europ_asistance_2024



Letní pánská jízda po ČR

Je 8.1. 2022, venku sněží, motorka už dva měsíce v garáži spí a ještě dlouho spát bude, a tak nadešel čas si připomenout loňskou letní moto dovolenou. Loni jsme s kámošem Petrem uvažovali jet do Alp, no zase se vyhrotila Covidová situace, tak jsme se rozhodli zrealizovat mnou už dlouho plánované kolečko kolem republiky. A myslím, že se to povedlo, sice to nejsou Alpy, ale některé pasáže byly motorkářsky hodně zajímavé.

Kapitoly článku

V pondělí, 14.6.2020 ráno vyjíždím z Mnichova Hradiště k Petrovi na Kněžmost. Mám tam být v 11. Musím přiznat, že přípravy na cestu nebyly bůhvíjak velké, večer před odjezdem jsem si vytipoval na internetu trasu a na mobil vyfotil adresy ubytování, kde budeme spát. Jelikož jezdíme celkem nalehko, tak balení není žádná velká věc – do brašen osobní hygiena, pár kusů oblečení, nepromok, torxy na dotáhnutí šroubů, kdyby bylo potřeba (zatím nikdy nebylo), malá petka vody, sušenka, doklady, peníze a mám hotovo. Motorka je skoro denně v provozu, tak jen kontrola hladiny oleje a dofouknout gumy – fertig. U Petra jsem 11:10. Petr ještě balí topcase, s hledáním věcí mu pomáhá jeho polovička Alena. Já zatím alespoň telefonuji na penzion a dělám rezervaci spaní. Alena mi nabízí kafe, pak dokuřuje poslední cigáro Petr a ve 12:00 vyrážíme vstříc dobrodružství.

 

Jedeme přes Jičín, Trutnov a Náchod. Jsou to hlavní tahy, č. 16+14. Ovšem za Jičínem už náklaďáky nejsou a silnice je vynikající. Na horizontu vidíte Krkonoše, cesta je plná zatáček. Kolem půl druhé zastavujeme na oběd u hradu Náchod. Počasí nám přeje, vyrážíme dál na Rychnov n. Kněžnou. Z výšky je krásný pohled na nádrž Rozkoš. Za Vamberkem je to jedna z nejkrásnějších tras u nás, co znám. Vamberk - Žamberk - Jablonné n. Orlicí a výjezd na Červenovodské sedlo. Sjíždíme do Červené Vody a odpočíváme už na Moravě.

 

Je asi 16:00 a vidíme, že to na hotel už nestihneme do páté, kdy se zavírá recepce, tak tam volám, ať nám nechají klíče od pokojů v restauraci. Přijíždíme do Šumperku a vlečeme se asi 15 kilometrů přes vesnice až do Loučné nad Desnou.

Teď přichází zlatý hřebík programu dne – Červenohorské sedlo. Má nový povrch a je to prostě bezkonkurenční jízda. Lepší zatáčky u nás nejsou. V sedle se kocháme a už si to pádíme do Jeseníku a dál do Ostružné. Máme hlad a na penzionu dostáváme královsky najíst. Pivo je tady v horách taky bez chyby. Lehnout a spát. Velká pochvala za kvalitu ubytování a restaurace Skiland Ostružná.

 

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (24x):


TOPlist