1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
Mokrá_ricka píše: Rogerer> ta skolka v lidech zanechala stopu. Zrejme neodtucnene mleko vyrabene do roku 89.
No počkej, to je naopak něco na co vzpomínám rád, plnotucny mlíko v láhvi u prababičky, se špuntem ze smetany...
1 reakcí na tento příspěvek Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
1 reakcí na tento příspěvek Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
1 reakcí na tento příspěvek Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
Hele, kámoš je farmář a mlíko, který prodává jako "čerstvé mléko" není nijak odstředěný není z něj nic sebraný. On mi taky vysvětlil proč to mlíko je jiný než za načeho dětství. Je to opravdu plemenem skotu.
Tvůj děda choval bejky asi především na maso. Neměl určitě plemeno vyšlechtěné k vysoké produkci mléka. Možná to byla nějaká Česká Straka. A to mléko je prostě jiné, než to dnešní.
Máš to stejné jako s rajčatama, která jsou vyšlechtěna na vysokou produkci a odolnost a nemají chuť.
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
Lebo mne sa to robí, neviem, či to brávam z farmy, kde majú iný dobytok či čo.
2 reakcí na tento příspěvek Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
Holštejn je ale především mléčný skot
Ale jinak jo, mlíko je od každý láce skotu jiný, to je pravda.
za mého dědy nevím, ten měl klasický strakatý bejky i krávu. Když to po revoluci po něm převzali moji rodiče, postupně to převáděli na Holštejn, protože hlavním příjmem byl prodej mlíka do mlikarny, a tam byly dány požadavky na tučnost. A právě u holštejnů se prý nejsnáze udržovaly ty mlíkárenský limity, páč krávy dávaly mlíko konstantní kvality s minimem výkyvů. Pamatuju jak otec vždy říkal, když se narodil bejk - že tolik nenaroste, a přitom připuštění krávy stálo majlant. Ale to už je pomalu 30 let, moji rodiče to před asi 5 - 7 lety opustili ze zdravotních důvodů a já v tom nepokračuju. A posledních asi 10 let už to dělali jen v malým, hlavně na maso - bejky, takže holštejny už pak neměli a vrátili se ke strakatému skotu.
Ale teraz vážne: Kupujem si mlieko... z obchodu, ale nie je to ten štandardný UHT a homogenizovaný produkt z hypermarketu. Robí sa na tom zátka, občas hrudkovatie a pri zahriatí a ochladení sa často spraví kožka ("škraloup"). I keď tá nie je v každom hrnčeku ako si pamätám z detstva, keď si dávam trošku pozor, tak sa jej vyhnem. Borntobewild tvrdí, že to dnešné mlieko nerobí, ani ak sa neupraví (neodstredí, nehomogenizuje). Tak čím to potom je? A ako to, že to, čo kupujem, to robí?
1 reakcí na tento příspěvek Na co z detstvi fakt neradi vzpominate
Mokrá_ricka píše: Rogerer> ta skolka v lidech zanechala stopu. Zrejme neodtucnene mleko vyrabene do roku 89.
Tohle už je porevoluční mléko, jsem ročník 90
Btw: jsem netušil, že tu tímhle spustím takovouhle debatu o mléku