Central European Rally 2008: 7.Veszprém–Balatonfured

Central Europe Rally skončila v sobotu sedmou etapou Veszprém – Balatonfured, ze které byl 155 km měřený speciál po stejné trase jako předchozí dvě měřené zkoušky. Na celé rally se určitě dost projevilo, že byla v Maďarsku a Rumunsku organizována poprvé a hodně narychlo. Chaotické penalizace, neustálé změny trasy a nedostatky v informovanosti závodníků byly asi tím největším problémem.

Obecně ale můžeme být rádi, že se tato rally obešla bez vážnějších problémů či ztrát na životech, a opět tak vzrostla naděje na záchranu Dakaru v jeho původní podobě. Příští rok se pojede v Jižní Americe, konkrétně v Chile a Argentině, ale kdo ví, třeba se v následujících letech zase podaří tuto nádhernou soutěž vrátit na Africkou půdu. Podívejte se s námi, jak se vedlo našim jezcům, a na koneci článku si projeďte videoreportáže z jednotlivých etap.

Ale teď již zpět k závěrečnému dni z Maďarska, jak to popisuje Vierka kaštanová: Je sobota ráno. Poslední etapa Central Europe Rally. Jede se na úplně stejném okruhu jako v posledních dvou dnech, jediný rozdíl je ve směru jízdy. Jezdci jsou nervózní, atmosféra je napjatá. Všichni se dohadují s organizátory, kteří rozdávají penalizace jak se jim to hodí – „podle národnosti a podle xsichtu“ . Jediný náš Karel je úplně v pohodě, jede na jistotu poslední den jeho prvního velkého závodu, rád by stál na cílové rampě. Start do etapy byl přímo ze servisní zóny, takže nebyl žádný přejezd.
První ze speciálu dorazil slovenský jezdec Jaro Katriňák. I když je nejrychlejší, tak nakonec kvůli penalizacím nedosáhl na stupně vítězů. Celkově se umístil na desátém místě, bez penalizací by byl pátý a nebýt technických problémů v jedné z rychlostních zkoušek, pravděpodobně by stál na nejvyšší příčce stupňů vítězů této rally, vždyť také vyhrál 5 z 12 speciálek.

Konečně přijíždí i Karel, je trošku zmatený a rozpačitý, není si jistý, zda projel všechny CP neboli kontrolní body. Ivo mu kontroluje GPS, chvíli nad tím laborují oba dva a pak dojdou k závěru, že je asi vše OK.
Já s Petrem vyrážíme ze servisní zóny s předstihem, protože chceme chytit nějaké pěkné místo u cílové rampy, která je na promenádě v Balatonfuredu. Už včera jsem se tam byli podívat s našimi kamarády Jirkou a Lukášem. Ti stejně jako mnoho dalších Čechů, následovali rallye jako turisté. Zatímco včera nebyla kolem rampy nikde ani noha, dnes jsou všude zátarasy a spoustu diváků. Proti plánu, kdy měl první jezdec přijet na cílovou rampu ve 12.00 hod, je celý program posunutý cca o hodinu. Jezdci vyjíždějí na rampu v obráceném pořadí. Konečně jede i Karel, který celkově obsadil 66 příčku. Další čeští jezdci se umístili Švorc 59, Froněk 38, Randýsek 26, Pabiška 16. Josef Macháček, David Polišenský oba na čtyřkolkách závod nedokončili, stejně jako Ivoš. Nevyšlo to tentokrát, tak třeba někdy příště….
Počasí je nádherné, krásně to vyšlo. Podle předpovědi mělo dnes celý den pršet, ale nádherně svítilo sluníčko, černé mraky se sem ženou až nyní. /je 16.00 h/. Večer je závěrečná párty a slavnostní večeře, závodníci mají vstup v ceně startovného, ostatní členové týmů musí zaplatit 60 Eur za osobu.
Zítra nás čeká cesta domů, chtěla bych vyrazit časně ráno. Je mi smutno po naší Terezce. Ivo s Karlem a Honzou pojedou v asistenčním autě. Já s Petrem pojedeme kousek společně, pak se naše cesty budou muset rozdělit, protože Petr pojede do Ostravy já to vezmu asi tou nejrychlejší cestou přes Bratislavu a Brno po dálnici až k nám do Velkého Meziříčí..
Vierka

KM Racing

Davide, taktika pro dnešní závod je, nepustit před sebe Emanuela Genese (ROU), který má za Tebou ztrátu v celkovém hodnocení 2´53´“, zazněla na dnešní krátké ranní poradě. Dušan má na to, aby byl v první třicítce jezdců. Věřím, že jsme neponechali nic náhodě. Dnes se jede etapa v opačném směru, v porovnání z předchozími 2 dny. Na stratu byla skutečně cítit nervozita a to jak mezi jezdci, tak i v týmech. Na prvním CP, dal David Emanuelovi 10´´ a plní taktické úkoly na 1*.

Závod je u svého konce. David v poslední etapě neprotnul waypoint č.32 a propadl se na celkové 16.místo. Dostal totiž penalizaci 25minut. Dušan dojel na celkovém 26místě. Celkově to hodnotíme jako velký úspěch a splnění cílů týmu, i když Josef Macháček z technických důvodů nedojel. Velké díky mechanikům Lubošovi Kočímu a Zdeňkovi Pabiškovi, kteří nemalou mírou přispěli k týmovému výsledku. Nyní je v plánu závěrečná večeře a zítra se vracíme domů.

Konečné výsledky českých účastníků na Central Europe Rally:
David Pabiška – 16. místo
Dušan Randýsek – 26. místo
    Martin Pabiška (KM Racing team Manager)

Videa z jednotlivých etap:

1. etapa


2. etapa


3. etapa


4. etapa


5. etapa


6. etapa


7. etapa

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist