yamaha_demo_tour




Ducati 1299 Panigale R Final Edition: Superbikové nebe

Poslední a nanejvýš důstojné rozloučení předvádí Ducati, uvádějící na trh 1299 Panigale R Final Edition. Jak už název napovídá, jedná se o vůbec poslední dostupnou variantu superbiku 1299 Panigale.

Kapitoly článku

Za svoje peníze – konkrétně za zhruba 40 tisíc euro (1 040 000 Kč) dostanete motorku z číslované edice, u které však zatím nebyl stanoven finální počet kusů. Teprve podle zájmu se Ducati rozhodne, kolik Panigale R Final Edition vlastně vyrobí. První kusy se dostanou k zákazníkům v září letošního roku.

Oproti standardnímu provedení 1299 Panigale se poměrně značně změnil motor. Dvouválec o objemu 1285 ccm zůstal sice v základu stejný, ale pro potřeby Final Edition dostal lehčí kliku a nové hlavy s většími ventily a ostřejší vačkou.

Výsledkem je 209 koní při 11 000 otáčkách a Ducati uvádí, že naladění motoru je úplně přesně stejné, jako v případě vrcholné 1299 Superleggera s karbonovým rámem. Ta má sice papírových 215 koní, ovšem tento rozdíl je prý dán pouze metodikou měření. Mechanické rozdíly mezi motory obou motorek se zužují na jiné materiály použité u vložek válců a u klikové hřídele. Jinak stejný je i použitý výfukový systém, splňující normu Euro 4.

Co se podvozku týče, zde si Final Edition ponechalo výbavu homologačního speciálu Panigale R. Odsud pochází přední vidlice Ohlins NIX30 a zadní centrální tlumič Ohlins TTX36 – vše pochopitelně nastavitelné v každém myslitelném směru. Finální hmotnost s náplněmi bez paliva činí 179 kilogramů, což je o 12 kilogramů více, než v případě zmiňované 1299 Superleggera.

Dále nechybí ani zástup elektronických pomocníků. O souhru systémů ABS, kontroly trakce a wheelie control se stará gyroskopická jednotka Bosch IMU a k mání je i trojice jízdních režimů Race, Sport a Wet.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Luba98 přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):
Motokatalog.cz



TOPlist