Třetí Grand Prix sezony - Velká cena Portugalska

Kapitoly článku

Moto2


Jezdci šestistovek nabízí standardně fantastické závodění. Prototypové podvozky a jednotné motory Honda dávají potřebný prostor samotným jezdcům, kteří mají příležitost využít veškerý svůj talent a um, aby v daném závodu svedli souboje o daný příděl mistrovských bodů.

Vedoucím jezdcem je po dvou úvodních kolech Marc Márquez (Catalunya Caixa Repsol). Zdravotní problémy s dvojím viděním, které Španěla trápily od jeho loňské nehody v Malajsii jsou nyní zapomenuty a devatenáctiletý vicemistr světa Moto2 pokračuje v nastaveném tempu, kterým se prezentoval v druhé polovině roku 2011. Vyhrál závod v Kataru a v Jerezu byl velmi blízko, aby si na konto připsal dalších pětadvacet bodů. Nicméně druhý závod šestistovek kvůli dešti předčasně přerušili a protože byl v posledním dokončeném kole první Pol Espargaró, Márquez se protentokrát musel spokojit s druhým místem.

S celkem jednačtyřiceti body a čtyřmi body ztráty na lídra Moto2 je průběžně druhý Pol Espargaró (Pons 40 HP Tuenti). Po roce získávání zkušeností v novém prostředí střední kubatury, Espargaró letos navázal na stejnou výkonnostní úroveň, jakou předváděl v dobách, kdy závodil v sedle 125ccm Derbi. Patří mezi favority letošního ročníku a zcela určitě zamíchá pořadím na předních příčkách. Vítězství v Jerezu mu dodalo kuráž a potvrdilo fakt, že prototypy Kalex stáje Sito Ponse mají na to, aby bojovaly o ty nejvyšší pozice.

Po velmi smolném závěru závodu v Kataru, kde Thomas Lüthi (Interwetten Paddock Moto2) v posledních kolech přišel nejen o vítězství, ale také o umístění na stupních vítězů, konečně dokázal prodat velmi solidní formu třetím místem v cíli závodu v Jerezu. Švýcar má rozhodně navíc a letos o něm zcela určitě ještě uslyšíme. Už nějakou dobu se snaží prosadit do královské MotoGP a k tomu nutně potřebuje dobrý výsledek v Moto2, což je dostatečná motivace pro dalších patnáct závodů sezony 2012.

Čtvrtý v pořadí je Scott Redding (Marc VDS Racing) a první pětici nejlepších uzavírá Andrea Iannone (Speed Master) jemuž závod na jihu Španělska přinesl jen jeden jediný bod. Potom, co v Kataru bojoval o vítězství, poměrně razantní změna. Iannone je ale velký bojovník a v Portugalsku už může být vše jinak.

Bývalý jezdec MotoGP Toni Elías (Mapfre Aspar Team) se vrátil mezi šestistovky s cílem zopakovat výkon z premiérového ročníku 2010, kde získal první titul Moto2. Nicméně po dvou závodech je Španěl s deseti body jedenáctý, takže je jasné, že něco podobného nebude vůbec snadné zopakovat.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist