globalmoto_duben_nolan




Eicma: Honda VFR 800F, CBR 650F, CB650, CBR 300R

Jako první z japonských značek se v Miláně představila Honda. Svou prezentaci si nechala na pondělní večer, ale celodenní čekání stálo za to, vždyť Honda odhalila hned pět novinek, přičemž jsme byli svědky návratu hned dvou legend!

Kapitoly článku

CBR 650F / CB 650F

Asi největší novinkou je návrat Hondy ke kubatuře 650 ccm. Nejde však o někdejší vidlicový dvouválec, takže musíme zapátrat ještě hlouběji v historii, abychom si vzpomněli, že současný zbrusu nový řadový čtyřválec má předchůdce v legendárními Fouru 650 v letech 1979-1985. Současná novinka je ale už kapalinou chlazený motor o objemu 649 ccm DOHC se čtyřmi ventily na válec.
Oba modely se liší pouze designem a tedy i stylem-CB650F je klasický naháč pošilhávající po stylu streetfighterů, zatímco CBR650F je kapotovaná motorka sportovního zaměření.
Hlavními devizami obou motocyklů však má být spojení výkonu a univerzálnosti, které umožní snadný pohyb po městě a přitom poskytne dost zábavy i při výletech po okolí.
Ať už tak či onak, oba stroje realizují ambice hlavně skrze čtyřválec výkonem 87 koní při 11 000 ot. a točivým momentem 63 Nm o tři tisíce otáček dříve. Válce jsou nakloněny 30 stupňů dopředu, mají vrtání 67 mm a zdvih pístů je 46 mm. Také díky odlehčeným ventilům i klikovce Honda slibuje takovou křivku výkonu, kdy čtyřválec bude schopen plynulé jízdy a silného zátahu už hluboko pod hranicí 4 000 otáček. Motor je navíc na první pohled poměrně „učesaný“, z pravé strany zaujme též výfukový systém se čtyřmi svody a jednou koncovkou. Při udávané spotřebě necelých 5 l na 100 km a 17litrové nádrži by dojezd šestsetpadesátky měl činit víc než 350 km.
Nenáročnou ovladatelnost a univerzálnost obou strojů by měl u obou strojů podpořit jak rozvor 1450 mm, tak hliníková 17“ kola (vpředu pneu 120/70, vzadu 180/55). Sportovní verze přitom váží 211 kg, naháč má o 3 kg méně (a v levnějším provedení bez ABS ještě o další 3 kg míň). Zapomenout nesmíne ani na podvozek a brzdy – obě verze 650ky jsou vybaveny přední 41 mm vidlicí se zdvihem 120 mm, vzadu mají centrál s nastavitelným předpětím. Shodné jsou i brzdy převzaté z modelů NC750, jmenovitě přední 320 mm dvojitá kotoučovka s dvoupístkem i zadní 240 mm disk s jednopístkovým třmenem.
Ve výbavě dále figuruje koncové LED světlo i přístrojovku s dvojicí digitálních displejů, kde najdeme obvyklé údaje. V případě obou modelů bude k dispozici i „škrcená“ verze s výkonem 35 kW.

VFR 800F

A další legenda hlásí návrat, tentokrát populární sportovně-cestovní univerzál VFR800F. Kapotovaný čtyřválec s klasickým designem a fantastickou kombinací zábavnosti a praktičnosti je dodnes jednou z nejvyhledávanějších ojetin, takže nás může jen těšit, že se Honda k tomuto konceptu vrací.
Základem je tedy vidlicový čtyřválec o objemu 782 ccm, známý už z modelu Crossrunner. Motor však prošel modernizací, takže nabízí o fous lepší parametry – konkrétně výkon 106 k (10 250 ot.) a točivý moment 75 Nm (8 500 ot.). Cíl úprav byl jasný – ještě více využít spojení výhod čtyřválce a vidlicového uspořádání. Maximální výkon VFR je tak posunut o kousek výš, přičemž úpravou časování VTEC přichází nejvyšší točivý moment o 1500 otáček dříve než u Crossrunnera. Díky těmto hodnotám slibuje VFR800F ještě plynulejší nárůst výkonu a solidní zátah již od nížších otáček. Dále Honda slibuje i úspornou spotřebu pod 5 l /100 km, což by umožňovalo dojezd přes 400 km (tj. objem nádrže 21,5 l).
Sportovně zaměřené cestovatele může potěšit i přítomnost vypínatelné kontroly trakce TCS, stejně jako přední 43 mm vidlice HMAS (Honda Multi-Action System) s nastavitelným předpětím a též nastavitelný plynem poháněný zadní centrální tlumič HMAS na jednostranné kyvce Pro-arm. Očekávané je osazení 17“ hliníkovými koly, potěšitelná pak přítomnost dvojitého předního kotouče 310 mm s radiálním třmenem. Samozřejmostí je dvouokruhové ABS v základu. VFR800F se také může pochlubit LED osvětlením a klasicky vyhlížejícím analogovým otáčkoměrem doplněným dvojicí digitálních displejů, mimo jiné s ukazatelem zařazené rychlosti. Ve volitelných doplňcích pak najedeme kromě zadního nosiče a kufru také namontovatelný systém asistence řazení, který umožní řadit vyšší kvalty rychle a bezpečně bez spojky.

CBR 300R

Ne tolik překvapivou, přesto však velice očekávanou novinkou je nová třístovková verze sportovní malorážky. Po modelech CBR125R a 250R tak nyní spatřila světlo světa CBR300R. Tento příspěvek Hondy do stále populárnější kategorie třístovek (vzpomeňme loni představené Kawasaki Ninja nebo KTM Duke) má zvětšený motor a modernizovaný design inspirovaný supersportem CBR1000RR, navíc je již v základu vybavena ABS.
Proměnu z kubatury 250 na 300 zajistilo zvýšení zdvihu z 55 na 63 mm, vrtání zůstalo 76 mm. Kapalinou chlazený jednoválec tak má objem 286 ccm a zejména díky přepracovanému řízení vstřikování vzrostl max. výkon na 31 koní/8500 ot. a točivý moment 27 Nm/7250 ot. Třístovka by se měla od 250 lišit hlavně rychlejší odezvou na plyn i rychlejším nárůstem výkonu. Honda navíc deklaruje spotřebu lehce pod 3 l na 100 km, což by při 13litrové nádrži umožňovalo dojezd přes 400 km.
Oproti 250ce vypadá třístovka poněkud dospěleji a je podobná spíše letošnímu CBR500R (potažmo tedy staršímu Firebladeovi). Tomu odpovídá i mírné zvětšení rozvoru na 1380 mm a o pouhé dva kilogramy zvýšená hmotnost (164 kg). Jinak zůstává vše při starém, jak to známe z CBR250R – na 17“ palcových hliníkových kolech vpředu 110/70 pneu, vzadu 170/70, dále přední 296 mm kotoučovka s dvoupístkem a zadní 220 mm kotouč s jednopístkem a konečně také přední 37 mm vidlice (zdvih 130 mm) i zadní centrál na kyvce Pro-Link. Přístrojovce vévodí analogový otáčkoměr, pod nímž o všem podstatném informuje malý digitální displej. Lze právem očekávat, že Honda stlačí cenu nové třístovky co nejníž to půjde, a tak nás bude zajímat, zda to bude oproti konkurenci v této kubatuře stačit.

CBR1000RR Fireblade SP

Oblíbený supersport Fireblade bude od jara k dispozici i v okruhové verzi SP, která láká hlavně závodními tlumiči Öhlins a radiálními brzdami Brembo. Mimo to došlo u Firebladea i v sérii k mírnému zvýšení výkonu, čehož v Hondě dosílili prostřednictvím modernizace hlavy motoru a vyladěním řídící elektroniky.

NC 750X / NC 750S

K nárůstu objemu letos došlo také u hospodárných univerzálů řady NC, takže dřívější sedmistovky S a X doplnily 750ky stejných označení. Úsporný řadový dvouválec, který neohromí brutálními výkony, ale potěší hladkým projevem i levným provozem má nově při objemu 745 ccm výkon 55 koní (6250 ot.) a hlavně slušnou porci 68 Nm už při 4 750 ot.
Díky dvojici vyvažovacích hřídelů by měl být projev motoru ještě ukázněnější než dříve, využít sílu v nízkých otáčkách by přitom měla umožnit i nově poskládaná převodovka respektive automat DTC s o něco delšími rychlostmi. Spotřeba by přitom měla dosahovat skvělé hodnoty těsně pod 3 litry na 100 km. Novinkou je ABS již v základním provedení a také nové barevné verze. Praktickou hodnotu těchto nenáročných univerzálů pak ještě zvyšuje velké množství příslušenství a doplňků, které je možno jak na naháče, tak na crossover namontovat.
Dodejme, že stejný, tedy objemnější motor dostane pro příští sezónu i model Integra, jehož novou verzi si můžete prohlédnout níže v článku.

Crosstourer


Integra 750 S

Integra dostala pro rok 2014 nové barvy trikolóry a také větší obsah, který byl navýšen o 75 ccm. Výkon nyní dosahuje hodnoty 40,3 kW při 6.250 otáčkách za minutu.


CTX 700 / CTX 700N

Mezi novinkami u Hondy dále najdeme i již dříve představené modely CTX700 a CTX700N, které však nově vstoupí i na evropské trhy a o nichž jsme informovali zde.


CTX1300

Kapotovaná verze CTX byla navíc uvedena i v nové kubatuře 1300, o níž jsme nedávno přinesli první informace zde.
Nyní tak můžeme oficiálně potvrdit, že cestovní univerzál má podélně uložený vidlicový čtyřválec odvozený z dřívějšího modelu Pan European. Je sice naladěn na nižší výkon 84 koní (6 000 ot.), jeho maximální točivý moment 106 Nm však nastává už při 4 500 otáčkách, což mimo jiné přinese spotřebu okolo 5 litrů na sto při zachování komfortní a plynulé jízdy s charakteristickým stylem.

Informace o redaktorovi

Jan Krajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist