WSBK Most – První závod ovládl Álvaro Bautista, Oliver König skončil šestnáctý

Kapitoly článku

MS Supersport300 – Závod (1)

Ani sucho, ani mokro, voda ve vzduchu a závod třístovek byl hodně o volbě pneumatik. Většina závodníků se postavila na start s mokrou přední pneumatikou a zadním slickem. A hned na začátku druhého kola se odlišné vlastnosti mokrých gum při brzdění z maximální rychlosti vymstily a před retardérem jdou na zem tři Kawasaki, Dirk Geiger, Kevin Sabatucci a také náš Petr Svoboda, který se po nadějném startu z vybojované sedmé pozice na startovním gridu bohužel musí rozloučit s nadějí na dobré umístění, ale přesto pokračuje v závodu.

Deštivá ruleta je noční můra pro závodníky, ale o to napínavější podívaná pro nás diváky. I v třístovkové kategorii závodníci jen stěží krotí výkon a ve čtvrtém kole padá Alex Millan (Kawasaki). V pátém kole se na čele odtrhává třiadvacetiletý Marc Garcia na Yamaze, který jezdí o sekundu a půl rychlejší časy na kolo než zbytek „pelotonu“. Šesté kolo a trať lehce osychá, časy se zrychlují a závodníci i na vlhké trati najednou jezdí prakticky kvalifikační časy! Garcia nakonec ke konci závodu dal neuvěřitelných 1’47,334, když v kvalifikaci jezdil o celé dvě sekundy pomaleji!

Sedmé kolo a Garcia a už má šestisekundový náskok. Osmičlená skupina bojující o druhé místo předvádí strhující souboje, které každé kolo vrcholí náletem na retardér, před kterým se díky slipstreamingu na cílovce pořádně zamíchá pořadím. Kdo vyrazil na mokrých pneumatikách, má teď zásadní nevýhodu. Zbývá pět kol a Garcia už s devítisekundovým náskokem prakticky zmizel ostatním z dohledu. Na druhém místě se po většinu doby drží jezdci Yamahy Matteo Vannucci a Alvaro Diaz. Na chvíli je střídá Ton Kawakami také na Yamaze, který ale jen o dvacet sekund později končí mohutným highsiderem mimo trať.

Poslední kolo a nádherný boj o druhé místo! Sedm jezdců v těsném závěsu a není nouze o kontakty mezi jezdci, tak strhující závěr byla nádherná podívaná. Španěl Garcia (Yamaha MS Racing) je v cíli jedenáct sekund před ostatními a šestice ve skupině o druhé místo protíná cílovou pásku jen pár metrů od sebe. Druhé místo nakonec urval Hugo de Cancellis  (Prodina Racing WorldSSP300) a o pár centimetrů za ním se na třetím místě umístil Alvaro Diaz (Arco Motor University Team). Za zmínku ale určitě stojí i další bojovníci z hlavní skupiny, kterými byli Humberto Maier (AD78 Team Brasil by MS Racing) na čtvrtém místě, pátý Daniel Mogeda (Team#109 Kawasaki) a šestý Matteo Vannucci (AG Motorsport Italia Yamaha).

 

Supersport World Championship 300 – Závod (1)

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist