FO3 Balkan Tour 2011
Text: Atikmarny | Zveřejněno: 5.8.2011 | Zobrazeno: 26 896x
Kapitoly článku
Odpočinek – Tivat a okolí (úterý - 21.6.2011)
Jana naštěstí vytahuje železnou zásobu v podobě Ferneta a tak za chvíli pojídáme bramboráčky, zapíjíme Gambáčem ještě z domácích zásob a tu a tam panáček….píšeme denní zápisky a začínáme hrát, netradičně slovenské písně (důsledek nácviku z Daruvaru). Zvedá se lehká diskuse o tempu „elánovky“ a tak následuje ověření dle originálu na CD. Pak trénujeme novou píseň Lákání, kterou jsme odposlouchali z CD v autě. Končíme ve 3:30, fernet padl, jednu láhev vína zdolal Vlasta, pěkně jsme si zahráli a zazpívali….spinkat….
Středa - 22.6.2011
Ráno opět volné probuzení bez budíčku, ani rozcvička nebyla. Do devíti královsky snídáme, slanina na pánvi hladově syčí – slova z nové písně, šup tam cibuli, 11 vajec a k tomu místní výborný „kruh“ (místní název pro chléb). Stále dojídáme zásoby z předchozího dne – různé druhy sýrů a pršut. V 11 hod. odjezd k hotelu Plavi Horizont, prozkoumání malé pláže s asi sto deštníky a slunce pere! Uléháme mimo plážičku pod strom na karimatky rozmístěné kolem něho do tvaru hvězdy v rádoby stínu. Následuje koupel v moři a četba časopisů, spokojené polehávání, pospáváním a tuto idylku proloží Pepa pozváním na pivo. Pak ještě jednou do moře – tentokrát jsou to muka plavat kalnou špinavou vodou plnou plovoucích trav a čehosi...proč je ta voda tak teplá???? Po 100 metrech se to lepší a plavat směrem na volné moře vstříc „plavim horizontam“ je přece tak krásné.Zvládáme zkoušku řidičských schopností, stoupání do cca 750 m n.m. a kocháme se nádhernými výhledy na zátoku, ostrůvek s klášterem i naše „domovské“ pobřeží. U Vencových známých výrobců pršutu a sýrů jsme ochutnali také vzácnost, pršut z ovce. Pak také domácí rakiji a spoustu pršutu z vepřové kýty.
Byla nám vysvětlena i výroba této dobroty po černohorském způsobu. Kýty se na 15 dní nakládají do soli, 15 dní se lisují (presují), pak 3-4 měsíce se na rozdíl od dalmatského pršutu udí (suší) ve studeném dýmu z doutnajících bukových polen a 3-4 měsíce zrají v tmavé jámě. Rodina výrobců nás vydatně pohostila, ochutnávka byla úžasná a nepopsatelná, je potřeba to zkusit…
S plnými žaludky sjíždíme zpět do Kotoru, Lenka natáčí sjezd zatáčkami jako upoutávku pro fajnšmekry (viz příloha). Jdeme na druhou procházku po Kotoru, kde se Pepa rozhodne nechat ostříhat. Protože jsme na jihu Evropy, je zde obvyklá odpolední siesta a Pepa čeká na svou kadeřnici, která začíná makat v šest večer. Do té doby kávička, pošta, procházka a Jana nafotila cca 50 krásných snímků uliček a Kotorských zákoutí.
Původně plánovaná cesta do Ostrogu (klášter) byla odložena na příští, nebo přespříští rok??? Pro Pavla to bude tahák.Vracíme se do vily balíme, uklízíme, Vlasta si hoví u Bílého pekla – přes den bylo 36 stupňů, že by se na Sibiři chladil? ( vysvětlení...Bíle peklo je moooc hezký film, popisující útěk příslušníka wermachtu z pracovního tábora někde hodně blízko Aljašky přes Sibiř).
Plán na zítra: budíček v pět hodin, odjezd v šest - směr Dubrovník.