bmw_r1300gs_cartec





Téma: Co žerete o vánocích
3.12.2020 v 13:43
Pomalu jsou tady vánoční svátky a Novej rok. Jako obvykle mě jímá hrůza z těch všech věcí okolo a z vymejšlení dárků. Nikdy mi to nešlo. Pro mě za mě by mi stačil klid, dobrá bašta, něco kvalitních lihovin a dobrýho piva či vína a stromeček, aby to doma pěkně vonělo. Jenže to zas bude stejný, jako každej rok. Tak to nějak musím překlepat.
Když už ale rád žeru (a určitě nejsem jedinej, kdo to má stejně), docela by mě zajímaly nějaký tipy na tyhlety přicházející svátky. Jasně že nemyslím takový "objevy" jako je ryba nebo řízek se salátem nebo cukroví. Zplundorovat si pajšl po třech dnech řízků umí každej. Ale někdo má určitě i jiný nápady, zvyky a oblíbený tipy na jídla nebo zaručený recepty.
Tak sem s nima, ať je letos nějaká změna

(reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 13:21 | Nahoru | #91

Mňojo píše: PlusOne> zjisti mi prosím který koření do vepřovýho masa paní domácí dává , asi si udělám vánoce dřív

¨

Hehe, vylezlo z ní, že se inspirovala na Netu...dělala to podle tohole: https://receptypani...veprove-trhane-maso/ - akorát ta krkovice byla asi dvoukilová...a ženu nenapadlo ji rozdělit. Pekla v remosce asi tři hodiny, průběžně otáčela. Po otrhání zjistila, že prostředek je ještě málo, tak ho dopékala v troubě...z těch dvou kil toho bylo fakt dost, měl jsem dneska dvě bulky v práci k obědu....i ohřátý je to pořád výborný

Naposledy editováno 07.12.2020 13:25:04

1 reakcí na tento příspěvek Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 13:33 | Nahoru | #92
On takovej kebab, není taky vůbec špatnej.

Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 13:52 | Nahoru | #93
Copak o to, kebábek mám taky rád. Zabalenej v tortile. To je žrádýlko.

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 15:02 | Nahoru | #94

Codo píše: kerut> Tyvole, tak do voka bych nešel. Kór jestli smutně koukalo Jinak já zas nemusím tuňáka, nic mi neříká. Z ryb celkem můžu dravce, nesmrdí tolik rybinou, samozřejmě úhoře, ale to je had a bez problémů rybí filé. Mám na něj svoje úpravy a je pak špicový. A určitě nepohrdnu dobře udělaným pstroužkem, jezdíme v létě na pstruhy do Polska, Poláci je umí. Máme s naší motobandou oblíbený místo, kam na ně. Už aby ta zkurvená zima skončila...


Pstruha (i ostatní ryby z vlastních sádek) umí i na Moravě, přesněji řečeno v Sudetech
Vyzkoušeno mnohokrát a nikdy nezklamali. Rybářská bašta Vysoký Potok
Další dobrá rybárna je v Rudolticích , ale ta je o víkendech a v létě dost profláknutá, takže davy lidu.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 15:18 | Nahoru | #95
JiB>

Někde okolo Šumperka jsem na pstruhy jezdil s dědou, ale nemůžu si vzpomenout, kam a nejsem si jistý, že to byly ty Rudoltice, ale davy by odpovídaly ;)

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 19:56 | Nahoru | #96

PaMi píše: Ty z Loštic jsou nejlepší. Ovšem na různé tepelné úpravy mi jich přijde llíto. Ty se mají nechat vyzrát, a potom jenom mírně opepřit, trochu papriky, a čerstvý chleba s máslem. No a samozřejmě podlít dobrým pivem.
Na všechno ostatní se dají použít i ty německé.
Akorát mě sere, že ty loštické jsou čímdál menší, a dražší. Njn...



Hele, jsem jedinej, kdo má pocit, že dřív (myšleno za bolševika) smrděly syrečky daleko víc? Vždyť to byl smrad jak sviň, a v dnešní době skoro nic. I Věra Čáslavská kdysi vzpomínala, že vezla letadlem známým syrečky do ciziny a byl to pro ni trapas, protože smrděly i přes krabici, ve který byly zabalený?! Dnes by je člověk mohl mít v kapse a nikdo by si snad ani nevšim´...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 20:04 | Nahoru | #97

FJRPEPA píše: Codo> Jo takovej pořádnej stejk z tuňáka koupenej čerstvej na rybím trhu a udělanej na grilu to je ňamka, Nevýhoda je pouze cena,



Tak to jo! Jenže ať jsem u Rožmberku votravoval rybáře nebo stánkaře, stejně mi prodali hovno... furt jen Kapra si kupte pane. Možná tuňáčka strkali akorát ze známosti paničkám pod pultem za pišingr nebo za šáhnutí, kdo ví, ale na mě se prostě vysrali, lakomci

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 20:07 | Nahoru | #98

PlusOne píše: Tak tip na žrádlo - manželka dělala o víkendu pečené vepřové maso,které potom vidličkou "trhala"... před pečením se to obalí v koření a podleje troškou vody, jak je dopečeno, tak se to trhané maso s tím výpekem promíchá. Žrali (schválně nepíšu jedli...) jsme to nacpané v domácích bulkách spolu s listovým salátem, naloženejma okurkama a karamelizovanou cibulkou, je fajn si tu bulku máznout nějakým dresinkem nebo troškou majonézy....mlaskačka.
Jo, a máti dělává pomalu pečenou kachnu, to se ten vták akorát nasolí, nakmínuje, mrskne do pekáče, podlije trochou vody a zakryje natěsno alobalem. Trouba se načasuje na půlnoc, a peče se do rána při nějakých 100-110°, osm, devět hodin podle velikosti. Pak, na poslední cca hodinku a půl, se teplota zvýší a kačena odkryje, aby byla kůrčička. Z kachny se vypeče veškerý tuk, maso je krásně vláčné, šťavnaté, a samo odpadává od kosti. Doporučuju vyzoušet!



Trhaný maso, pomalu pečená kachnička...nóóó, přece jen nějaká změna a nápad! To by se mohlo pajšlu líbit, zejména když se k tomu krásně hodí pivečko...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 20:29 | Nahoru | #99

FJRPEPA píše: On takovej kebab, není taky vůbec špatnej.



Možná není špatnej, ale já čtu slovo kebab, ale vidím Merklovou, obsypaný lodě Frontexu a novodobý Vánoční trhy v evropskejch městech za betonovejma zátarasama, hlídaný ozbrojencema... už z principu nemůžu žrát symbol konce bezpečný Evropy, i kdyby to chutnalo jak mana nebeská. To už radši nějaká ta "smažená nudle", i když to chutná jak prošlý kolínka. Seru na tyhle novoty, ze kterých nekouká nic dobrýho. To raději odvolávám, co jsem odvolal, a dokurvím si zažívání brsalátem, kilem řízků, kachničkou s knedlíkem a vinnou klobásou.

Naposledy editováno 07.12.2020 20:30:40

(reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 20:56 | Nahoru | #100

Codo píše: Možná není špatnej, ale já čtu slovo kebab, ale vidím Merklovou, obsypaný lodě Frontexu a novodobý Vánoční trhy v evropskejch městech za betonovejma zátarasama, hlídaný ozbrojencema... už z principu nemůžu žrát symbol konce bezpečný Evropy, i kdyby to chutnalo jak mana nebeská. To už radši nějaká ta "smažená nudle", i když to chutná jak prošlý kolínka. Seru na tyhle novoty, ze kterých nekouká nic dobrýho. To raději odvolávám, co jsem odvolal, a dokurvím si zažívání brsalátem, kilem řízků, kachničkou s knedlíkem a vinnou klobásou.



Nakonec u toho stejně skončíš.

(reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 23:54 | Nahoru | #101

Codo píše: maco: Pokud někdo někde dokurvil uzenýho pstruha, můžeš si bejt jistej, že to není vina ani rybky, ani úpravy.


Určitě

(reakce na) Co žerete o vánocích

7.12.2020 v 23:59 | Nahoru | #102

JiB píše: Pstruha (i ostatní ryby z vlastních sádek) umí i na Moravě, přesněji řečeno v Sudetech
Vyzkoušeno mnohokrát a nikdy nezklamali. Rybářská bašta Vysoký Potok
Další dobrá rybárna je v Rudolticích , ale ta je o víkendech a v létě dost profláknutá, takže davy lidu.


Jezdil jsem do Rudoltic na rybu skoro každý pátek když se to zkurvilo v Loučné nad Desnou kde jsem jezdil před tím A když se to zmrvilo i v Rudolticích, tak jsem objevil ještě něco jiného kam jezdím ted'

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 00:01 | Nahoru | #103

Codo píše: Trhaný maso, pomalu pečená kachnička...nóóó, přece jen nějaká změna a nápad! To by se mohlo pajšlu líbit, zejména když se k tomu krásně hodí pivečko...


Čoveče takový pajšl na smetaně s knedlíkem, nepohrdnu

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 07:16 | Nahoru | #104

Codo píše: Tak to jo! Jenže ať jsem u Rožmberku votravoval rybáře nebo stánkaře, stejně mi prodali hovno... furt jen Kapra si kupte pane. Možná tuňáčka strkali akorát ze známosti paničkám pod pultem za pišingr nebo za šáhnutí, kdo ví, ale na mě se prostě vysrali, lakomci



Tak chtít u Rožmberka koupit od rybářů tuňáka, to je dost dobrej vtip.

Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 08:02 | Nahoru | #105
Teď je nejlepší doba naložit si utopence. Během svátků se budou hodit Malýho psa mám na mazlení, toho naložím až napadne to hnusný studený bílý a pojedeme se někam do skal protáhnout




1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 11:30 | Nahoru | #106
Din00> Mladoňov, u Novosadů. Ale bejvaly jednou za dva týdny.

Naposledy editováno 08.12.2020 11:32:48

Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 11:33 | Nahoru | #107
Codo - jo, tvargle smrdívaly podstatně víc a byly matlavější než jsou dneska. Je to možná i tím že dřív býval lepší tvaroh (tučnější nebo jak bych to nazval ) zatímco dneska je to samý lehký, zdravý,netučný a z toho se asi tvargl jako býval dřív prostě neudělá, neuzraje to. Druhá možnost je že prostě ty tvarůžky prodávají "nedodělaný", nedozrálý. Takže dát doma pod poklop a nechat týden v teple dozrát fuj to bude smrad Já to dřív nemohl ani cejtit ani vidět, hned se mi zvedal kufr a doma to všichni dlabali a mlaskali si jaká je to pochoutka. Dneska jak ty tvargle už tolik nesmrdí, jsem schopnej i kousek ochutnat

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 11:37 | Nahoru | #108

Codo píše: Hele, jsem jedinej, kdo má pocit, že dřív (myšleno za bolševika) smrděly syrečky daleko víc? Vždyť to byl smrad jak sviň, a v dnešní době skoro nic. I Věra Čáslavská kdysi vzpomínala, že vezla letadlem známým syrečky do ciziny a byl to pro ni trapas, protože smrděly i přes krabici, ve který byly zabalený?! Dnes by je člověk mohl mít v kapse a nikdo by si snad ani nevšim´...



Když jsem ještě dělal a bydlel v Mohelnici, bavil jsem se klukem, co v syrečkárně v Lošticích pracoval - údajně je to daný kulturama při zrání, resp. použitou metodou. Dřív tvargle dozrávaly na dřevěných policích, dneska, kvůli Unii, na nerezu. A většinou je dobrý ty, co koupíš, nechat ještě tak týden dozrát. Pak si užiješ chuti i smradu

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 11:38 | Nahoru | #109
PlusOne> To je ono, díky :)

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 12:20 | Nahoru | #110

Din00 píše: PlusOne> To je ono, díky :)



Není zač. Jsem ze Šumperka nějakých patnáct let pryč, ještě tak deset let zpět jsem tam na pstruha byl, a byl výbornej - davy byly taky, bez zamluvenýho místa v pátek večer většinou bez šance V okolí to bylo celkem vyhlášené, tak by to snad ještě mohlo fungovat....

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 12:29 | Nahoru | #111
PlusOne> Mělo by fungovat pořád. Já jsem pryč skoro 20 let, v dětství to vše vypadalo jinak a už si holt nepamatuju každou prdel okolo a co se kde dělo

(reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 13:47 | Nahoru | #112

Din00 píše: PlusOne> Mělo by fungovat pořád. Já jsem pryč skoro 20 let, v dětství to vše vypadalo jinak a už si holt nepamatuju každou prdel okolo a co se kde dělo



Abysme tak nakonec zjistili, že se známe Poslední dobou se mi to stává jaksi často...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 14:36 | Nahoru | #113

maco píše: Čoveče takový pajšl na smetaně s knedlíkem, nepohrdnu


A co plíčky na smetaně?!!! Předloni jsem je objevil v jedný luxusnější restauračce u silnice, stály skoro dvě kila(!!!) , ale dal jsem ty prachy za tu vzácnost a pak jsem žral a žral...byl toho plnej velkej talíř, knedlíky byly domácí a akorát a bylo to skvělý!! Tak to je taky sen

(reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 14:38 | Nahoru | #114

FJRPEPA píše: Tak chtít u Rožmberka koupit od rybářů tuňáka, to je dost dobrej vtip.


