globalmoto_kveten





Téma: Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)
 
26.10.2012 v 17:15
Začíná být zima a bude více času na vaření,tak se klidně pochlubte,co jste dobrého vytvořili :)
Třeba mě i ostatní inspirujete
Za mě dnes japonská kuchyně....Dobrou chuť

Naposledy editováno 26.10.2012 17:15:52

2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:35 | Nahoru | #1
trins> Maso našpikuju, pokrájím zeleninu (cibule, mrkev, celer, petržel), vše dám do hrnce, zaleju vodou, okyselím trochou octa (nejde dát jednoznačný poměr, někdo má omáčku rád kyselejší, jiný méně), přidám koření (osolit, nové koření, pepř, bobkový list, špetku rozmarýny). V tomto láku nechám v hrnci naložené 3 - 4 dny v chladu (lednice, v zimě stačí na půdě, teplota do 8°C).

Po uležení celé dám vařit, když je maso měkké, vyndám jej z hrnce, přendám do lehce vymaštěného pekáče a dám "nasucho" dopéct do trouby. Rozvařený lák rozmixuju, přepasíruju přes síto, dám znovu povařit, zahustím moukou a smetanou, nechám "zavařit" a to hlavní na konec - v kastrůlku na kousku másla udělám karamel, cmrndnu do něj trochu vody (hned rychle míchat, pění), rozmíchám a naleju do omáčky, opět nechám chvíli povařit, dochutím (dosolit, dosladit dne chuti) a omáčka je hotova.

Mezitím udělám knedlíky, pochopitelně poctivé domácí (kupovaný knedlík je ke svíčkové hřích!) a když je maso hotové (nespálit ani nepřesušit) a knedlíky jakbysmet, může se servírovat... a žrát!
Brusinky (děláme rybíz zavařený coby brusinky, je snad i lepší), šlehačka a plátek citronu k poctivé svíčkové patří, nicméně nezbytné nejsou.

Je dobrá i z králičích hřbetů. A hlavně omáčka jako taková je nejlepší, když se ještě pak pár dní uleží. Což si v hospodě rozhodně nedáš, díky dementním rádobynormám od taváryščů z Brusele.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:38 | Nahoru | #2
J.M.K.> dík....já ji doteď dělal takovou fofrovou....bez nakládání

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Žrádelník,aneb co motorkáři vaří :)

20.10.2013 v 20:41 | Nahoru | #3
J.M.K.> Zajímavý postup. Já to dělám celý v troubě, (maso před tím prudce orestuju aby se zatáhlo),na másle v zelenině, když je maso měkký, vyndám ho, včetně kuliček koření,listí, plátky celýho citronu a tyčovým mixérem rozsekám do hladka. Omáčka je tak hustá, že ji vlastně jen rozředím a zjemním smetanou ke šlehání. Mouky není vůbc potřeba.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist