Jak se vám teď líbí?
http://www.motorkari...&act=fotogalerie
3 reakcí na tento příspěvek se-se a jeho stroj
Svou nově vyvinutou metodou cyklohoubaření jsem nalezl jisté středně velké množství pýchavek malé až velmi malé velikosti s
několika vyjímkami středních rozměrů. Celý den jsem uvažoval jak s úlovkem naložím a napadl mě houbový guláš.
Recept bylo snadné nalézt na Internetu a s trochou improvizace je realizace hračkou.
Vůbec mě nepřekvapilo, že v těch receptech nás kuchaře zase buzerujou.
Prej že se maj pýchavky oloupat. Jako vždy v podobných případech jsem se tomuto nesmyslnému požadavku
zasmál protože jsem již včera houby od mechu a jehličí opláchl v kýblu hadicí.
Ty větší jsem nakrájel na kostky a ty menší jsem nechal v jejich lesní podobě.
Řídil jsem se tím receptem jen zhruba, protože sám přeci nejlíp vím co s houbama,
který jsem osobně našel - kdo jiný by k nim taky měl mít osobnější vztah než já.
Bylo to dost prosté - cibule, nakrájená paprika a rajská jablíčka - to vše podušené - údajně na sádle - pudu asi picnout prase ne -
olivový olej je jistě ideální.
Pak přihodit pýchavky a znovu dušení, nato vývar -samozřejmě z masoxu - v tom receptu chtěli abych vyvařoval kosti -
to mám někde hledat zdechlou krávu nebo co jako.
Nakonec smetana (měla bejt kyselá - asi jí dám na sluníčko, sednu si k ní a budu čekat až zkysne žejo),
ve smetaně škrob (prej že mouka - tůdle to znám - ty pucky jsou z ní velký jak knedliky).
Jako koření posloužil osvědčený sušený česnek z pytlíku a dva malý sáčky vyndaný z jakési čínské polívky.
NO TAK HOUBOVÝ GULÁŠ Z PÝCHAVEK JE HOTOV
No a výsledek:
barva - světlejší gulášový odstín, velmi chutně vypadající ............20 bodů
vůně - ůžasná lákavá vůně exotického guláše s houbovým podtextem.......20 bodů
struktura - nerozpadavá hustá s výrazně patrnými jednotlivými složkami.20 bodů
chuť .... výrazně hnusná................................................0 bodů
Celkové hodnocení 60 z 80ti bodů, tedy 75%, což je dost dobré.
Poznámky k chuti:
Evidentně nositelem odporné chuti je ta zatracená pýchavková šlupka - taky to mohli napsat a ne jen povýšenecké "oloupat"
Ty větší, které šlupku nemají, chutnají celkem dobře, jen je potřeba umět je odlišit. Ty menší - zejména ty použité vcelku
se vyznačují chutí popsatelnou nejlépe jako chuť hnědého slimáka zabaleného do několikrát zplesnivělé kožené peněženky.
Ostatní komponenty chutnají dobře a dokonce jako protipól pachuti plesnivé peněženky jsou vyloženě lahodné.
Závěr:
Guláš se vcelku povedl, i když vykazuje jisté dílčí nedostatky. Je vcelku poživatelný při důsledném vyplivávání hub, což jsem
operativně podpořil servírováním prázdného podšálku.
K tomuto jidlu se dobře hodí červené víno, nejlépe dvě lahve. Prostě jakýkoli alkohol v množství, které umožní na některé
chuťové tóny rychle zapomenout.
jinak teda, kdyz ctu tvoje story, nepremyslis o tom, ze bys vydal knizku, vrele doporucuju