Taky že to je vtip...napadlo mě to a přišlo mi to legrační, no

(reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 14:42 | Nahoru | #115

PlusOne píše: Když jsem ještě dělal a bydlel v Mohelnici, bavil jsem se klukem, co v syrečkárně v Lošticích pracoval - údajně je to daný kulturama při zrání, resp. použitou metodou. Dřív tvargle dozrávaly na dřevěných policích, dneska, kvůli Unii, na nerezu. A většinou je dobrý ty, co koupíš, nechat ještě tak týden dozrát. Pak si užiješ chuti i smradu



Bez dozrání to vůbec nejde žrat... tak nerez, jo? Nevím, že by se kdy kdo dřív otrávil syrečkama. Takže to zas nějakej zkurvenej úředník zaúřadoval

Naposledy editováno 08.12.2020 14:43:41

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 15:34 | Nahoru | #116

Codo píše: A co plíčky na smetaně?!!! Předloni jsem je objevil v jedný luxusnější restauračce u silnice, stály skoro dvě kila(!!!) , ale dal jsem ty prachy za tu vzácnost a pak jsem žral a žral...byl toho plnej velkej talíř, knedlíky byly domácí a akorát a bylo to skvělý!! Tak to je taky sen



Plíčky na smetaně jsem jako jeden z mála v rodině mohl....ve školní jídelně jsem byl za exota, páč to nikdo nechtěl žrát, ale mě bylo jedno, co to je, hlavně, když to chutná Jedl bych je i teď, ale z hospod se tahle dobrota vytratila, a moja to doma vařit odmítá....
Jinak si myslím, že maco myslí přesně tohle...plíčky, pajšl....prostě to samý jídlo, jen jinak nazvaný. U nás se tomu říkalo ofiko plíčky, ale byl to pajšl Někdo k tomu přidává jazyk a srdíčko, pak je to teda jen pajšl

Naposledy editováno 08.12.2020 15:44:19

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 18:21 | Nahoru | #117

PlusOne píše: Plíčky na smetaně jsem jako jeden z mála v rodině mohl....ve školní jídelně jsem byl za exota, páč to nikdo nechtěl žrát, ale mě bylo jedno, co to je, hlavně, když to chutná Jedl bych je i teď, ale z hospod se tahle dobrota vytratila, a moja to doma vařit odmítá....
Jinak si myslím, že maco myslí přesně tohle...plíčky, pajšl....prostě to samý jídlo, jen jinak nazvaný. U nás se tomu říkalo ofiko plíčky, ale byl to pajšl Někdo k tomu přidává jazyk a srdíčko, pak je to teda jen pajšl



Opravdu dobře udělaný plíčky jsou chuťovej orgasmus. Když jsem se jima v tý restauračce cpal, můj baťůžek mě poočku sledovala (plíčky by prý ani náhodou...!), až nevydržela a ochutnala a prohlásila, že si je asi měla dát taky... větší pochvala pro tohle jídlo snad není
Jinak je fuk, jak se tomu kde říká - tady u nás odjaktěživa plíčky, jinde třeba pajšl... to je fuk. Stejně už je nikde nemaj Vytratilo se tolik skvělejch jídel...namátkově na smetaně taky ledvinky nebo slezinky...bože, dřív to byly nejlevnější jídla, dnes zcela nesehnatelný, protože kurva nová doba a móda ze Západu, že vnitřnosti jsou ekl. Taková krávovina. Hlavně že půlka národa žere ty nestravitelný, nerozložitelný McHnusy a zalejvaj to přeslazenou krkavou americkou vodou. Tfuj

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 19:56 | Nahoru | #118
Codo> Z nostalgie jsem si našel recept, že bych si je jako někdy zkusil udělat, a v diskuzi jsem se dočetl, že plíce se prý nesmějí prodávat, že EU zakázala, někomu z té diskuze to snad říkal řezník......nevím, jestli je to pravda, ale asi by mě to ani nepřekvapilo...nahradit se to dá jazykem, srdcem a ledvinkama, uvařit, namlít to tam, a je...

Naposledy editováno 08.12.2020 19:58:11

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 20:01 | Nahoru | #119
PlusOne> Tři vteřiny - plíce
Čau, Tom

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Co žerete o vánocích

8.12.2020 v 20:16 | Nahoru | #120

Codo píše: až nevydržela a ochutnala a prohlásila, že si je asi měla dát taky...


Moje žena v těchdle případech říká "To je dobrý. Škoda, že to nejím"
Plíčky, u nás teda dycky pajšl, dělala babička a já ho měl moc rád. Co babička umřela jsem pajšl neměl
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist