První podnik Tout Terrain Rally očima týmu Punkmoto

Závody terénních motocyklů Tout Terrain Rally Cup odstartovali v půlce dubna první akcí na Španělské půdě. Zástupcem českých barev v kategorii FIM M3 je Tomáš Válal a my vám prostřednictvím exkluzivního reportu přinášíme Tomášovy dojmy.

Kapitoly článku

Tout Terrain Rally Cup, také známý jako FIM Europe Tout Terrain Rally Cup, je evropská soutěž terénních motocyklů pořádaná FIM Europe. Závody se prezentují terénními etapami s náročnými jízdními podmínkami. Každý podnik trvá minimálně šest dnů a zahrnuje bezmála 1200 kilometrů v sedle. Každý rok pak pohár sestává z několika akcí a pro sezonu 2024 bude mít celkem čtyři zastávky. Český zástupce Tomáš Válal není v šampionátu žádným nováčkem, loni jel třídu M4 kterou vyhrál (na motocyklu specifikace Rally3), a letos jede v třídě M3 na motocyklu specifikace Rally2.
Pro aktuální sezonu 2024 si v dílnách Punkmoto připravili exkluzivní techniku, v podobě motocyklu Fantic XEF 450 Rally. Co je třeba určitě zmínit je fakt, že v České republice je jediným motocyklem svého druhu. Výrazně upravený stroj jsme měli možnost vidět i na Brněnském motosalonu a na španělské půdě si odbyl svou první ostrou premiéru. A jak vlastně dopadl pro našeho reprezentanta první podnik ve Španělsku, který se odjel 6.-13.4.?

Fantic XEF 450 Rally na které Tomáš Válal nastoupí do celého ročníku 2024

Docela nepříjemným překvapením úvodního podniku se stalo počasí. První měření sil s konkurencí na nové technice tak bylo znásobeno chladnými a mokrými podmínkami. Tomáš Válal k tomu uvedl: „I přesto, že se jezdilo ve Španělsku, dorazili jsme do chladného a deštivého počasí, které panovalo celé úvodní dny.“ Akce samotná kvůli nehodě jednoho z pilotů odstartovala až druhou etapu (Prolog byl organizátorem po zmiňované nehodě oficiálně zrušen). Druhá etapa tedy vpustila jezdce do závodu podle startovacího číslo, Tomáš proto odstartoval jako padesátý. Zmiňované chladné a opršené počasí trápilo celé pole, stroj s číslem #50 se však v Tomášově podání umístil šestý ve své kategorii. Na stejném místě se pohyboval i po třetí etapě. Maratónská etapa plánovaná na středu začala pro tým Punkmoto skutečně smolně. Sice na začátku etapy vše vypadalo vše bez problémů, porucha ložiska na zadním kole po deseti kilometrech znamenala nucené odstoupení. „Asi po deseti kilometrech po startu jsem slyšel ránu od zadní části a hned jsem věděl, že něco není v pořádku. Přesto jsem se rozhodl nezastavovat a zkusit to. Vysypané ložisko na zadním kole mi však nedovolilo pokračovat a dalších 300 km nejdelší etapy bylo zkrátka nereálných. Při opravách nám pomohly nové díly přímo od Fanticu a my jsme tak mohli pokračovat,“ dodal Tomáš, který se společně s týmem rozhodl závod nevzdat.

Tomáš Válal v akci

Do etapy s číslem pět nastoupil Tomáš s šestihodinovou penalizací od pořadatele, proto se nikde nehnal a snažil se pošetřit techniku. V etapě samotné pak skončil devátý ve své kategorii, a stejné místo mu patřilo i po šesté etapě. Do závěrečné krátké etapy se rozhodl dát výsledku znovu všechno a skončil v ní po solidním tempu na osmém místě. Celý seriál Tout Terrain Rally Cup dále pokračuje druhým závodem na Řecké půdě na přelomu května a června (25.5.-2.6. Hellas Rally Řecko), na kterém tým Punkmoto nebude rovněž chybět.

Informace o redaktorovi

Tomáš Scherer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist