gbox_leden



Západ Kréty na motorce

Kapitoly článku

Výlet na Elafonissi

Chystáme se na nejdelší výpravu na pláže Elafonissi na jihozápadním rohu celé Kréty - je to sice jen maximálně 200 km tam i zpátky, ale po malinkých pobřežních silničkách přes Platanos trvá každá cesta zhruba tři hodiny. Dalo by se jet i po větší silnici směrem na Paleochora, ta ale vede vnitrozemím a bude na ní větší provoz.
Cesta tam byla příjemná, na silnici rozhodně víc koz a ovcí než aut, ke konci zase klasická šotolina přímo po skalnatém pobřeží.


Na plážích Elafonissi jsme se dlouho nezdrželi - davy lidí, řady placených lehátek se slunečníky, české výpravy s hromadou dětí... hnus, velebnosti.
Míříme stejnou cestou zpět, zastavujeme u kláštera Chrissoskalitissas a po kamenité cestě po pobřeží jsme našli nádherou kamenitou pláž mezi skalami, kde jsme koupáním strávili zbytek odpoledne.


Výlet do hor nad Omalos


Vyrážím si sám pojezdit po horách. Napřed asi 40 km stoupám po slušné silnici přes horskou vesnici Omalos. Pár kilometrů za ní začíná sestup všude vychvalovanou soutěskou Samaria - při návštěvě je ale nutné si zakoupit organizovaný zájezd nebo pečlivě naplánovat cestu a autobusy, protože soutěskou se smí pouze sestupovat dolů. Na konci soutěsky se musí lodí přejet do vedlejšího městečka Hora Sfakion a zase dvě hodiny autobusem zpět přes hory do Chanie.


Na motorce mám jiné plány, po drsné kamenité cestě stoupám až k horské chatě (refýž Kallarni) a po ještě horší cestě jedu hloub do hor. Po cestě mi už ale občas musí uhýbat skupinky vysokohorských turistů. Navíc jsem nějak neodhadl benzín a mám trochu strach to zapíchnout uprostřed hor, takže v jednom údolíčku končím, opouštím mašinu a dopřávám si strmý výstup na dvoutisícovku Melindari. Asi hodinu a půl ostrého lezení do kamenitého svahu mezi bodlavými keříky, pak krásný rozhled (motorku v údolí pod sebou stěží rozeznám) a hodinový sestup. Klepou se mi kolena, ale stálo to za to. Splnil jsem si poslední cíl (motorky, moře a šnorchlování, hory) a utahaný se vracím na základnu.




Pokud byste někdo měl chuť vyrazit na západ Kréty, určitě si vytiskněte mapy a informace z hodnotného webu www.west-crete.com

Několik užitečných informací (ostatní najdete v cestopisu z loňska, včetně popisu místních zvláštností provozu):
  • podzimní lastminute zájezd se dá pořídit do 10 tis (ubytování + letecká přeprava i se všemi poplatky), v říjnu ještě o něco levněji
  • ceny půjčoven motorek - Suzuki DR200 vyšly na 17 za den. Při delším půjčení určitě domluvíte lepší cenu, stačí se zeptat a nekývat na první nabídku, v říjnu ceny ještě o dost klesají. V půjčovnách jsou často v nabídce i modely XT 400 a XT 600, ale dá se půjčit i Transalp, BMW 650 či Caponord, ovšem za podstatně vyšší peníze.
  • cena benzínu - velmi přívětivá, letos na podzim okolo 1,1 Eur.
  • ceny potravin - o něco vyšší než u nás, ale žádná tragédie. Vyplatí se nenakupovat v malých obchůdkách v turistických letoviskách, ale zajet do supermarketu na kraji města. Určitě zajeďte nakoupit ovoce, zeleninu, med nebo ryby na dopolední trhy (v sobotu v Chanii, ve čtvrtek na kraji Rethymnonu).
  • průměrné teploty jsou i v říjnu okolo 25 stupňů.


  • Informace o redaktorovi

    Filip Tichý - (Odebírat články autora)

    Kapitoly článku

    Jak se Vám líbil tento článek?
    Hodnocení (1x):


    TOPlist