka Ducati představí dvě letošní novinky – terénní speciál DesertX Rally a jednoválcový Hypermotard 698 Mono RVE. Chybět nebude vlajková loď Multistrada V4, a to hned ve dvou provedeních – V4 S a expediční verze Rally. Sestavu doplní hravý Scrambler Full Throttle.
Nabídka KTM je opravdu široká, protože kromě inovovaných naháčů Duke ve všech možných kubaturách od 125 do 1390 si můžete vyzkoušet i sportovní RC 390 nebo všechny modely určené pro dobrodružné cestování – od Adventure 390 až po Super Adventure 1290 R. Super Duke 1390 je dokonce v nejvyšší možné verzi R EVO. Tu si prostě musíte vyzkoušet.

Husqvarna nabízí základní esenci severského ježdění – drsné jednoválcové naháče 401 Svartpilen a Vitpilen, nekompromisní 701 Supermoto a objevitelský 901 Norden, a to i v bohatší verzi Expedition. Motocykly Husqvarna mají své osobité kouzlo a každý motorkář by ho měl zažít na vlastní kůži.

Společnost Nevima Group nabídne hned několik značek motocyklů. Od značky Benelli se můžete těšit na bestseller TRK 702 a 702X, oblíbený retro motocykl Imperiale 400, vynikající Leoncino 800 Trail a Leoncino 500 Trail. Značku MBP prezentuje novinka – litrový cruiser V1002 C s véčkovým dvouválcem. SWM představí velmi dobře vybavený lehký cesťák Superdual GT s bohatou výbavou pro dobrodružné cestovatele a scrambler inspirovaný legendárním závodem „šestidenní“ SIX6 500 v Travel paketu. Pod hlavičkou Nevima Group je letos také možné vyzkoušet známou značku rakouského výrobce BRIXTON, která představí vlajkový model Cromwell 1200X a na českém trhu velmi žádaný scrambler Crossfire 500 XC.

Legenda, designová lahůdka, značka s neopakovatelným charakterem i s daleko nejvyšším počtem vítězství v motocyklových závodech z italských značek, to je MV Agusta. Model Dragster RR SCS působí jako benchmark dokonalého designu a hned při něm i magická Superveloce S. Žhavá novinka LXP Enduro Veloce pak zaujme jako první cestovní enduro od této značky; a jak se již stihlo potvrdit, ze silného charakteru MV Agusta nechybí ani trochu.

Jako jedni z prvních máte možnost otestovat horkou a opravdu extrémně očekávanou novinku značky CFMOTO v kategorii cestovních endur – CFMOTO 450MT. CFMOTO 450CL-C je více než motocykl typu cruiser. Je dokonalým spojením detailů a klasického, plynule prolínajícího designu cruiseru s duchem neomezené svobody. CFMOTO 800MT Explore vám dá odvahu posunout limity a pomůže vám dosáhnout cíle co nejpříjemnějším způsobem. S CMFOTO 800NK Advanced může být každá z cest intenzivním zážitkem. Záleží jen na vás. Akcelerace, brždění, náklon v zatáčce. Běžné jezdecké situace jsou zostřeny a poskytují maximální radost z jízdy.

Suzuki přiváží do Soběslavi svůj špičkový sportovní crossover GSX-S 1000GX, který je prvním modelem vybaveným zcela novým elektronickým podvozkem.

Specialita k zapůjčení je i motorka KJ 380 Scrambler. Jde o kompletní přestavbu motocyklu Benelli Imperiale 400, který je také jedním z letošních testovacích strojů. Porovnání se tedy přímo nabízí.
QJMOTOR je poměrně mladá progresivní značka, která v letošním roce představila mnoho novinek. Je jich dokonce tolik, že je na MTC musí dovézt firemní kamion. Všechny je budete moci otestovat. Vyzkoušejte například jejich vlajkovou loď SRT 800 SX, s motorem o výkonu 92 koní, brzdami Brembo, podvozkem Marzocchi a barveným 7″ displejem s navigací.
Znovuzrozená značka BSA nabídne model Gold Star 650 ve verzi Legacy. Letošní rok se u BSA výrazně snížila cena a díky příjemným jízdním vlastnostem a pečlivě vyladěnému motoru by byla škoda tento model vynechat.

Značka FANTIC doveze k vyzkoušení inovovaný model Caballero 500 ve verzi Rally, který nabízí zbrusu nový displej, osvětlení a úpravami prošel i motor. Zájemci o prvotřídní svezení na sinici budou mít možnost vyzkoušet dvouválcové Caballero 700, novinku loňského roku, která disponuje špičkovým motorem Yamaha, podvozkem Marzocchi a elektronickou výbavou v čele s náklonovým ABS.

Značka GASGAS ve své premiéře na MTC předvede model SM 700 – čistý koncentrát absolutně strohé účelovosti: supermoto na vymetání zatáček na čas. Vše je zde podřízeno výkonu a rychlosti. ABS na zadním kole lze vypnout, což slibuje pěkné drifty a pak to dlouhé wheelie.

Indian Motorcycle v rámci MTC tradičně sází na zástupce své sportovní divize, takže se i letos můžete těšit na aktuálně nejzábavnější, nejsilnější a nejrychlejší funbiky „made in USA“ – Indiany FTR, konkrétně nejžádanější verzi FTR Sport. Jeden z motocyklů bude dokonce ve velmi atraktivní úpravě ve stylu silničních závodů SuperHooligan. Další motocyklovou kategorií, která je v posledních letech i u nás hodně v kurzu, jsou tzv. power cruisery. A na důkaz toho, že i v této třídě je lídrem legendární Indian, si budete moci vyzkoušet to nejlepší z této třídy, model Indian Sport Chief – hmatatelný důkaz pro tvrzení, že i jízda na americkém cruiseru může být zábava a adrenalin!

Elektrické motocykly nemají v tradičních motoristických zemích, jako jsou Čechy nebo Slovensko, zrovna na růžích ustláno. Ale o co víc postrádají tyto stroje emoce při “nastartování“, o to víc vám jich pak přidají za jízdy! Když se řekne elektromotocykl, pak se vám vybaví Zero Motorcycles; když se řekne Zero Motorcycles, pak se vám vybaví supersportovní naháče SR/F nebo cestovní enduro s nejmocnějším zrychlením na světě, DSR/X. Svými parametry oba tyto motocykly začínají přesně tam, kde jejich benzínová konkurence končí. A oba si je budete moci vyzkoušet právě na MTC 2024. Další zajímavostí budou menší modely FX a FXE používané především armádou a ozbrojenými složkami.

Ani letos účastníci nepřijdou o testovací centrum přileb, které, stejně jako motorky, rozšíří svoji nabídku. Kromě přileb značky HJC od společnosti Bonmoto budou k dispozici také přilby Arai od Yshopu. Ten navíc představí komunikátory Cardo. Registrovaní účastníci akce budou mít možnost zapůjčit si helmu na testovací jízdy zdarma. Bikers Crown přiveze trailer s airbagovými vestami Tech-Air, Peak Design zase svoje vychytané příslušenství. Budete mít možnost si prohlédnout, vyzkoušet a také zakoupit prémiové moto oblečení od švédských značek HALVARSSONS a LINDSTRANDS, které využívají nejnovějších technologií, jako např. Outlast® nebo HiArt®, a zajišťují tak pohodlí a bezpečnost.

Informace k registraci a organizaci MTC 2024

Pro zájemce o testovací jízdy je nutná registrace, která je spojená s poplatkem ve výši 3 500 Kč. Tento poplatek zahrnuje zapůjčení tří motocyklů dle vašich preferencí na 45minutové jízdy, vstupenku na jídlo, malý dárek a slevový voucher v hodnotě až 10 000 Kč podle podmínek jednotlivých značek. Cena se od loňska nijak nemění.

Abyste měli jistotu včasné rezervace nejlepších modelů v optimálním čase, neváhejte a registrujte se již nyní zde. V případě zájmu o další jízdy si je můžete na místě doregistrovat podle dostupnosti jednotlivých motorek a aktuálních podmínek.

Pokud jste příznivcem podobných akcí, ale neplánujete se účastnit testovacích jízd, můžete se připojit i tak. Za symbolický poplatek vás čeká mnoho zajímavých zážitků. Budete mít možnost prohlédnout si motocykly naživo, získat užitečné informace od zástupců jednotlivých značek, nakoupit si a občerstvit se. Sobotní večer tradičně završí afterparty s živou rockabilly kapelou Budějcký Křupani.

Kompletní informace včetně seznamu testovacích motocyklů najdete na oficiálních webových stránkách MTC. Aktuální informace najdete také na facebooku nebo instagramu.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist