Před Grand Prix Španělska

Ke druhému závodu mistrovství světa silničních motocyklů se jeho aktéři vydají do španělského Jerezu. V pozici leaderů se ve všech třech kubaturách představí domácí piloti a to Maveric Viňales, Marc Marquez a Jorge Lorenzo.

Okruh


Závod s názvem Gran Premio bwin de España se pojede na okruhu Circuito de Jerez. Ten byl byl postaven v roce 1985 a už o rok později se na něm s ef-jedničkami proháněli jezdci jako Ayrton Senna, Alain Prost nebo Nigel Mansell. Mistrovství světa silničních motocyklů tady svůj první závod mělo v roce 1987 (vítězství získali Jorge “Aspar” Martinez – 80, Fausto Gresini – 125, Martin Wimmer – 250, a Wayne Gardner - 500). Součástí areálu je i motokrosová trať, která má za sebou také závody mistrovství světa družstev. Délka okruhu činí 4 423 metry, šíře 11 metrů, na trati je osm pravých a pět levých zatáček a délka startovní rovinky je 607 metrů. Traťové rekordy v obou vyšších kubaturách pochází z roku 2010 a v MotoGP jej drží Dani Pedrosa, který v předloňském závodě zajel kolo za 1:39,731 sekundy. Při premiéře třídy Moto2 jel nejrychleji Toni Elias a to 1:44,710 sekundy. V Moto3 budeme moci porovnat čas čtyřtaktních dvěstěpadesátek s rekordem stopětadvacítek, který drží Julian Simon (2009 - 1:47,057). Okruh v roce 2004 nejrychleji objel Michael Schumacher s efjedničkovou Ferrari a to za 1:15,650 sekundy. Poté, co se úvodní závod sezóny jel rozložen do čtyř dnů, vrací se pro Jerez klasické třídenní programové schéma. V pátek pojedou všechny tři kubatury první a druhé volné tréninky, v sobotu pak třetí a také kvalifikace a v neděli dopolední warm-up a závody. Celý sobotní program můžete sledovat na Nova Sport a to třetí tréninky (09.10 hod. - Moto3; 10.05 hod. – MotoGP a 11.05 – Moto2) a kvalifikace (12.55 hod. – Moto3; 13.50 hod.- MotoGP; 15.05 hod. – Moto2) nedělní závody pak v 10.55 hod. – Moto3; 12.15 hod. – Moto2 a 13.45 hod. – MotoGP). Závod nejsilnější kubatury bude ve stejném čase vysílat i „klasická“ TV Nova.

Loňský závod


Stopětadvacítky do závodu startovaly s „mokrými“ pneumatikami, protože po dopolední přeháňce byla trať mokrá. Po startu se na čele usadil Španěl Nicolas Terol, kterého ale po pár kolech dotáhnul jeho krajan a týmový kolega Hector Faubel. O třetí místo během závodu bojovali Miguel Oliveira, Efren Vazquez, Sandro Cortese a Maveric Viňales, ale všichni se chybami a pády připravili o šance na bednu. V průběhu závodu začalo opět pršet, což byla doslova voda na mlýn Němci Jonasu Folgerovi. Tandem Aspara Martineze si místo na čele během závodu několikrát prohodil a když se v posledním kole na první pozici lehce odpoutal Terol, Faubel při snaze dotáhnout se na něj havaroval. Za suverénním Terolem si pro stříbro dojel Folger a třetí byl nenápadný Francouz Johann Zarco. Voda vyhovovala také našemu Jakubu Kornfeilovi, který závod dokončil na skvělé sedmé pozici.

Závod kubatury Moto2 opanoval Ital Andrea Iannone, který sice startoval až z jedenácté startovní pozice, ale v polovině závodu už suverénně vedl a nakonec cílovou pásku protnul vítězně s náskokem 7,850 sekundy před Švýcarem Thomasem Luthim. Simone Corsi si dojel pro třetí místo a ukázal, že nic neztratil se svojí dravosti, se kterou v minulosti strašil svoje soupeře v malorážkách.

Závod nejsilnější kubatury MotoGP měl několik zlomových bodů a mezi ty nejzásadnější patřily určitě:

a) chyba Valentina Rossiho, který v osmém kole při snaze o předjetí Caseyho Stonera havaroval a sestřelil i tohoto Australana.
b) pád Marca Simoncelliho, který havaroval z první pozice
c) výkon Karla Abrahama, který zcela vyrovnaně bojoval s ostřílenými borci této kubatury a i přes svůj pád dojel na skvělém sedmém místě.

