GP Austrálie – Závod MotoGP™ vyhrál Zarco, vedení v šampionátu upevnil druhým místem Bagnaia

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Jelikož se v pátek rozhodlo, že už v sobotu jezdci královské kubatury pojedou hlavní závod na plný počet kol, původně plánovaný závod na poloviční délku Tissot Sprint byl přesunut na neděli. Do 27 kol hlavního závodu (na suchém povrchu) australské GP odstartoval z první řady Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Z druhé řady vyrazil Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Johann Zarco (Prima Pramac Racing) a Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP). Třetí řada a trojice Marc Márquez (Repsol Honda Team), Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) a Maverick Viňales (Aprilia Racing).

Po startu Jorge Martin otočil plynem a vyrazil vstříc sedmadvacesti kolům závodu, které měli jezdci královské kubatury před sebou. Za Martinem jel Brad Binder, třetí byl Francesco Bagnaia, čtvrtý jel Fabio Di Giannantonio a na páté místě byl Marc Márquez. Domácí Jack Miller jel na šesté pozici a za sebou měl dvojici, která byla krátce po startu v kontaktu – Johann Zarco a Aleix Espargaró. Ve třetím kole Di Giannantonio předjel krajana Bagnaiu a pokračoval na třetí pozici. Těsně za úřadujícím mistrem světa jel Marc Márquez. To vše hrálo do karet vedoucímu jezdci Jorge Martinovi.

Po pěti odjetých kolech vedl Jorge Martin náskokem 1,6 sekundy. Za jezdcem Pramac Racingu jel Brad Binder, který měl 1,4 sekundy za sebou Itala Di Giannantonia. Čtvrtý Francesco Bagnaia už na třetí pozici ztrácel 1,5 sekundy, ale těsně za sebou vezl skupinku, v níž byl Johann Zarco, Marc Márquez, Aleix Espargaró, Jack Miller, Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) a desátý Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP).

V desátém kole už první Jorge Martin natáhl výhodu na 2,3 sekundy. Pro Španěla výborně rozjetý závod. Na druhé pozici jel Brad Binder, třetí byl Fabio Di Giannantonio. Čtvrtý v závodu pokračoval Francesco Bagnaia, jemuž se nedařilo zbavit svých pronásledovatelů. Těsně za továrním jezdcem Ducati jel Johann Zarco, Marc Márquez, Aleix Espargaró, Jack Miller a devátý Alex Márquez. Po kontaktu s Italem Marinim havaroval z osmé pozice Joan Mir (Repsol Honda Team). Incident byl vyšetřován, ale nakonec to byl závodní incident.

Do druhé poloviny závodu najel první Jorge Martin s náskokem 3,4 sekundy. Martin jel na milimetry přesně a neustále navyšoval náskok na druhého Jihoafričana Bindera za nímž jel těsně Ital Di Giannantonio. Osm desetin za třetím jezdcem v pořadí jel Francesco Bagnaia, který musel odolávat atakům Francouze Zarca. Šestý Jack Miller už na Zarca ztrácel 3,7 sekundy. Těsně za Australanem jel Alex Márquez, Aleix Espargaró, Marc Márqueze a desátý Marco Bezzecchi. Ve čtvrté zatáčce havaroval Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3).

Deset kol před koncem měl osud závodu a vítězství v něm plně ve svých rukách Jorge Martin, jehož náskok již představoval hodnotu 3,4 sekundy. Zajímavé to teď bylo ohledně bitvy o druhé a třetí místo, protože Di Giannantonio předjel Bindera a zařadil se na druhou pozici. Těsně za Binderem už byl Ital Bagnaia, který měl za sebou Francouze Zarca. Tato čtveřice bojovala o stupně vítězů a Francesco Bagnaia o šanci zachránit na Martina co nejvíc bodů. Katastrofální závod absolvovali jezdci Yamahy, protože Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) byl šestnáctý a Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) osmnáctý. Poslední jel Takaaki Nakagami (Idemitsu LCR Honda), po odstoupení Alexe Rinse z australské GP, jediný zástupce LCR Hondy, která v poslední době prožívá náročné sezony.

Pět kol před cílem byl náskok Jorge Martina o něco nižší, protože měl hodnotu 2,4 sekundy. Na druhém místě byl znovu Brad Binder, ale Ital Di Giannantonio mu nedal vydechnout a neustále útočil. Francesco Bagnaia jel pátý a to znamenalo, že by na Martina v průběžném hodnocení výrazně ztratil, třebaže by si vedení udržel s náskokem čtyř bodů. Alex Márquez bojoval o šesté místo s Aleixem Espargarem, jackem Millerem a Marcem Bezzecchim. Tři kola před koncem závodu byl náskok prvního Martina na 1,5 sekundy, takže se něco dělo a bylo otázkou, zda si vedení udrží až do cíle závodu. Martin měl jako jediný z vedoucí skupiny jezdců zadní pneumatiku v měkké směsi, ostatní měli směs střední, a to mohl být faktor, který začal Martinovi komplikovat cestu za vítězstvím. V předposledním kole už byl druhý Johann Zarco jen čtyři desetiny za Martinem, tedy za svým týmovým kolegou. Do posledního kola najel Jorge Martin s náskokem jedné desetiny! A děly se věci.

Závěr závodu byl naprosto strhující. Jorge Martin přišel v posledním kole nejen o vedení, ale propadl se až na páté místo, které mu patřilo po průjezdu cílem. Vůbec první vítězství v MotoGP™ si na konto připsal Johann Zarco, který mohl slavit a všichni fanoušci čekali, zda uvidí jeho oslavný přemet vzad, který jsme neviděli od jeho působení v Moto2™. A ano, Zarco nezklamal. Na druhé místo prorazil Francesco Bagnaia, jenž si díky tomu navýšil náskok ve vedení šampionátu, který je nyní na 27 bodech. První stupně vítězů MotoGP™ slaví třetí Fabio Di Giannantonio. V neděli, pokud počasí dovolí, nastoupí jezdci královské kubatury na start sprintového závodu.

GP Austrálie, MotoGP™ – ZÁVOD (27kol)
18°C, dráha suchá, 33°C, vlhkost: 68%
1. #5 Johann ZARCO Prima Pramac Racing Ducati 40:39.446
2. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati +0.201
3. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Gresini Racing MotoGP™ Ducati +0.477
4. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +0.816
5. #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati +1.008
6. #72 Marco BEZZECCHI Mooney VR46 Racing Team Ducati +8.827
7. #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM +9.283
8. #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia +9.387
9. #73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +9.696
10. #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati +12.523
11. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +13.992
12. #10 Luca MARINI Mooney VR46 Racing Team Ducati +17.078
13. #88 Miguel OLIVEIRA CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +19.443
14. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +20.949
15. #93 Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda +21.118
16. #25 Raul FERNANDEZ CryptoDATA RNF MotoGP™ Team Aprilia +32.538
17. #21 Franco MORBIDELLI Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +37.663
18. #44 Pol ESPARGARO GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +37.668
19. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +37.758
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #37 Augusto FERNANDEZ GASGAS Factory Racing Tech3 KTM  
  #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist