husqvarna_svartpilen_801_2




Začíná anketa Motocykl roku 2023

Od dnešního dne můžete hlasovat pro svého favorita v anketě Motocykl roku 2023 vyhlašované motocyklovou sekcí Svazu dovozců automobilů. Také letos proběhne vyhlášení vítězů v rámci jarní výstavy Motocykl v Praze Letňanech, a to již za dva týdny.

Po dvouleté pauze se spolu s jarní výstavou motocyklů vrací tradiční jarní anketa, ve které můžou veřejnost i odborníci dát hlas novým modelům motocyklů, které v roce 2023 obohatí nabídku na trhu. Protože vloni anketa neproběhla, jsou letos podmínky pro přihlášení trochu obecnější, do ankety mohou dovozci a výrobci přihlásit nová provedení motocyklů splňující jednu z následujících podmínek: zcela nový model motocyklu, nový motor nebo nový podvozek v existujícím modelu (novinky let 2022 a 2023). Anketa je bohužel značně nekompletní, řada velkých značek jako Aprilia, KTM, Suzuki či Yamaha a další své novinky do ankety vůbec nenominovaly.

Hlasující si mohou vybrat svého motocyklového favorita na webu motocykl-praha.cz/soutez v rámci několika kategorií, nově budou muset svoji volbu následně potvrdit e-mailem. Ale pozor, hlasování neodkládejte, na zaslání hlasu máte necelé dva týdny, uzávěrka soutěže je totiž už 27. 2. 2023. Oficiální vyhlášení ankety proběhne v pátek 3. 3. 2023 na výstavě Motocykl v PVA EXPO PRAHA a právě na výstavě si většinu přihlášených modelů můžete prohlédnout. A které modely tedy letos dovozci a výrobci přihlásili a budou soutěžit o titul Motocykl roku 2023? Přinášíme stručný přehled.

Skútry

V kategorii skútrů si to mezi sebou rozdá pět novinek, z toho hned dvě s elektrickým pohonem. Inovovaná Honda Forza 350, kterou jsme poprvé viděli na podzimní výstavě EICMA. Další soupeř je elektrický maxiskútr BMW CE 04, následuje tříkolová novinka Kymco CV3 550i, která se po několika letech ladění prototypů dostává v produkční podobě na trh. Ze stejného kontinentu přijíždí také SYM JET X125 a posledním soutěžícím je elektrický Mopedix Electrix.

Naháče

První novinkou, a to nejen abecedně, ale i výkonově, je čtyřválcový Ducati Diavel V4. Po něm následuje novinka podzimních výstav Honda CB 750 Hornet, mezi naháče se řadí také Indian FTR Sport a samozřejmě i Triumph Street Triple 765 RS. Na pomezí mezi cruisery je pak loňský Harley-Davidson Sportster S. Menší objemy reprezentuje další novinka Honda CL 500, vedle ní pak indické pojetí motorkaření Royal Enfield HNTR 350 a nakonec čínský zástupce Zontes 350 GK.

Chopper

Kategorie chopperů a cruiserů je jako dělaná pro nového boxera BMW R 18 B, proti němu nastupuje Indian Scout Rogue. Indický cruiser Royal Enfield Super Meteor 650 i tady doplňuje čínský stroj UM Renegade Classic 300. A pak už následuje záplava strojů od značky, která této kategorii už tradičně dominuje: Harley-Davidson Breakout, Harley-Davidson Fat Boy a Harley-Davidson Low Rider S.

Sportovní motocykly

Hodně zajímavá kategorie, kde mezi sebou soupeří naked bike, supermono a silniční-cestovní motocykl. Jako první je jeden z nejvýkonnějších strojů na trhu, BMW M 1000 R. Za ním Bimota KB4 a supermono Krämer GP2-R. Stroje pro širší veřejnost zde zastupuje Triumph Tiger Sport 660.

Adventure

Pravděpodobně nejsledovanější kategorie cestovních endur přivítá novinku Honda XL 750 Transalp a její konkurenty CFMoto 800MT a Benelli TRK 702X. Velké objemy letos v soutěži zastupuje Triumph Tiger 1200 Rally Explorer a Harley-Davidson Pan America S, naopak menší stroje dvojice Zontes 350 Tour II a Voge 300 Rally. Škoda, že se do ankety nezapojila i Suzuki, její nová osmistovka V-Strom by se sem hodila.

Cestovní motocykly

A nakonec nabídka cesťáků s obřím touringem Harley-Davidson Ultra Limited a neméně sportovně laděným Harley-Davidson Road Glide ST. Menší objemy pak mezi cesťáky zastupují Moto Morini Seiemmezzo a nakonec Zontes 350 X1.

Způsob hlasování bude stejný jako v předchozích letech, kdy kromě veřejnosti hlasuje tradičně také odborná porota sestavená z novinářů. Na konci se všechny hlasy sečtou (hlasy odborníků mají 60% váhu, veřejnosti 40%) a vzejdou jak vítězové jednotlivých kategorií, tak absolutní Motocykl roku s největším počtem hlasů. Jak dopadla minulá anketa, se můžete podívat v tomto článku.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist