Druhá GP sezony - Velká cena Texasu

Kapitoly článku

Moto2 – preview

Pro střední kubaturu šestistovek je letošní ročník motocyklového šampionátu v pořadí čtvrtou sezonou, kdy závodí jezdci na motocyklech různých výrobců, ale s jednotnými motory Honda. Pokud v uplynulých třech letech, byla situace na předních příčkách poměrně dost vyrovnaná, letos je to trošku jinak.

V prvním roce třídy Moto2 vyhrál závod v Kataru Japonec Tomizawa s náskokem necelých pěti sekund a stejně byl na tom o rok později první Stefan Bradl. V obou případech projelo cílem prvních pět jezdců v jedné sekundě. Loni to bylo mnohem těsnější, protože Marc Márquez vyhrál katarskou Grand Prix náskokem pouhých šesti setin a v jedné sekundě bylo tehdy dokonce osm závodníků.

V letošním roce byl závod Moto2 o dvě a půl sekundy rychlejší než loni. Vítěze Pola Espargara (Tuenti HP 40) dělilo od druhého v cíli Scotta Reddinga (Marc VDS Racing) jen osm desetin, jenže v jedné sekundě byl britský závodník jediný, protože třetí Takaaki Nakagami (ItalTrans Racing) ztratil na Espargara dvanáct sekund! Vyrovnaná situace je nyní až od čtvrtého místa, tam jsou rozdíly mezi jednotlivými jezdci daleko menší. Texas je zcela nový okruh, takže víc nám může napovědět až výsledek třetí Grand Prix sezony v Jerezu. Pokud ale závod na jihu Španělska proběhne dle katarského scénáře, může se stát, že adrenalinové závodění větší skupiny jezdců, na které jsme byli zvyklí, to letos prostě nebude.

Pol Espargaró je samozřejmě velkým kandidátem na zisk titulu a udělá první a poslední, aby šampionát vyhrál. Za této situace je velká škoda, že došlo ke zranění Thomase Lüthiho (Interwetten Paddock), které nebylo zaviněné z jeho strany, ale díky pádu jiného jezdce. Švýcar je pro Espargara silným a zkušeným soupeřem, který byl až do začátku týdne ještě mimo hru. Podle posledních informací totiž Lüthi odletí do Texasu a pokusí se absolvovat druhý závod sezony. Zda se nejedná o příliš ukvapené rozhodnutí, to ukáže až čas. Scott Redding je tak vlastně jediný, kdo momentálně dokáže ze Španělem udržet tempo po celý závod. Rozdíl osmi desetin, který dělil první dva jezdce v cíli katarské Grand Prix, ale není přesným obrazem toho, co se dělo v posledním kole. Tam Redding na Espargara velmi tvrdě útočil, byl nalepený na jeho zadním kole, ale v jednu chvíli na to málem doplatil pádem (možná oba), takže do předposlední zatáčky už zvolil udržovací tempo a řekl si, že dvacet bodů není pro začátek vůbec špatných, což bylo z jeho strany určitě rozumné rozhodnutí.

Protože dráhu v Texasu nikdo z jezdců a týmů třídy Moto2 nezná, může to být o víkendu zajímavá a napínavá podívaná. Všichni jsou na stejné lodi, od prvního tréninku musí předvést rychlou adaptaci novým podmínkám a ten, kdo to zvládne nejlépe bude bojovat o ty nejvyšší příčky. Doufejme, že o vítězství to tentokrát bude bitva jak se patří.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist