„Cecky 2007“ skončily, ať žijí „Cecky 2008“!

V pondělí 17.9.2007 se na brněnském okruhu uskutečnil poslední závod II. ročníku seriálu Czech Endurance Cup.
Již ve svém prvním ročníku si tento seriál získal obrovskou popularitu u okruhových „hobíků“ a jako možnost solidního tréninku přilákal i řadu licencovaných jezdců. Druhý ročník svými pěti závody (3x Brno + 2x Most) poskytl více než dvěma stům účastníků skvělou příležitost zažít vzrušující atmosféru motocyklových silničních závodů. Pestrost palety jezdců je dána tím, že pro některé je seriál zahájením kariéry okruhového jezdce a na druhé straně je současně návratem bývalých závodníků na závodní dráhu.

Pro náš tým přinesl tento ročník nečekané zlepšení v dosahovaných časech, což bylo odměněno velkým posunem v absolutní klasifikaci týmů. Tady musím sebekriticky přiznat, že výše uvedené zlepšení se týkalo zejména mých kolegů, kdežto já jsem po dvou pádech v Brně (vždy nedlouho před závodem) nepředvedl nic převratného. Naproti tomu Mirek se ve srovnání s loňským posledním závodem zlepšil o neuvěřitelných 10 vteřin až na konečných 2:19,7 a také Honza zrychlil cca o 7 vteřin.





Samotný závod proběhl opět ve výborné režii pořadatelů z IV Racingu, kteří vedle bezchybné organizace „zajistili“ i standardně pěkné počasí. V tomto posledním dílu seriálu opět celé závodní pole až neskutečně zrychlilo a v kvalifikaci stačil čas 2:20,6s až na 31. místo ze 63 startujících týmů. Přes to, že se jezdilo velmi rychle, bylo v tomto závodě méně pádů než v předchozích, safety car vyjel na trať 3x a nejvážnější tělesná újma bylo vykloubené rameno Martina (Žíži) ze našeho spřáteleného týmu, který nesl svoje zranění statečně, ale řízeček na závěrečné večeři jsme mu raději nakrájeli.


Protože tato reportáž je letos poslední, chci zde provést takové malé hodnocení tohoto II. ročníku C.E.C., a to ze svého pohledu, aniž bych si činil nároky, že musím mít ve všem pravdu.


Letos zvolený počet 5 závodů považuji za optimální, a to jak z hlediska termínového rozložení, tak i proto, že tento sport rozhodně nepatří k nejlevnějším a jistě je pro řadu účastníků značnou finanční zátěží. V kuloárech se proslýchá, že v příštím ročníku může být zařazen i jeden závod na maďarském okruhu Hungaring. V tom případě bych doporučoval, aby se v konečném hodnocení seriálu škrtal nejhorší výsledek, což by umožnilo finančně slabším týmům tento závod vypustit bez dopadu na výsledek celého seriálu.
Také po posledním závodě se na různých webech objevují diskuze o tom, jestli nejsou velké rozdíly v rychlosti zúčastněných jezdců potenciálním nebezpečím jak pro ty rychlé, tak zejména pro ty pomalé jezdce a jestli by tedy nemělo dojít k nějakému rozdělení nebo vystavování jakých si „licencí“ pro C.E.C. atd.




Musím ze svého pohledu konstatovat, že při absolvování všech dosavadních 8 závodů (obou ročníků) jsem se nedostal do situace, že by mě někdo z rychlejších jezdců vysloveně agresivně odstavil a ani já jsem pomalejší jezdce nijak výrazně neohrozil. Tím nechci říci, že nemůže dojít ke kolizi, to jistě může, ale ten střet může nastat jak mezi jezdci, kteří jedou 2:40s, tak mezi těmi co jedou 2:15s.
Je to jen o vzájemné ohleduplnosti a troše rozumu. Můj závěr tedy je, že není reálné a ani rozumné, snažit se nějak uměle rozdělit pomalé a rychlé jezdce, protože tak, jako například „náš“ Mirek, se v průběhu seriálu mohou jezdci výrazně zrychlit a „co potom s nimi“?





K příštímu ročníku, který se (jak pevně věřím) uskuteční s minimálně tak velkým úspěchem jako ten letošní, mám ještě informaci od pořadatelů, že vzhledem k tomu, že jak v Brně, tak i v Mostě!!! proběhne na jaře pokládání nových povrchů tratí, bude pravděpodobně zveřejněn předběžný kalendář seriálu až na konci tohoto roku. Protože práce na obou okruzích budou velmi závislé na jarním počasí, je možné, že dojde k upřesňování termínů ještě na jaře roku 2008.







Všem, kteří sledovali reportáže z C.E.C. přeji mnoho šťastných kilometrů a těším se na setkání na „Ceckách“ roku 2008.





Výsledky V. závodu si můžete stáhnout zde (PDF).

Informace o redaktorovi

Pavel Vetlý - (Odebírat články autora)
Petr Szabó - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist