gbox_leden



Mongolská mise 2008

Kapitoly článku

Několikadenní odpočinek ve vlaku

4. července 2008
Vezeme se vlakem z Moskvy do Novosibirsku. Rádi bychom opravili všeobecně známou informaci, že Rusko z okna vlaku je 20 minut břízy, 20 minut louky a to samé dokola. Správně to je 20 minut břízy, 20 minut louky a 20 minut borovice. Pokud dojde k nějaké změně, dáme vědět…

5. července 2008
I druhý den ve vlaku je příjemný. K jídlu doporučujeme instantní věci, neboť tady v samovaru horká voda klokotá po celý den.
Krajina je stále neměnná, jen občas je proložena tradičními ruskými vesnicemi z dřevěných chaloupek.
Ve volném čase dolaďujeme trasy mongolského putování a hrajeme šachy.
Právě jsme rozebrali vadné relé z palivové pumpy a provedli jsme diagnostiku závady. Závadu jsme odhalili a vymysleli workaround. Láďa má sice dvě náhradní, ale nechceme nic nechat náhodě.

6. července 2008 - Novosibirsk - hotel "Hlava 22"

Ubytování pouze na rezervaci, ale rezervace nedělají. Dle informací na webu nemají rádi cizince, neubytovávají je a mluví zásadně rusky. Pokud chcete dvoulůžko, mají pouze jednolůžko.
Nyní návod, jak projít hlavu 22: Zavolejte den předem a rusky jim vnuťte rezervaci na vaše jméno na libovolný typ pokoje. Pokud stále odmítají rezervaci, je klíčové je donutit, aby připustili, že mají alespoň nějaký pokoj. Potom s využitím slov “Éto nět probléma, zapište si moje jméno a datum” v klidu ukončete hovor. Po příjezdu se nenechte odradit tím, že o vás nikdy neslyšeli. Zjistěte si, kdy se střídá směna.
Přijďte znovu tehdy, když je v recepci směna, se kterou jste rezervaci řešili. Při vstupu neohroženě sdělte recepční, že tam máte rezervaci (samozřejmě rusky). Akceptujte jednolůžkový pokoj s tím, že zaplatíte za dva. Dostanete dvoulůžko, protože jednolůžka nemají. Cena 1800 rublů.
Pokud neumíte rusky, zkuste hotel Central za 3000, nebo odjeďte z města.

Zpátky na “Cestě”

7. července 2008
  Motorky dorazily, jsme zpátky na “cestě”. Ladash zvažuje změnu přezdívky na Releemaster, neboť dnes získal 3 náhradní kusy po náročném výkonu v Novosibirsku.
Novosibirsk nepodceňte, je větší než Praha a doprava je dvakrát horší. Pruhy jsou orientační, jezdí se na šířku vozidla a přednost má silnější.
Od Novosibirsku dále potkáváme spoustu policistů. Nejsou v jádru zlí, jen zvědaví. Pokud vás zastaví, převezměte iniciativu: Zeptejte se rusky na cestu, řekněte, odkud jste a kam jedete, a většinou je vše v pořádku.
Uleháme 70 km před Bijskem na místní louce.

Altaj

8. července 2008
V Rusku jsou komáři. V Bijsku se dozvídáme, že kolegy cestovatele dusí na Mongolských hranicích. Snažíme se preventivně získat “vremennoe razresenie!”, i když přesně nevíme, co to je. Pronikáme hluboko do policejních struktur. Po dvou hodinách smíření s případným úplatkem na hranicích pokračujeme dál. V podhůří Altaje se hypotéza, že z toho bouřkáče nad námi pršet nebude, ukázala jako bolestivě nepravdivá. Počasí se nakonec udobřilo.

Při filmařské pauze zjišťujeme, že Jaraxovi teče chladící kapalina. Naštěstí se tam objevil rodilý Altajec, nezpochybnitelný expert na BMW, který opilým hlasem začal ihned rozdávat rozkazy. Aby Jarax mohl nerušeně opravu dokončit, Ladash se vydává na tak trochu vynucenou projížďku na Altajcově koni. Projížďka na koni byla zdarma až do doby, než se Ladash zeptal, kolik je Koni let. Pohotová odpověď byla “200 rublů”. Ladash bude příště na slovo „skolko“ opatrnější.
Uléháme na překrásném místě u řeky a Altaj zůstává v našich srdcích jako nejkrásnější oblast, kterou jsme zatím projeli.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):


TOPlist