europ_asistance_2024



Skotsko 2022 - North Coast 500 (NC500)

Kapitoly článku

Další den nás čekal již jen finální Edinburgh s pár povinnými zastávkami. První zastávkou byl most z Harryho Pottera na silnici A830. Jako pěkný viadukt, ale jestli nejste fanouškové filmu jako my tak bude stačit, když si zajedete na Smržovku. Cestou nazpět jsme zhlédli soustavu plavebních komor, která nás jako techniky zaujala mnohem více než před tím viděný viadukt. Podél jezer a nejvyšší hory Skotska Ben Nevis jsme již razili směr Edinburgh. Zbývající kus cesty byl už jen transportní, takže to vemu opravdu hopem. Zastávku u Wallace monument jsme si zpestřili docela ucházející zmrzlinou a podiskutovali o tom, že si film Statečné srdce musíme pustit znovu, když už máme ty lokální historické informace. 

viadukt "Harryho Pottera"soustava plavebních komorWallace monument

Postupné finále naší cesty nám překvapivě zpestřila parádní silnice A82 z Glencoe do Clifton. Neočekávaná překvapení jsou, jak se říká ty nejlepší a tato cesta je opravdu za odměnu. Parádní asfalt, široká silnice a nádherné rytmické zatáčky v parádním údolí. Ve finále nádherné místo u výhledu na skalní útvary Three Sisters. Dále vás překvapí místní lyžařské středisko kde jsme si dali nic moc fish and chips. Zde jsme u mrzce usmažené ryby s gumovými hranolky zavzpomínali na návštěvu výborného The Trawler ve městečku Golspie na východním pobřeží. Od jednoho z místních jsem se zeptali co bychom měli určitě vidět cestou na Edinburgh a ten se dušoval, že určitě musíme vidět největší jezero Skotska Loch Lomond. Ok, změnili jsem trochu směr cesty a zvolili jižní variantu kolem jezera. Jestli znáte českou vysočinu nebo Lipenskou přehradu tak tam jezdit nemusíte. Oni jsou totiž skotové asi nadšení z velkého zalesnění a preferují jinou přírodu, kterou mají všude okolo. Celé okolí jezera je národní park a je to opravdu jen les, les a jezero, bez žádných výhledů a k tomu veliký provoz, poněvadž se jedná o příjezdovou cestu k hlavnímu městu Glasgow. Tedy směr východ do Edinburghu, kde jsem měli zajištěno naše poslední ubytování. 

útvary Three Sisters

Ubytovali jsme se v hotýlku indických majitelů. Po hygieně, jsme se převlékli do lehkého a jen v triku jsem na motorkách vyrazili ještě do centra Edinburghu, kde jsem stihli vidět, vše co nabízí turistický průvodce. Nakoupeno pár dárečků, pár ginů s tonikem a hurá nazpět na hotel a vyplánovat poslední cestu směr Anglie a trajekt. Cestu jsme zvolili po silnici A1 podél pobřeží, protože jsme chtěli navštívit ještě Holy Island, kam se jezdí jen za odlivu je hezké se projet po místě kde je občas voda. Zajímavé místo, které je pro našince dosti výjimečné.

Holy Island

No a teď už jen velmi stroze. Trajekt jen tak načas, večer gin s tonikem, pár piv. Přejezd do kempu, kde bylo zaparkované auto, naložit motorky a už jen odsedět 1000 km směr domov.

A zhodnocení? Byla to vážení velká pecka a určitě se tam ještě jednou vrátím. 

Větší detail o cestě viz YouTube video. Díky za přečtení a přeji jen ty nejkrásnější zážity z cest a vždy kolama dolu.

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):


TOPlist