Devátý Espargaró měl ve Francii na víc, Španěl znovu v kontaktu s Morbidellim

V závodu francouzské Grand Prix měl Aleix Espargaró dobrou výchozí pozici, když startoval šestý z druhé řady. V sobotním sprintu z toho vytěžil páté místo v cíli, nedělní hlavní závod dokončil devátý a rád, že neskončil v kotrmelcích mimo závodní dráhu. Důvodem byl fakt, že hned tři jezdci, měli co do činění s tím, že Espargaró ztrácel důležité pozice.

Prvním jezdcem, který továrního závodníka Aprilie donutil zpomalit, byl Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3), který havaroval a jen o milimetry minul jedoucího Espargara. Další problém a ztráta pozic přišla s útokem, který předvedl Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team). Italovo chybné načasování oba poslalo mimo trať. Bastianini sice dostal penalizaci v podobě jednoho dlouhého kola, ale ne za nebezpečný zákrok, ale za zkrácení trati. Třetím jezdcem, který Espargara v závodu výrazně omezil, byl Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing) s nímž měl Espargaró problém loni v Kataru, kde za úder rukou do Morbidelliho přilby dostal pokudu 10 tisíc euro. Teď v neděli předjel v posledním kole francouzské GP Morbidelli Španěla tak divoce, že ten, aby nespadl, ztratil hned dvě pozice.

Po závodech v Le Mans byl Aleix Espargaró mírně řečeno lehce rozladěn, když uvedl: „Zvláštní závod. Bylo to bouřlivé od začátku až do konce. Nejdřív ten tah s Eneou. Prostě udělal naprostou chybu. Kdybych se v tu chvíli úplně nenarovnal, skončilo by to skutečně těžkou nehodou. Také nechápu, že Enea nedostal penalizaci za samotný manévr, ale za zkrácení. Nechápu to!“

„Ta Morbidelliho akce v závěru se mi také nezdála. Faktem je, že kdybych to nevzal zeširoka, havaroval bych. Pro činovníky závodu se zřejmě počítá jen to, že k havárii skutečně dojde. O tom svědčí fakt, že nebyla uložena žádná penalizace. Franky se sice po průjezdu cílem omluvil, ale to nic nemění na tom, že mi svým jednáním zničil závod. Je to nepříjemné, protože první pětka by dnes odpovídala mému tempu. Nebyl jsem tak silný jako v sobotu, ale myslel jsem si, že jsem na stejné úrovni jako Maverick,“ dodal Espargaró na adresu týmového kolegy, který byl v cíli pátý.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist