1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Houby a houbaři
To druhé je Klouzek kravský, jedlá houba, za vlhka má právě ten slizký klobouk
Podobně je je u nás rozlišována "babka" (dle staré příručky babka, nebo hřib žlutomasý) a "kachna", nebo-li "kačka"... kde babka má žluté rourky, načervenalou (nachovou) nohu a sametově světle hnědý a hlavně rozpraskaný klobouk, kdežto "kachna" vypadá prakticky stejně, jen klobouk nemá rozpraskaný, nýbrž monotónní, sametově světlehnědá plocha. "Babka" také bohužel bývá nejčervavější ze všech hříbků a také růstává nejvíce v "hejnech". V celku o nic nejde, prostě to sbíráme odjakživa, jen mne nedá spát, o které druhy tedy "odborně" jde, kor, když příručky různého data se v názvech dost rozcházejí (podobně, jako "pepřák" jest jednou uveden jako "podhřib žlučový" a jinde jako "hřib žlučník" - přitom jsem měl vždy za to, že "hřib" a "podhřib" je velůký rozdíl a přitom zde se jedná o jednu a tu samou houbu).
Ale děkuju, máš u mě flašku rumu... až budu mít zas někdy cestu do Štátlu, dám vědět.