husqvarna_svartpilen_801_2




Jawa na Motosalonu představuje čtyřstovku Geeny

Brněnský veletrh přináší jednu velkou premiéru. Na stánku Jawy stojí motorka úplně jiného stylu, než na jaký jsme od týnecké značky zvyklí – žádné retro, čistá moderna. Navíc jde o úplně nový projekt, který s dosavadním portfoliem české značky nemá nic společného.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kapitoly článku

Novinka se jmenuje Jawa Geeny a kořeny nehledejte ani u RVM, ani v Indii, ani u Shineraye. Základem je totiž sportovně laděný naháč u nás neznámé čínské značky Dayun, který nikdo jiný do Evropy nedováží (nebo o tom nevíme) a na který Jawa udělala homologaci a trochu mu upravila vzhled, když kulatou nádrž nahradila hranatým překrytem. Po dlouhé době z Týnce vyjíždí stroj, který není retro a je určený pro ty, kdo preferují moderní vzhled.

Označení Geeny má zajímavý příběh, vychází z anglického Genesis, ale je tam zdvojené „e“ reflektující fakt, že jde o dvouválec – to bylo prý zásadní kritérium při hledání nového vhodného modelu do portfolia týnecké značky, jednoválců má dost. Tenhle šestikvaltový dvouhrnek, mimochodem zasazený do pěkného příhradového rámu, se vyrábí u Zongshenu, má objem 401 cm3 a s výkonem 31,5 kW/43 koní prý se strojem vážícím 185 kg (včetně 16litrové nádrže) příjemně cvičí, maximálka činí 138 km/h.

Motorka působí příjemným nízkým dojmem, výška sedla je 770 mm, výbava vypadá velice slušně, a to samé platí o ceně: 125 700 Kč. Rádi se přesvědčíme na vlastní kůži, až se první kusy Geeny dostanou na trh, což by mělo být na začátku prázdnin. Každopádně s tímhle modelem se Jawa vydává úplně novým směrem, který jsme u ní dosud neznali.

 

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)
Dominik Valášek - (Odebírat články autora)
Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 30 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
udinar přispěl 30 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist