GP Rakouska - Ve Spielbergu triumfoval Andrea Dovizioso. Karel Abraham skončil patnáctý

Andrea Dovizioso s Marcem Márquezem v Rakousku předvedli jednu ze svých pověstných bitev. Stejně jako ve většině z nich byl i tentokrát úspěšnější třiatřicetiletý Ital, který se v poslední zatáčce závodu dostal před úřadujícího mistra světa a uzmul mu jeho první rakouské vítězství. Marc Márquez může být i přesto spokojený, po desáté v sezóně skončil na pódiu a jeho náskok na čele šampionátu nyní činí 58 bodů. Potřetí ve své kariéře MotoGP závodníka pak stanul na stupních vítězů Fabio Quartararo. Karel Abraham skončil patnáctý a získal tak 1 bod do šampionátu. V Moto2 si pro první příčku dojel Brad Binder, třídu Moto3 pak ovládl Romano Fenati. Jakubu Kornfeilovi připadlo 8. místo, jeho týmový kolega Filip Salač projel cílem jako devatenáctý v pořadí.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (28 kol)

Na první pozici se do rakouského závodu na Red Bull Ringu kvalifikoval Marc Márquez (Repsol Honda Team), který nastavil čas 1'23,027. Přiblížit se mu nejvíce dokázal Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), který se tak vedle Španěla postavil ještě s Andreem Doviziosem (Ducati Team) do první řady. Ze čtvrtého až šestého místa odstartovali Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Francesco Bagnaia (Pramac Racing) a Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) startoval z 17. místa.

Marc Márquez se ze své pole position výborně odlepil a do úvodní zatáčky vjížděl na první pozici. Andrea Dovizioso na Španěla však hned zaútočil a v druhé zatáčce to byl už on, kdo byl na čele závodu. Záhy však oba jezdci chybovali, a tak první místo připadlo doposud nejlepšímu nováčkovi sezóny Fabiu Quartararovi, který si okamžitě najel na ostatní více než půlsekundový náskok. Druhý jel Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR), na třetí místo se posunul Andrea Dovizioso a o čtvrté místo bojoval s Jackem Millerem (Pramac Racing) úřadující mistr světa.

Hned v prvním kole skončil závod pro Cala Crutchlowa (LCR Honda CASTROL) s Pólem Espargarem (Red Bull KTM Factory Racing), jemuž odešel motor. Krátce na to pak upadli Hafizh SyahrinMiguelem Oliveirem (Red Bull KTM Tech 3) . Karel Abraham jezdil na osmnáctém místě.

Španělský pilot Marc Márquez se na začátku závodu sice propadl na čtvrté místo, urputně se však probojovával zpět dopředu, až v pátém kole dokonce nastavil dokonce nejrychlejší čas závodu 1'24,014. Rychle se tak dostal před Jacka Millera a společně s Andreem Doviziosou se v šestém kole dostal také před dosud vedoucího Fabia Quartarara.

Jednadvacet kol do cíle se Jack Miller neudržel v sedle svého motocyklu a Andrea Dovizioso byl předjet Marcem Márquezem. Ital se mu to ještě snažil vrátit, rodák z Cervery si však vedoucí pozici udržel. Boje vedoucích pilotů využívali Fabio QuartararoValentinem Rossim, kteří se na čelo závodu pomalu dotahovali. Maverick Viñales jedoucí na pátém místě už na svého týmového kolegu ztrácel 1,489 sekundy, šestou příčku pak opanoval Alex Rins.

Po pár minutách klidu došlo k dalšímu předjetí až v dvacátém kole, když v cílové rovince Andrea Dovizioso překonal Marca Márqueze. Španěl se však na svém největším rivalovi z milých let v Rakousku zůstával i nadále nalepený a nedovolil Doviziosovi příliš poodjet. Závod pak skončil pro Tita Rabata, jenž v páté zatáčce spadl. Karel Abraham držel poslední, šestnáctou pozici.

Tři kola do cíle se český jezdec dostal před Andreu Iannoneho na patnácté místo, zároveň pak Márquez předjel Andreu Doviziosa jedoucího na první pozici. Ital předjetí úřadujícímu mistrovi světa vrátil, Marc Márquez však záhy využil jeho chyby, před Doviziosa se dostal a poodjel mu na rozdíl 0,290 sekundy.

Dvojice předváděla krásný souboj i nadále a při vjezdu do závěrečného kola se několikrát předjela. Do čela se dostal Marc Márquez, Andrea Dovizioso mu to však v poslední zatáčce poslal tak, jako jeho soupeř v několika minulých závodech a dojel si pro vítězství. Své letošní třetí pódium získal Fabio Quartararo, čtvrtý skončil Valentino Rossi a pátý jeho týmový kolega Maverick Viñales. Šestá příčka připadla Alexi Rinsovi, sedmá Francescu Bagnaiovi a osmá Miguelovi Oliveirovi. Karel Abraham dojel na patnácté pozici a do šampionátu si tak připisuje jeden bod.

GP Rakouska MotoGP – Závod (28 kol)
24 °C, dráha suchá, 34 °C, 67 % vlhkost
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 39'34.771
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.213
3. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +6.117
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +7.719
5. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +8.674
6. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +8.695
7. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +16.021
8. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +16.206
9. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +17.350
10. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +20.510
11. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +22.273
12. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +25.503
13. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +31.962
14. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +34.741
15. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +48.109
16. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 1 Lap
NC              
  # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati 8 Laps
  # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati 21 Laps
  # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM 26 Laps
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM 27 Laps
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda 27 Laps

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
DesmoRob přispěl 2 Kč
dvoři_yamaha přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist