yamaha_demo_tour




Nová Ducati Multistrada V4 Rally dojede dál, pojede pohodlněji a projede náročnějším terénem

BMW má své GS Adventure, Ducati zase Multistradu V4 Rally. Motorku přizpůsobenou na ještě pohodlnější zdolávání velkých vzdáleností a lepší překonávání terénních nerovností. Po dnešní premiéře si v řadě Multistrada vybere opravdu každý, vždyť na výběr má už na světových stránkách ze sedmi modelů!

Kapitoly článku

V roce 2003 to začalo silničním cestovním funbikem, dnes máme co dočinění s obrovskou rodinou univerzálních strojů. Začíná to dvouválcovou devětsetpadesátkou, kterou můžete mít také ve verzi S s lepším odpružením. Velká Multistrada zažila na podzim roku 2020 revoluci, když dostala čtyřválcový motor odvozený z Panigale V4 a dle očekávání přišla v základní verzi a opět i v lepší verzi S se semiaktivním podvozkem a dalšími drobnostmi. Loňský podzim znamenal větší příklon na silnici s verzí Pikes Peak na sedmnáctipalcových kolech a dnes tu máme model, který má být tím opravdovým světoběžníkem. Taky se nemůžete dopočítat toho sedmého modelu? To nevadí, v podstatě je to jen edice Sport, kterou Ducati na svých stránkách prezentuje jako samostatný model. Tak ho nechme být a pojďme radši na aktuální novinku.

Jak už jsem psal v úvodu, BMW má své GS Adventure. A co dělá Adventure Adventurem? Ano, je to hlavně jeho obrovská 30litrová nádrž. Už víte, kam tím mířím? Samozřejmě, jedna z hlavních novinek u Multistrady V4 Rally je větší 30litrová nádrž. A že se to tady bude sakra hodit! Proti GS Multistrada nejen v našem srovnání ztrácela těch pár bodů také díky svému apetitu. Kdo se nechá unést silou a charakterem motoru V4 Granturismo, pro něj 8 litrů navíc může znamenat jen o 100 kilometrů větší akční rádius a, světe div se, nějakým způsobem se to dověděli i ve fabrice a rozhodli se s tím něco dělat. I když ve spotřebě to budou jenom drobné. Motor v novém „Rallíčku“ má totiž rozšířenou strategii vypínání zadních válců véčkového čtyřválce. Doteď se totiž zadek motoru deaktivoval pouze při stání, typicky na semaforech, u Rally ale dokáže zadní pár odpojit zapalování i během specifických podmínek během jízdy. Záležet bude na otáčkách, poloze plynu, zařazené rychlosti (krom jedničky kvůli rozjezdu), rychlosti jízdy… Prostě takový to, když si budete prdlat na šestku na čtvrt plynu po okresce, tak vám motorka odpojí zadní válce a vy si toho ani nevšimnete. Stejně tak byste si v sedle neměli všimnout, že po otočení pravačkou se válce připojí a motorka bude frčet normálně.

Kluci si focení promo fotek docela užili...

Vraťme se ale k nádrži. Osm litrů navrch, to už je pořádný objem a chtě nechtě se to musí projevit na vzhledu. Nebyly by to ale „íčka“, aby se s tím nepoprali s grácií. Chvíli to musíte studovat, abyste objevili, že je nádrž vyšší a že má mohutnější takzvaná ramena spojující nádrž s přední kapotáží. V ní jsou také o něco větší otvory přivádějící vzduch „do kabiny“. Nejjednodušeji ale verzi Rally poznáte v jejím černém provedení, kdy je nádrž provedená v broušeném hliníkovém finiši. V červené variantě to poznáte o něco hůř, dobrým poznávacím znamením jsou plasty u sedla a jiné plasty kolem víčka nádrže. U verze Rally musela místo litrům paliva udělat i schránka na telefon, ale v Ducati to nenechali jenom tak a zakomponovali ji do levých plastů v přední kapotě. A jinou nádrž byste neměli poznat ani v sedle, protože motorka nijak neztloustla.

Porovnávač fotek

Ovládání - nemazat

Ba naopak, měla by být stran ergonomie a pohodlí ještě příjemnější. V oblasti „jak se nejlépe na motorku poskládat“ se inženýři zaměřili hlavně na spolujezdce, takže je celá motorka v uvozovkách delší. Je to ale jenom tím, že se montážní body pro kufry posunuly víc dozadu. Topcase o 6 milimetrů, boční kufry dokonce o 30. Díky tomu vzniklo víc prostoru pro spolujezdcův pohyb v sedle a víc místa bude mít i na nohy, které díky větším gumám dostanou ještě méně vibrací od motoru. Řidič se pak může těšit na širší a zubatější stupačky a brzdový pedál s větším rozsahem nastavení pro offroadové ježdění. Oba by pak společně měli pokyvovat hlavami nad novou aerodynamikou. Zrovna tohle byla taky věc, kde Multistrada úplně neexcelovala, takže teď už by to mohlo být na vysvědčení s vyznamenáním. Nové deflektory v přední části kapotáže a plexi vyšší o 40 mm a širší o 20 mm, to vše by mělo nabídnout lepší ochranu a větší tzv. vzduchovou bublinu pro jezdce i spolujezdce. Lepší tepelný komfort zase mají zajistit nové tepelné štíty na podsedlovce a na kyvce, to kvůli spolujezdci, šofér zase může upravit proudění vzduchu v křídlech u motoru tak, aby mu v chladnějších dnech neutíkal teplý vzduch od motoru, ale aby ho naopak hřál. Ducati zde nezapomněla zmínit své zkušenosti s aerodynamikou v MotoGP, to abyste věděli, že i do cestovních motorek může promluvit závodění…

Teď je čas se zase vrátit k hlavnímu německému rivalovi. Co je další věcí, dělající Adventure Adventurem? Správně, je to odpružení s vyššími zdvihy. Multistrada Rally je ta samá písnička, oproti standardu se může pochlubit zdvihem 200 mm na obou koncích (vs. 170/180 mm) a o 10 milimetrů vyšší světlou výškou. A přitom je tady nižší a rozměrnější podmotorový kryt. Když už jsme zmínili konkurenci, tak ta je na tom ještě o centimetr vpředu a dva vzadu lépe, jenže to nejdůležitější, tedy světlou výšku, tu BMW neuvádí. Škoda. Každopádně rozdíly jsou to minimální, stejně jako budou minimální rozdíly v chování dosavadního semiaktivního podvozku Ducati Skyhook Suspension a jeho evoluční verze v modelu Rally. Do přední vidlice se nastěhovalo nové čidlo, takže by se tlumení mělo přizpůsobovat ještě lépe, rychleji a přesněji. Ještě jednu novinku tady ale najdeme, i když s tou se dostáváme spíš do elektronických vod. Funkci Minimum Preload přinesla už letošní V4 S, jde o to, že motorka povolí předpětí, díky tomu si „kecne“ na zem a člověk může snadněji manévrovat v pomalých rychlostech a při zastavení lépe došlápne na zem. Rally k tomu přidává ještě funkci Easy Lift. Ta sahá do „hydrauliky“ tlumičů, které po dobu tří minut od spuštění stroje úplně povolí a díky tomu by měl člověk plně naloženou motorku snáze zvednout ze stojánku. Možná si říkáte, co to je za zbytečnost, ale ona se minimální výška sériového sedla zvedla z 840 na 870 milimetrů, to je dokonce o 10 milimetrů výš, než je u běžné Multistrady vyšší poloha sedla, takže s plně naloženou motorkou přijde každá pomoc vhod. Může to být ale i formou jiného sedla, případně kitu pro snížení výšky sedla, ve finále tu máme úctyhodný rozsah od 805 milimetrů až po 905 milimetrů v případě vyššího sedla ve vyšší poloze.

Tím jsme arzenál nové verze Rally vyčerpali. Dál už je to ta standardní Multistrada V4 S i se svými elektronickými asistenty jako je náklonové ABS, kontrola trakce, wheelie control, s možnostmi nastavit si odezvu a výkon motoru a množství, jakým brzdí po ubrání plynu. Nechybí tu také oboustranný quickshifter, v základu je i tempomat, bezklíčkové zapalování, asistent rozjezdu v kopci, konektivita s možností zrcadlit navigaci na 6,5“ TFT displeji nebo plně LEDkové osvětlení s přisvěcováním do zatáček. A pozor, přece jenom jsme něco ještě vytáhli, Rally má oproti ostatním verzím v základu centrální stojan! Další věci už jsou za příplatek a můžete vybírat rovnou ze tří balíčků. Radar přidá radary dopředu a dozadu, díky kterým získáte adaptivní tempomat a upozornění na objekty v mrtvém úhlu v zrcátkách. Adventure Travel & Radar k tomu přidá hliníkové kufry, vyhřívané sedlo a vyhřívané rukojeti a pak už zbývá jenom Full Adventure se vším zmíněným a navíc s tlumičem výfuku Akrapovič a karbonovým předním blatníkem. Bez toho se totiž na dobrodružné výpravě rozhodně neobejdete! :) I tak ale do toho ještě určitě trochu zahučíte, protože třeba Enduro Pack s „povinnými“ padáky je za další příplatek a v katalogu toho lze nalézt ještě mnoho a mnoho a mnoho a mnoho… Ať už s balíčky nebo bez, dostupnost Ducati slibuje od února roku 2023. Tak snad to příští jaro už půjde všechno jako na drátkách.

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist