Po 5 rokoch pauzy som sa vrátil k jazdeniu a chcel som to spraviť vo veľkom štýle - kúpiť motorku ktorú som mal vysnívanú už dávno.
Motorka koupena od FIRMA:Ondřej Šimek - Shiva motoshop (Pra
Vybíráno z těchto modelů (a proč jsem nekoupil):
KTM 1390 Super Duke GT: Dátum dostuposnosti sa posunul o celý rok a už sa mi nechcelo čakať
První dojmy - Čo sa týka ergonómie tak motorka ako keby bola robená na mňa. Na veľký dvojvalec si ešte zvýkám, predošlá motorka bola MT-09 a teda trojvalec s úplne iným priebehom.
Motorku bych doporučil pro - Pre niekoho kto si chce dať cez víkend Alpy s tým, že tam chce prísť v plnom pohodlí a keď tam dorazí, tak si to môže dať v štýle ako keby bol na superšporte
Doplňky na motorce -
Zatiaľ som motorku vybavil tankvakom, bočnými kuframi, zadným kufrom a Tech packom (+ Quadlock držiak na mobil).
Chystám na viac-menej kozmenické úpravy - Tmavý plexi štít, kratší držiak ŠPZ, powerparts sedadlá s chladiaciou sieťou na leto + nejaké hliníkové mini doplnky
V minulosti som jazdil hlavne na náháčoch ale zároveň som dosť cestoval a radšej chodil ďalej než len okolo komína. Vedel som preto že ďalšia motorka by mala byť z kategórie Sport Tourer a teda aby sa stále zachovala športovosť ale ponúkla zároveň trochu viac komfortu a praktickosti na dlhšie trasy.
V roku 2018 som mal vyhliadnutú 1290 GT a tak som si ju požičal na jeden deň (r.v 2017) a padla ako uliata. Brutálny motor, super podvozok a ergonomicky sadla tiež. ň
Keď som sa túto jar vracal naspať k jazdeniu, voľba bola jasná - novohlásená 1390 GT. Na jeseň som sa vybral na EICMU v Miláne aby som si ju pozrel naživo a nevedel som ju prestať obdivovať. Bohužial kvôli reštrukturalizácii v KTM sa výroba posunula až na zimu 2025/2026 a mne už sa nechcelo čakať ďalší rok bez motorky, tak som siahol po 1290 GT 2024.
Po prvých 1000 KM musím povedať že som sa len utvrdil v mojej voľbe. Motorka je zábavná a pohodlná, nástup výkonu brutálny aj napriek tomu že som nešiel nad 5000 otáčok kvôli zábehu. Spotrebu zatiaľ 6 litrov a ako som písal vyššie, zvykám si priebeh veľkého dvojvalcu a sprevodovanie. Ak by som mal nájsť nejaké mínus tak štít nie je až tak efektívny ako by sa mohlo zdať - keď je nastavený na najnižšiu polohu tak cítim vietor v ramenách, keď ho dám na najvyššie tak priamo na prilbu - avšak netvoria sa turbulencie ani nič podobné, je to úplne v pohode znesitelné a pravdupovediac, nechcel by som byť toho úplne zbavený. Ďalší update dám po prvom servise, zatiaľ som v podstate spravil 2 x 500 km dni.
Skvělá volba!!!
Ako to bude s dielmi kedze ktm krachuje? Chora eu
Topovka no … co dodat
… neexistovat 1290 SAS tak uz ji mam
líbí se mi ta univerzálnost
jediná motorka na které se mi líbí i ty kufry