Téma: Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)
 
26.10.2012 v 17:15
Začíná být zima a bude více času na vaření,tak se klidně pochlubte,co jste dobrého vytvořili :)
Třeba mě i ostatní inspirujete
Za mě dnes japonská kuchyně....Dobrou chuť


Naposledy editováno 26.10.2012 17:15:52

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

16.10.2013 v 13:03 | Nahoru | #691
Přesně to se mně na tom nezdálo, ohledně těch sazí. Jen jsem kdysi zaslechl něco o tom, že "jde využít starý komínový průduch", ale podrobnosti nevím. Zřejmě ale měli na mysli vyvložkování, aby se nemuselo bourat. Jenže to holt u lomeného komínu sranda nebude.
Ale rouru 55mm nebude problém zaseknout do zdi, krom štorcek.

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

16.10.2013 v 18:02 | Nahoru | #692
Vovce> Jo tak to je slušná sbírka!
Bychom tady mohli udělat retro výstavku Akorát co jsem se přestěhovala, tak všechny klumpy letěly do konťasu. ale na chalupě je toho ještě docela dost

Add centrál...ten by se v mém 53 metrovém hnízdě ujal

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 00:16 | Nahoru | #693
Dnes plneny papriky a rajska
No a pak posirovany hrusky na cerv.vine s vanilkovou zmrzlinou









Naposledy editováno 20.10.2013 00:29:15

1 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 11:59 | Nahoru | #694
Dnešní oběd-svíčková na smetaně.Dvě chyby tam ale jsou:knedlík koupený v obchodě a absence brusinek .
















(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 12:03 | Nahoru | #695
marcel666vtr> Máš to nějaký řídký Ale kupovaný knedlík a bez brusinek, to je degradace svíčkový

1 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 19:53 | Nahoru | #696
Sakra svíčková... a kor, když je poctivá, 4 dny naložená... už vím, co ukotlit příští sobotu.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:04 | Nahoru | #697
J.M.K.> jak ji děláš?

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:35 | Nahoru | #698
trins> Maso našpikuju, pokrájím zeleninu (cibule, mrkev, celer, petržel), vše dám do hrnce, zaleju vodou, okyselím trochou octa (nejde dát jednoznačný poměr, někdo má omáčku rád kyselejší, jiný méně), přidám koření (osolit, nové koření, pepř, bobkový list, špetku rozmarýny). V tomto láku nechám v hrnci naložené 3 - 4 dny v chladu (lednice, v zimě stačí na půdě, teplota do 8°C).

Po uležení celé dám vařit, když je maso měkké, vyndám jej z hrnce, přendám do lehce vymaštěného pekáče a dám "nasucho" dopéct do trouby. Rozvařený lák rozmixuju, přepasíruju přes síto, dám znovu povařit, zahustím moukou a smetanou, nechám "zavařit" a to hlavní na konec - v kastrůlku na kousku másla udělám karamel, cmrndnu do něj trochu vody (hned rychle míchat, pění), rozmíchám a naleju do omáčky, opět nechám chvíli povařit, dochutím (dosolit, dosladit dne chuti) a omáčka je hotova.

Mezitím udělám knedlíky, pochopitelně poctivé domácí (kupovaný knedlík je ke svíčkové hřích!) a když je maso hotové (nespálit ani nepřesušit) a knedlíky jakbysmet, může se servírovat... a žrát!
Brusinky (děláme rybíz zavařený coby brusinky, je snad i lepší), šlehačka a plátek citronu k poctivé svíčkové patří, nicméně nezbytné nejsou.

Je dobrá i z králičích hřbetů. A hlavně omáčka jako taková je nejlepší, když se ještě pak pár dní uleží. Což si v hospodě rozhodně nedáš, díky dementním rádobynormám od taváryščů z Brusele.

Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:38 | Nahoru | #699
Ja dneska jen kureci prsa zapecena s brokolici a se syrem Mno a ze zbytku brokolice samozrejme brokolicova polivcicka

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:38 | Nahoru | #700
J.M.K.> dík....já ji doteď dělal takovou fofrovou....bez nakládání

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:41 | Nahoru | #701
J.M.K.> Zajímavý postup. Já to dělám celý v troubě, (maso před tím prudce orestuju aby se zatáhlo),na másle v zelenině, když je maso měkký, vyndám ho, včetně kuliček koření,listí, plátky celýho citronu a tyčovým mixérem rozsekám do hladka. Omáčka je tak hustá, že ji vlastně jen rozředím a zjemním smetanou ke šlehání. Mouky není vůbc potřeba.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:42 | Nahoru | #702
trins> Taky nenakládám...zjistila jsem, že to není vůbec potřeba. Dělám ji jen den předem.

1 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:51 | Nahoru | #703
já svíčkovou obvykle naložím do zeleniny a koření den předem a dusím pak v hrnci, nepeču zeleninu nemixuju, zásadně jen pasíruju, mám ráda ty malý kousky zeleniny s domácím knedlíkem je to lahoda

asi zas brzo udělám

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:54 | Nahoru | #704

Save77 píše: trins> Taky nenakládám...zjistila jsem, že to není vůbec potřeba. Dělám ji jen den předem.


no já jsem hlavně samouk......kuchařek plná prdel,ale jen jima listuju......zásadně nečtu postup, jen ingredience

no a popravdě....zatím jen úspěchy ......po dýňové polívce zvlhla i potencionální tchýně

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:13 | Nahoru | #705
Kitty> ...jsem četla že se brzo uděláš

1 reakcí na tento příspěvek Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:16 | Nahoru | #706
Teda tady se zvrhává diskuse... samozřejmě, že se sá udělat i bez nakládání, kor ta králičí - nakládá se hlavně kvůli tomu, aby se ta hovězina rozležela a je potom taková křehčí. Ale i ty chutě se prostoupí - zkrátka té nechyrlo udělané "něco chybí", ale to pozná jen ten, kdož klasickou poctivou jest odkojen.

Ještě se dá udělat "falešná svíčková", hlavně z králíka a je to de facto něco na způsob smetanové omáčky. Ale tu si z hlavy nepamatuju, je to tety výsada. Já radšej poctivou.

Save77> Pravda, někdy, když se povede, není mouky potřeba. A mixuju proto, že potom pasíruju přes jemnější síto (přes které se kusy zeleniny moc dobře nepasírují) a koření nevyndavám (krom bobkových listů), rozmašluju to sakumpérum. Ale tomu našemu způsobu dává šmrnc hlavně ten karamel.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:16 | Nahoru | #707
trins> Taky to tak dělám...mrknu spíš kvůli inspiraci.
A z jaký dýně vaříš? Teď je v kurzu hokaido..ale na trzích vídám i špagetovou. Ještřě jsem do dýně nešla..ale asi brzy vyzkouším.
Dnes jsem škvařila sádlíčko(dostala jsem domácí), ze škvarečků udělala placky a k nim smetanovou pórkovou polívku...

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:19 | Nahoru | #708

Save77 píše: Kitty> ...jsem četla že se brzo uděláš



jako jo, svíčkovou mám ráda, ale že by až tak, to zas ne

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:23 | Nahoru | #709
J.M.K.> Mňam, králík! Tak toho už jsem dloouho nedělala. Jenže ty z krámu vypadají podezřele...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:27 | Nahoru | #710
Save77> dělal jsem to z muškátové...prostě se mě líbila ....ale teď jsem koupil právě hokajdoo

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:31 | Nahoru | #711
trins> ...má muškátovou chuť?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:35 | Nahoru | #712
Save77> co jáí vím....muškáty jsem nikdy nežral

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:53 | Nahoru | #713
trins> Ale houby kytky..ty neznáš koření? Muškátový květ a oříšek?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 21:57 | Nahoru | #714
Save77> tak to jsem tam necítil,ale možná tak voněla

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 22:08 | Nahoru | #715
trins> Možná...

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 22:09 | Nahoru | #716
Save77> neser...polívka byla lepší, než prodávali včera na dýňových trzích

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 22:12 | Nahoru | #717
trins> A jak to víš, když možná? Promiň...
Tak jasný že doma, pokud není člověk antitalent, je jídlo poctivější, než nějaká brynda u stánku.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 22:15 | Nahoru | #718
Save77> prostě mě nenapadlo v té chuti hledat muškátovej květ nebo ořech...evidentně ta chuť nebo vůně nebyla tak výrazná aby mě to trklo

(reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 22:27 | Nahoru | #719
Save77> Králíky z krámu a kor ze supermarketu rozhodně nekupuj! Jsou to chudáci z Číny, narychlo vyhnaní v klecích chemickými granulemi a jsou zažloutlí a oschlí. Poctivě doma odchovaný a tradičně krmený králík je něco úplně jiného, asi jako když srovnáš orezlý Trabant a právě z linky spuštěný Rolls-Royce. Zrovna za pár neděl punde první letošní omladina na pekáč, přesněji do mražáku. Škoda, že to máš do Hradce takovou dálku, jinak bys klidně jednoho mohla mít. Leda bys měla cestu po jižních Čechách. Zamrazuju jen zadky a hřbety, předky, břicha a pajšl dám rovnou péct, nebo vařit a udělám z toho paštiku, nebo tlačenku (viz loňské příspěvky). Z předku, který je samá kost, se toho moc kloudného udělat nedá. Břicha to samé. A paštika je výbordelná na topinkách, kor z domácího chleba.
Jinak domácí sádlo a kor ty škvarkové placky... himbajs, ty už jsem léta neměl a co jsem se jich nacháloval.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 22:39 | Nahoru | #720
trins> ..rozumím...

J.M.K.> No právě..ty z obchodu jsou takový hubeňoučký, žádný stehýnka...táta králíky choval, takže vím jak má to zvíře vypadat. Některý maso v krámě je vážně strašidelný..kuřata... králíci...
Teda ale děláš mi taky chutě! S tou paštikou..a domácím chlebíkem. Ten si taky doma dělám. Tak si k tobě někdy udělám výlet na motorce a narvu kufr králíkama
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.

TOPlist