Jedenáctá GP sezony – Velká cena Rakouska

Jen týden po Velké ceně Štýrska je na Red Bull Ringu další závod mistrovství světa silničních motocyklů, tentokrát v rámci Velké ceny Rakouska – Bitci Motorrad Grand Prix von Österreich. O nadcházejícím víkendu se proti sobě postaví jezdci tří světových šampionátů MotoGP, Moto2 a Moto3 plus jezdci z doprovodných sérií v podobě Světového poháru MotoE a Red Bull Rookies Cupu.

Kapitoly článku

Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Závodní okruh Red Bull Ring leží ve Štýrsku, druhé největší spolkové zemi Rakouska. Původně se okruh postavený v roce 1969 jmenoval Österreichring. V roce 1996 došlo k modernizaci závodního areálu a od roku 2011 je centrem rakouského motosportu pod názvem Red Bull Ring. V roce 2016 závodili ve Štýrsku jezdci seriálu Grand Prix poprvé od roku 1997. Dráha je dlouhá 4318 metrů a v jenom kole jezdci projedou deseti zatáčkami přičemž jen tři jsou na levou ruku. Panorama je s okolními vrcholy hor naprosto úžasná a celému závodnímu areálu dominuje ve středu umístěná osmnáctimetrová plastika Býka.

Rekordy a informace MotoGP – Red Bull Ring – Spielberg (AUT)

Nejrychlejší kolo – Jorge Martin - Ducati (2021) – 1'22,994
Rekord okruhu – Andrea Dovizioso - Ducati (2019) – 1'23,827
Kvalifikační rekord – Jorge Martin - Ducati (2021) – 1'22,994
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso - Ducati (2020) – 316,7 Km/h

Délka závodu MotoGP - 28 kol (120,9 km)
GP Rakouska – MotoGP 2020:
Stupně vítězů - 1.Dovizioso (Ducati), 2.Mir (Suzuki), 3.Miller (Ducati)
Pole position – Maverick Viňales (Yamaha) – 1'23,450 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Alex Rins (Suzuki) – 1'24,077 sekundy

MotoGP – Preview

Na rovných 40 bodech je nyní náskok vedoucího muže průběžného hodnocení královské kubatury, jímž je už nějakou dobu Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Francouz byl minulou neděli třetí v závodě a fakt, že se jeho soupeřům až tolik nedařilo mu samozřejmě hraje do karet. Jeho ambice letošní ročník vyhrát teď budou závod od závodu jen vyšší.

Druhý v pořadí Johann Zarco (Pramac Racing) měl v plánu trošku jiný výsledek, už jen s ohledem na výkony, které předváděl jeho mladší týmový kolega. Bohužel to bylo za deset bodů a tím pádem Zarco ztrácí 40 bodů na vedení, což je celkem dost. Tento víkend má Francouz druhou šanci si spravit chuť, ale Red Bull Ring není a zřejmě ani nebude jeho šálek kávy.

Třetí Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) nabírá dech v pravou chvíli. Španěl letos obhajuje titul a třebaže to tak v úvodu sezony nevypadalo, nenápadným způsobem se začíná přibližovat nejlepším v tabulce. Ztráta Mira na druhého Zarca je na 11 bodech a to už je hratelné i pro jednu Grand Prix.

Ital Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) slavil třetí stupně vítězů v teprve čtvrtém závodě roku, což byl perfektní nástup, jenže nasazení mu nevydrželo. Od té doby tovární jezdec Ducati na Top3 nedosáhl a dnes je čtvrtý, 7 bodů za Mirem a 58 bodů za prvním Quartararem. Pátý Jack Miller (Ducati Lenovo Team) nebodoval v posledních dvou závodech a to je pro Australana hodně zlé, jelikož mu na vedení schází 72 bodů. Sen o titulu, alespoň letos, postupně mizí za obzorem.

Od Velké ceny Rakouska mají jezdci k dispozici dvě nové zprávy na palubní desce:
- "VYBAVENÍ“ - jezdec je upozorněn, že má něco s kombinézou, rukavicemi či přilbou, což je třeba neodkladně uvést do správného stavu
- "VAROVÁNÍ“ - jezdec je upozorněn na své chování, které pokud se bude opakovat, bude následně penalizován

Šestý Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP) bude muset s mechaniky zapracovat na technice, aby mu zase něco nevypovědělo službu v tu nejméně vhodnou chvíli. Devátý Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a desátý Marc Márquez (Repsol Honda Team) mají zase co řešit ohledně tvrdosti při závodění. Ostatně na to poukazoval i třináctý Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), který řekl, že někteří jezdci jsou někdy až za hranou.

Vítěz závodu Velké ceny Štýrska, nováček Jorge Martin (Pramac Racing) je dvanáctý v pořadí a uvidíme, zda si o nadcházejícím víkendu povede stejně dobře jako v tom posledním. Už mu moc nechybí, aby byl v Top10 a to i potom, co v několika GP chyběl kvůli zranění. Závodit nebude Lorenzo Savadori (Aprilia Racing Team Gresini), který má po operaci kotníku a Aprilia s ním počítá pro závod na Silverstonu.

Před Velkou cenou Štýrska oznámil Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT) svůj záměr ukončit aktivní kariéru jezdce MotoGP. Není se mu co divit, výsledky nepřicházejí a devatenáctá pozice není nic, co by jezdec jeho kalibru mohl akceptovat. Za jeho zraněného parťáka Morbidelliho již podruhé zaskočí Cal Crutchlow, testovací jezdec tří ladiček. Posledně jel na divokou kartu Dani Pedrosa, který byl po dlouhé době na startu závodu MotoGP a nedopadlo to vůbec dobře. Španěl spadl ve třetí zatáčce a ve druhém kole závod pro něho skončil, skončil i pro Savadoriho, který do ležící KTM narazil a následně začaly motorky hořet. Závod byl poté restartován, Pedrosa skončil desátý, Savadori kvůli zlomenému kotníku na startu chyběl.

MotoGP – MS po GP Štýrska:

1. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 172 bodů
2. Johann ZARCO FRA Ducati 132
3. Joan MIR SPA Suzuki 121
4. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 114
5. Jack MILLER AUS Ducati 100
6. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 95
7. Miguel OLIVEIRA POR KTM 85
8. Brad BINDER RSA KTM 73
9. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 61
10. Marc MARQUEZ SPA Honda 58
11. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 52
12. Jorge MARTIN SPA Ducati 48
13. Alex RINS SPA Suzuki 42
14. Pol ESPARGARO SPA Honda 41
15. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 40
16. Alex MARQUEZ SPA Honda 34
17. Enea BASTIANINI ITA Ducati 31
18. Danilo PETRUCCI ITA KTM 26
19. Valentino ROSSI ITA Yamaha 20
20. Luca MARINI ITA Ducati 16
21. Iker LECUONA SPA KTM 14
22. Stefan BRADL GER Honda 11
23. Dani PEDROSA SPA KTM 6
24. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia 4
25. Michele PIRRO ITA Ducati 3
26. Tito RABAT SPA Ducati 1
27. Cal CRUTCHLOW GBR Yamaha  
28. Garrett GERLOFF USA Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist