reline_unor

Kterak Gene Trânslâmgrâmrâšân zdolal

5. den - středa 30.08.2023 ujeto 329 km

Na snídani potkáváme český pár na 1000 Versysu. Navzájem si vyměňujem zkušenosti s tím, jak se na čem dá cestovat a k překvapení obou, je to vlastně plichta.

Po ní vyjíždíme mezi kalužemi a spadanými větvemi směr naše rodná vlast. Neprší, ale to se brzo změní a drží se nás to víceméně celou cestu. Během popisu cesty sem jsem nezmínil speciální služby u rumunských cest, tedy zejména hlavních tahů nedálničního charakteru. Tak, jako jsou u nás u silnic běžné sezónní prodavačky jahod nebo třeba burčáku, v Rumunsku na odpočívadlech pro kamiony a před dávno opuštěnými motoresty nabízejí jiné svoje služby dámy atraktivní asi jak Selma a Petty – sestry Marge Simpsonové. Povahu služeb poznáte podle aktivního vyhledávání zákazníků, zejména kamioňáků a jejich extravagantního oblečení, nesouvisejícího s okolními klimatickými podmínkami. Je šero, zima, přeháňky. Rychlost v obcích pod 80km/h trestají čerstvě ukojení kamioňáci pokusem o vraždu. Přeháňky se mění na chcanec jaxsfiňa. Jsme mokří a špinaví. Plexi přileb máme neprůhledně zasviněný co minutu, kdy ho musíme setřít stejným sajrajtem nacucanými rukavicemi. Dojíždíme do města Arad. Teče z nás, jak z rampouchů o Vánocích. Zastavujeme na benzínce a přes Booking hledáme hotel. Moje podmínka je, aby měl  wellness. Potřebujeme to. Okruh ubytování to značně zúžilo. Zůstaly tam dva hotely, jeden za 1.700,- Kč, druhej za 1.800,- Kč. Podle fotek vybíráme ten levnější a na místě zjišťujeme, že je to pětihvězda s podzemním parkingem. Klika. Nedůstojně mokří, špinaví a v nepromocích, který za mokra nejdou sundat, stojíme v supermoderní hale z betonu, břidlice a mechových stěn hotelu Aniroc Signature. Možná mezi ostatními hosty působíme trochu nepatřičně. Recepční po nás chce doklady a pak shledá, že teda můžem na pokoj. Ten je stejně moderní a stylový, jako recepce. Wellness zónu máme téměř dvě hodiny celou jen pro sebe. Sotva jsme ze sebe shodili neuvěřitelně hebký a kvalitní župan s logem hotelu, oblékli jsme si ty nejlepší hadry, co jsme v batozích našli a vydali se na večeři do hotelové restaurace.

Opojen přepychem, který si za dnešek rozhodně zasloužíme, si objednávám steak, import z USA (Argentina mi přišla už moc a Irský máme v Lidlu taky), víno z Francie a čokoládovou věc, kterou neumím vyslovit. Ženě stačí těstoviny a minerálka, tak platíme jenom něco málo přes čtyři litry. Zachovaje dekórum nechávám jako dýško zbytek rumunských bankovek, co mám v peněžence a platím kartou. Po cestě na pokoj odklikávám starostlivé zprávy v mobilním bankovnictví, jestli mě náhodou někdo neokradl. Noc v nejlepší posteli na světě s plným břichem za to ale stála.

6. den - čtvrtek 31.08.2023 ujeto 367 km

Po vydatné snídani (naštěstí v ceně:)), nabalujeme Vespy zaparkované mezi Mercedesem G-Classe a S-kovou Audi. Krátce na to překračujeme hranice s Maďarskem na přechodu Turnu/Battonia, kde nás čeká regulérní pasová kontrola. Od města Szarvas jedeme stejnou cestou, jako sem a poznáváme spoušť, po bouři, co se tu prohnala ze soboty na neděli. Stejná bouře vyvrátila i letitý mohutný kaštan před naším domem cca 370 km vzdušnou čarou odtud, tak si dokážete představit, jaká to byla asi síla. Mimochodem bouřka se prohnala 4 dny poté, co nám doma na autě konečně vyklepali 597 důlků po předešlém krupobití.

Maďarsko je zase únavný a dlouhý. Stavíme jen na benzín, lulu pauzy a párky v rohlíku. Pokud možno all in. Hned za slovenskými hranicemi se ubytováváme v Penzionu Peri ve městě Hokovice. Přesto, že ve dvoře stojí policejní auta a všude jsou kamery, majitel nás důrazně upozorňuje, abychom zamykali dveře do penzionu, i když si jdeme sednout jen na dvůr hned vedle těch dveří. Jinde jsme museli škemrat, abychom si Vespy mohli někam schovat pod střechu, tady nám sám pan domácí z vlastní iniciativy pomáhá je schovat za nábytek, na zastřešenou terasu, aby nebyly vidět z ulice přes zamčenou bránu s ostny, jako proti skřetům z pána prstenů. Docela nás tím znejistil. Zjišťujeme, že kromě nás a dvou stavebních dělníků je penzion plný slovenských policajtů, kteří jsou zde odvelení z vnitrozemí v rotacích na střežení hranic. Přes skutečnost, že máme v baráku minimálně 15 pistolí v rukách strážců zákona, si na doporučení majitele po setmění zavíráme okenice. Večer se z osvětlené ulice ozývá rámus, jak v Bronxu. Maďarský (asi) zpěv mladých výtržníků a duté zvuky ran do popelnice částečně přehlušuje spokojené chrápání z vedlejšího pokoje. Asi už jsou kluci zvyklí. Na stropu pokoje pozorujeme, jak přes škvíry okenic dovnitř problikávají žlutá světla, o kterých si představuju, že jsou určitě z pochodní. Pocit sucha a bezpečí.

Nic! Jedem dom!

7. den - pátek 01.09.2023 ujeto 263 km

Posledních 263 kilometrů jedeme zeměmi, kde rozumíme nápisům i mluvené řeči. Káva se už dá zase pít s chutí a lahůdkové párky z benzínky vám nezpůsobí nekontrolovatelný výtok různě řídkých tělních tekutin z nosu a očí. Egészségedre! Unavené a špinavé stroje parkujeme doma v garáži krátce po obědě.

Nevyužili jsme poslední dva rezervní dny dovolené a vrátili se s předstihem. Neviděli jsme všechno, co jsme mohli a neudělali si povinné fotky s cedulemi, kde už stejně všichni byli. Opět se ukázalo, že počasí a planeta obecně rozhoduje o Vašich plánech, ne vy. A bude to tak, i kdybyste zastřelili tisíc medvědů ročně.

A tak to máme rádi. Žádný itinerář must see spotů, kterej v konečným důsledku jen stresuje a nedovoluje vám změnit plány, jen protože se vám zrovna chce, nebo naopak nechce.

Zážitky se sbírají na cestě, ne až za sjezdem z dálnice.

"Jsou cesty hlavní, po kterých jezdí zločinci a policajti, a pak jsou cesty vedlejší a těmi pojedeme my." Z filmu Jízda (1994) režie Jan Svěrák

Závěrem…

Nedalo mi to a doma jsem psal e-mail na Český svaz juda. Poslal jsem tam naši společnou fotku s Anatolem, naším příběhem a dotazem, co mám s obálkou dělat. Za pár dní mi odepsali, že informace, které jsem jim podal, jsou velmi zajímavé a ujistili mě, že můj e-mail předají přímo olympionikovi. Ten už ale neodepsal. Věc mi ale vrtala hlavou, tak jsem Googlil judistu Anatola z Moldávie. Přece to není zas tak velká země. Našel jsem jen jednoho a tak významnýho, že po něm slavnostně pojmenovávají turnaje. Problém je, že už „in memoriam“. Jeho fotku jsem ale nenašel, tak teď kurnik nevím, jestli to byl blázen, nebo duch….

Předchozí cestopisy:

1. Kterak debil, Emil a manželka jeli pod Triglav
  2. Kterak jsme s manželkou jeli dááál
  3. Kterak jsme se s manželkou vraceli z dáááál
  4. Kterak debil Japonce Emila za Itala vyměnil, aneb neboj ženo, já to spravím 2

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):
Motokatalog.cz