yamaha_demo_tour




Kymco CV3 550i ABS vs. Piaggio MP3 Exclusive 530: Chcete skútr, nebo motorku?

Kapitoly článku

Kategorie tříkolových maxiskútrů, to je nádherný svět výjimečných strojů. Vsadím se, že minimálně polovina majitelů na našem trhu si takovou mašinu pořídí už jen pro ten požitek z jízdy na opravdu jedinečné mašině! Za mohutným dravcem se dvěma koly vepředu se ohlédne opravdu každý, ale hodně speciální a návykový je i zážitek z jízdy třístopé mašině. Ten pocit, kdy to tak trochu bezohledně narvete do zatáčky a vůbec neřešíte adhezi předního kola a v případě potřeby si můžete dovolit i vzít za brzdy, to je hodně zajímavý zážitek. I proto mě svět tříkolových mašin baví a na každý test nové posily této kategorie se těším.

Oba dnešní soupeře jsem už vyzkoušel v samostatných redakčních testech, Piaggio MP3 530 Exclusive předloni celu tuto oblast hodně posunulo směrem k luxusu a ještě větší exkluzivitě. Ono totiž zpátečku s couvací kamerou opravdu jen tak někdo nenabídne! O to víc jsme se v redakci těšili na nového vyzyvatele, který mě v samostatném redakčním testu Kymco CV3 v řadě věcí hodně nadchnul, ale tak někdy zklamal! Přímé porovnání, kdy si s Honzisem obě mašiny na několik dní střídáme a jeden den jezdíme společně, dokáže ukázat celou řadu vlastností, které by člověk jinak přešel jen mávnutím ruky. A platí to i o designu, když si obě mašiny postavíme vedle sebe.

Už samotný design obou strojů jako by naznačoval hlavní charakterové vlastnosti. Piaggio MP3 je uhlazený elegán s mohutnou kapotáží a velkým plexištítem a přímo z něj vyzařují propracované linie italského střihu. Skútr, který už je na trhu několik generací a každý další ročník je vypiplanější než ten předchozí. Tohle je design zacílený na řidiče automobilů, manažery, ale i milovníky krásných italských tvarů. Všechno je tu pěkně zaoblené a sladěné, systém zavěšení předních kol je hodně schovaný přední kapotáží a zrcátka jsou decentně na řídítkách.

Vedle stojí tchajwanské Kymco CV3 a vyzařuje úplně jinou emoci. Tohle je dravec, který si v ničem nezadá se silnými motorkami. Mně osobně přední maska s náznakem zobanu trochu připomíná německý rukopis GS, celkově je tu mnohem víc věcí odhalených a vedle Piaggia vypadá CV3 agresivně a v sedle pak pocitově jako o třídu větší mašina. Všechny plasty obsahují nějakou ostrou hranu, hranatý je i výfuk a ještě z toho celého trčí do stran zrcátka na dlouhých stopkách „zapíchnutá“ do přední kapotáže. Tím pádem jsou dál od jezdce a je v nich hůř vidět než u MP3, ale vypadá to pěkně sportovně. A systém zavěšení předních kol je tady v porovnání s Italkou opravdu hodně na očích.

Celý tenhle dojem se pak opakuje po vyhoupnutí do sedla obou strojů, kdy italský maxiskútr nabídne uhlazené plasty a decentně zasazenou barevnou TFT přístrojovku, zatímco tchajwanský vyzyvatel i tady volí plasty s hranami a prolisy a celé to korunuje trochu necitlivě vystrčeným přístrojovým displejem, který kvůli jeho vyvýšené pozici ještě bylo nutné obestavět plastovými stínítkem, aby na něm bylo vůbec něco vidět. Tohle řešení bohužel prozrazuje, že Kymco CV3 vznikalo jako koncept už před sedmi lety a covidová doba odsunula jeho uvedení na trh, jenže standardy moderních přístrojovek se mezitím posunuly.

Jak už jste se dočetli v první kapitole, Piaggio jasně vede v disciplíně zavazadlového prostoru, mnohem intuitivnější je i systém aretace podvozku ve vzpřímené pozici. Nebudu to znovu opakovat, protože pod Honzisův popis se můžu jedině podepsat. To jsou přesně ty věci, kvůli kterým je MP3 na západě tak populární a v těchto ohledech jednoznačně vede Piaggio. Jenže my jsme motorkáři a tuhle recenzi píšeme hlavně pro motorkářské návštěvníky našeho webu. A proto si musíme hned po prvním rozjezdu trochu přehodnotit pohled na věc, protože Kymco CV3 z pohledu motorkáře nabídne mnohem víc té správné zábavy.

Když se totiž povede motor, je to půlka úspěchu, a ten dvouválec převzatý z úspěšného maxiskútru AK 550 se prostě povedl. Moc pěkný nástup do otáček, razantní zátah při rozjezdu, podmanivý zvuk, v tom je prostě o znatelný kus lepší než Piaggio MP3. Přitom při samostatném testu MP3 vůbec není špatné ani po motorové stránce, ale v přímém srovnání prostě zjistíte, že tu je o čtvrtinu menší zábava a o polovinu fádnější zvuk. Naopak body sbírá za kontrolu trakce, kterou Kymco CV3 trochu nepochopitelně postrádá. A přitom jeho „dárce orgánů“ maxiskútr AK 550 kontrolu trakce má! I tady bych odhadoval, že Kymco už usilovně vyvíjí software a další ročníky už tuto pomůcku dostanou.

Podobné je to při řízení, kdy se projeví „motocyklové“ zavěšení zadního kola Kymco CV3 s pohonem pomocí řemenu. Piaggio si nese variátor na zadním kole a podíl neodpružených hmot je tím pádem podstatně větší. A na jízdě a stabilitě v náklonu je to znát, projeví se i o palec větší zadní kolo Kymca. Celkově je Piaggio v zatáčkách pořád cítit jako pořádně těžký maxiskútr. Kymco CV3 dává lepší odezvu v zatáčce a v řízení je cítit, co se děje vepředu, celá mašina taky líp reaguje na aktivní řízení celým tělem. Ne úplně jako motorka, ale skoro. Naproti tomu Piaggio MP3 jako by bylo zaměřené spíš la běžné uživatele, kteří tento stroj kupují z praktických důvodů, na dojíždění a jako alternativu k autu. Ale zase musím opakovat, ten rozdíl zjistíte až při přímém porovnání, neznamená to, že by Piaggio mělo špatnou ovladatelnost a řízení!

Tupější chování Piaggia se o něco zlepšilo až poté co jsme důkladně dofoukali obě přední kola. Škoda, že Italové do tak vymakaného stroje zapomněli dát sledování tlaku v pneumatikách TPMS, když Kymco ho má. Je to znát i na brzdách, ty tchajwanské dávají razantnější zakousnutí a lepší odezvu a celé to láká ke svižnější jídě. Piaggio je naladěné na pozvolnější nástup, aby nevyděsilo italskou mámu na cestě s dítětem do školy, když vezme trochu víc za brzdovou páčku. A menší citlivost a odezva brzdy taky jezdce tolik neponoukají k razantnější projížďce.

Je zvláštní, že oba stroje jsou si tak podobné, a přitom nabídnou úplně jinou jízdní pozici. Pro nás dlouhány je víc prostoru na Kymcu, jenže je tu poměrně malá volná plocha na chodidla. Tam zase vede Piaggio, které navíc má vzpřímenější posaz. Jako by mělo o pět centimetrů vyšší sedlo, a přitom v technických údajích jsou na tom prakticky stejně. Piaggio díky tomu mírně vede ve městě, kde nabídne lepší přehled o provozu a hbitější proplétání mezi auty. Kymco naopak vede v rychlejších zatáčkách a také na dálnici, kde nabízí o něco lepší ochranu před větrem.

Plexištít Piaggia ve vyšší rychlosti sice chrání docela velkoryse, ale nevyhne se otravným turbulencím do přilby. Na dálnici se ale plně projeví výkonová rezerva Kymca CV3, na kterou prostě italská MP3 nemá. Tady když vezmete ve sto třiceti za plyn, už se toho moc neděje, kdežto Kymco dokáže ještě důstojně přidat. U obou strojů jsme ale jako slabinu vyhodnotili absenci elektrického vysouvání plexi, v této cenové třídě už by to měla být samozřejmost. Naopak pochvalu oba dostávají za bezklíčkové zapalování.

Když si v duchu představím typického českého zájemce, který vybírá mezi těmito stroji, vychází mi z toho dva typy zákazníků. První je automobilista, který si chce dopřát motocyklový zážitek i bez řidičáku na motorku a relativně bezpečně. Chce si koupit výjimečnou hračku a chce prostě to největší a nejlepší, co je na trhu. A tady parametrově vychází Kymco CV3, které toho motocyklového nadšení přináší přeci jen víc. Víc vypadá jako motorka, víc se chová jako motorka, přímo si říká o doplnění o boční kufry jako motorka... Jenže je to už fakt hodně silná a těžká věc a jízda na ní je náročnější. Opravdu by si zasloužila, aby jezdec měl řidičák na velkou motorku! Jenže když si takový jezdec pořídí áčkový řidičák... tak už si za tyhle peníze asi pořídí pořádnou klasickou motorku.

Když ale uvážím druhý typ zájemců, tedy člověka, který chce luxusní tříkolový maxiskútr jako alternativu a jako druhou mašinu do garáže vedle auta nebo motorky, na jízdy do města a na praktické dojíždění, tady asi bude mít navrch Piaggio MP3. Stroj s dlouhou historií a vývojovým know-how už je na trhu dlouhá léta a jeho kvality dosvědčují desettisíce zákazníků a velký zájem hlavně ve Francii a Itálii. Přeci jen je to italská značková záležitost s krásným designem, je o hodně praktičtější, není tak náročný na řízení jako CV3 a jeho tříkolová konstrukce s dobře fungující aretací při zastavení je sázka na jistotu.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš (Odebírat články autora) - Výška redaktora: 174 cm
Filip Tichý (Odebírat články autora) - Výška testovacího jezdce: 195 cm
Jan Altner - (Odebírat články autora)
Erik Bošnák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):
Motokatalog.cz



TOPlist