Téma: Houby a houbaři
 
9.5.2013 v 10:37
Tak všichni co vás mykologická problematika zajímá sem. Diskuse o tom co kde roste, co jste našli, určování atd. Nejvíce vítány fotky vlastních úlovků

A na úvod dám svůj první letošní zářez - ucháč obecný, Krušné hory, 6.5.2013







1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři

15.9.2014 v 20:11 | Nahoru | #1
J.M.K.> to první mi přijde jako Šafránka červenožlutá, stará plodnice s "opršenými" šupinami na klobouku
To druhé je Klouzek kravský, jedlá houba, za vlhka má právě ten slizký klobouk

(reakce na) Houby a houbaři

15.9.2014 v 23:00 | Nahoru | #2
Dr.Houba> Moc děkuju. Tu šafránku jsem, pokud mne paměť dobře slouží, viděl nejspíš prve v životě a ten kouzek jsem tedy dal stranou, nicméně naši se nakonec shodli na tom, že "je tuhý a ne moc chutný", tož pro příště na něj kašlu a sbírám jen "pravé pupky" (dle jedné staré příručky "strakoš" - má klobouk trochu "šupinatý").
Podobně je je u nás rozlišována "babka" (dle staré příručky babka, nebo hřib žlutomasý) a "kachna", nebo-li "kačka"... kde babka má žluté rourky, načervenalou (nachovou) nohu a sametově světle hnědý a hlavně rozpraskaný klobouk, kdežto "kachna" vypadá prakticky stejně, jen klobouk nemá rozpraskaný, nýbrž monotónní, sametově světlehnědá plocha. "Babka" také bohužel bývá nejčervavější ze všech hříbků a také růstává nejvíce v "hejnech". V celku o nic nejde, prostě to sbíráme odjakživa, jen mne nedá spát, o které druhy tedy "odborně" jde, kor, když příručky různého data se v názvech dost rozcházejí (podobně, jako "pepřák" jest jednou uveden jako "podhřib žlučový" a jinde jako "hřib žlučník" - přitom jsem měl vždy za to, že "hřib" a "podhřib" je velůký rozdíl a přitom zde se jedná o jednu a tu samou houbu).
Ale děkuju, máš u mě flašku rumu... až budu mít zas někdy cestu do Štátlu, dám vědět.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist