1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
spalovac píše: O vikendu jsem nasel kuratka slicna. To je ale asi obvykla houba Ja ho nasel poprvé. Radoval jsem se , ze je to kotrc. Pak jsem prisel bliz,kouknul jsem na to a rek jsem si,ze je to nejake divne. A hele, vono je to i jedovate
já bych je nepoznala od jedlých žlutých, tak bych je nesbírala tak jak tak.. kloudně v nich prostě nevidím rozdíl
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
2 reakcí na tento příspěvek Houby a houbaři
A zároveň bych měl pár dotazů na Dr.Houbu:
Netuším, co totok jest:
Má to lupeny a noha je špinavě žlutá, až béžová, s červeným "popraškem".
A dále nejsu štonc určit totok, u nás se tomu říká "falešný pupek":
Barvy jsou trochu zkreslené - rourky jsou okrové až béžové, s šedým "nádechem".
Předem děkuju.
Naposledy editováno 15.09.2014 18:53:26
anii píše: Tomuhle nerozumím, já měla za to, že ucháče jsou jedovaté..?
Je třeba rozlišit
Ucháč obrovský - po spaření je jedlý
Ucháč obecný - jedovatý. (I když stupeň jedovatosti těžko říct, třeba se vyjádří někdo povolanější).
Ještě je třeba dát pozor na hnojníky, látky v nich obsažené po požití působí v případě následného požití alkoholu jako disulfiram ("antabus") = nečekané nevolnosti snadno zaměnitelné s otravou.
COMATIK> Též si matně vybavuju pojem "máselník". A klobouky při omývání jsou skutečně dosti slizké. Jinak "pupek", co vím, je pro nás dle starých příruček skutečně "hřib strakoš". A právě pupek má trochu "šupinatý" mírně popraskaný klobouk. Čtvrtina rodiny právě nad mým úlovkem trochu pochybovala, tak jsem tyto houby dal stranou a uvidíme, co řekne zbytek.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
To druhé je Klouzek kravský, jedlá houba, za vlhka má právě ten slizký klobouk
Podobně je je u nás rozlišována "babka" (dle staré příručky babka, nebo hřib žlutomasý) a "kachna", nebo-li "kačka"... kde babka má žluté rourky, načervenalou (nachovou) nohu a sametově světle hnědý a hlavně rozpraskaný klobouk, kdežto "kachna" vypadá prakticky stejně, jen klobouk nemá rozpraskaný, nýbrž monotónní, sametově světlehnědá plocha. "Babka" také bohužel bývá nejčervavější ze všech hříbků a také růstává nejvíce v "hejnech". V celku o nic nejde, prostě to sbíráme odjakživa, jen mne nedá spát, o které druhy tedy "odborně" jde, kor, když příručky různého data se v názvech dost rozcházejí (podobně, jako "pepřák" jest jednou uveden jako "podhřib žlučový" a jinde jako "hřib žlučník" - přitom jsem měl vždy za to, že "hřib" a "podhřib" je velůký rozdíl a přitom zde se jedná o jednu a tu samou houbu).
Ale děkuju, máš u mě flašku rumu... až budu mít zas někdy cestu do Štátlu, dám vědět.