Těch momentů bylo samozřejmě mnohem víc a většinou byl jejich společným jmenovatelem pád a pořádné promíchání pořadí. Na začátku závodu se skvěle o první pozici přetahovalo kvarteto pilotů, ve složení Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Valentino Rossi a Marco Simoncelli. Bohužel Valeho chyba vyřadila Stonera ze závodu a tuhle skupinku pak úplně roztrhala. Na čele se usadil Simoncelli, ale ten pak v polovině závodu svoji Hondu omlátil o asfalt a závod pro něho skončil. První místo „zdědil“ Lorenzo a úřadující mistr světa se jako jeden z mála během celého závodu nedopustil snad ani jedné chyby a zvítězil. Chvíli to vypadalo, že se mu pokusí jeho cestu za vítězstvím znepříjemnit Pedrosa, kterému ale konci závodu docházely síly a tak si v poklidu dojel pro druhé místo. Na třetí pozici nejčastěji figurovali Američané – každou chvíli ale někdo jiný. Nejprve se na bronzovou příčku propracoval Ben Spies, ale vzápětí havaroval. Po chvilce z této pozice odstoupil i Colin Edwards a nakonec se z bronzu radoval až třetí amík a to Nicky Hayden. Na čtvrtém místě dojel Japonec Hiroshi Aoyama a poté, co Rossi vyhrabal svojí Ducati z kačírku, zahájil stíhačku za konečným pátým místem. Šestý dojel domácí Hector Barbera a hned za ním byl náš reprezentant Karel Abraham, který tak ve svém druhém závodě v MotoGP dojel na skvělém sedmém místě.


125 cc                                        Moto2                                  MotoGP

1. Nicolas Terol                          1. Andrea Iannone                1. Jorge Lorenzo
2. Jonas Folger                         2. Thomas Luthi                     2. Dani Pedrosa
3. Johann Zarco                        3. Simone Corsi                     3. Nicky Hayden

Dosavadní průběh sezóny


Moto3


V čele nejslabší kubatury je po prvním závodě Španěl Maverick Viňales, který si v katarském Losailu skvělým výkonem zajistil první vítězství v historii kubatury Moto3 a také pětibodový náskok před Italem Romanem Fenatim. Ten měl skvělé předsezónní testy, ale už často se v minulosti stalo to, že v „ostrých“ závodech pak nováčci tyto nadějné výsledky nebyli schopni prodat. „Případ Fenati“ je ale o něčem jiném a zisk stříbra při jeho debutu jasně ukazuje, že se s ním musí počítat v soubojích o titul mistra světa. Za touto dvojicí pilotů, startujících na strojích FTR Honda, je dvojice na motocyklech KTM. Bronzovou příčku okupuje Němec Sandro Cortese, startující s továrním strojem v týmu Red Bull KTM Ajo, zatímco čtvrtý Španěl Luis Salom pilotuje privátní verzi Kalex KTM, připravovaný týmem RW Racing GP. Top five uzavírá Portugalec Miguel Oliveira, sedlající motocykl Suter s motorem Honda. Náš reprezentant Jakub Kornfeil si z Kataru přivezl jeden bod, který ho řadí na průběžné patnácté místo, ale bojovný výkon, který v úvodním závodě předvedl, dává tušit, že ho v dalších závodech můžeme čekat na vyšších pozicích. To samé doufejme bude platit i pro Nizozemce Jaspera Iwemu, který si snad při debutu s motocyklem FGR vybral veškerý příděl smůly. Do dalších závodů můžeme určitě očekávat zlepšení od takových střelců, jako jsou příklad dvanáctý Španěl Hector Faubel či jeho krajan Efren Vazquez, jenž v prvním závodě vůbec nebodoval.


Průběžné pořadí šampionátu

1. Maverick VIÑALES FTR Honda SPA 25; 2. Romano FENATI FTR Honda ITA 20; 3. Sandro CORTESE KTM GER 16; 4. Luis SALOM Kalex KTM SPA 13; 5. Miguel OLIVEIRA Suter Honda POR 11; 6. Zulfahmi KHAIRUDDIN KTM MAL 10; 7. Arthur SISSIS KTM AUS 9; 8. Danny KENT KTM GBR 8; 9. Louis ROSSI FTR Honda FRA 7; 10. Alex RINS Suter Honda SPA 6; 11. Alan TECHER TSR Honda FRA 5; 12. Hector FAUBEL Kalex KTM SPA 4; 13. Niklas AJO KTM FIN 3; 14. Alberto MONCAYO Kalex KTM SPA 2; 15. Jakub KORNFEIL FTR Honda CZE 1


Moto2


Piloti prostřední kubatury nám v Jerezu určitě předvedou další skvělou podívanou, stejně jako tomu bylo v katarském závodě. V něm si vítězství zajistil největší favorit letošní sezóny, kterým je Španěl Marc Marquez. I když jeho předsezónní příprava byla kvůli pooperační rekonvalescenci poněkud ochuzena, tak jeho výkon tomu naprosto neodpovídal a po skvělém souboji s Italem Andreou Iannonem si připsal pětadvacet bodů, které ho řadí na čelo průběžného pořadí. Iannone ale v Losailu vůbec nezaostával a pokud se vyvaruje loňských výkyvů svojí formy, tak bude rozhodně pro Marqueze tvrdým oříškem. To samé ale určitě platí také o Švýcaru Thomasu Luthim, který spolu s těmito dvěma piloty v Kataru hodně míchal kartami, ale jedna chybička (Luthiho nebo Marqueze?) ho vyřadila z boje o vítězství a Luthimu tak patří prozatímní pátá příčka. Před něho se zařadila dvojice Španělů z týmu Pons 40 HP Tuenti v pořadí Pol Espargaro a Esteve Rabat. Zlepšení a posun dopředu můžeme určitě očekávat od Španělů Toniho Eliase, který dojel až na třinácté pozici, či Juliana Simona, jenž je s jediným bodíkem na patnácté příčce a po úvodním závodě na FTR se vrací na podvozek Suter. Piloti jako je Sanmaríňan Alex De Angelis, loňský mistr světa stopětadvacítek Nicolas Terol ze Španělska či Japonec Yuki Takahashi v Kataru nebodovali vůbec.


Průběžné pořadí šampionátu

1. Marc MARQUEZ Suter SPA 25; 2. Andrea IANNONE Speed Up ITA 20; 3. Pol ESPARGARO Kalex SPA 16; 4. Esteve RABAT Kalex SPA 13; 5. Thomas LUTHI Suter SWI 11; 6. Scott REDDING Kalex GBR 10; 7. Mike DI MEGLIO Speed Up FRA 9; 8. Simone CORSI FTR ITA 8; 9. Bradley SMITH Tech 3 GBR 7; 10. Mika KALLIO Kalex FIN 6; 11. Randy KRUMMENACHER Kalex SWI 5; 12 Johann ZARCO Motobi FRA 4; 13. Toni ELIAS Suter SPA 3; 14. Takaaki NAKAGAMI Kalex JPN 2; 15. Julian SIMON FTR SPA 1

MotoGP


V pozici leadera bude v domácím závodě startovat Španěl Jorge Lorenzo, který zvítězil v v úvodním závodě a vhledem k tomu, že vloni vyhrál i na této trati, by určitě byl pro tohoto Mallorčana jakýkoli jiný výsledek zklamáním. Sám si je ale vědom síly jeho nejbližších pronásledovatelů, zejména krajana Daniho Pedrosy a obhájce titulu Caseyho Stonera, kteří se po „pódiových“ umístěních zařadili na stříbrnou a bronzovou pozici průběžného pořadí. Na čtvrtém a pátém místě figuruje tandem týmu Yamaha Tech3 a to Brit Cal Crutchlow a Ital Andrea Dovizioso. Jejich umístění v Kataru bylo poměrně překvapivé, ale naprosto zasloužené – povede se jim tenhle výsledek zopakovat i v Jerezu? Na šesté příčce je nejrychlejší Ducati, pilotovaná Američanem Nicky Haydenem, který zde v loňském závodě získal třetí místo a také směrem k tomuto víkendu hledí s optimismem. Na dalších pozicích jsou dvě Hondy, ale zatímco sedmý Španěl Alvaro Bautista s továrním speciálem by se rád pořadím posunul ještě výše, tak osmý Němec Stefan Bradl s privátním strojem je určitě s tímto premiérovým výsledkem spokojen. Na deváté příčce je soukromá Ducati pilotovaná Španělem Hectorem Barberou a elitní desítku uzavírá další italský stoj sedlaný Italem Valentinem Rossim. Ten pojede v neděli svůj dvoustý závod v nejsilnější kubatuře a jubileum bude slavit i Dani Pedrosa, který bude mít po Jerezu na svém „džípíčkovém“ kontě rovnou polovinu Valeho závodů. Doufejme, že náš reprezentant Karel Abraham nebude řešit podobné technické problémy jako v Kataru a zapojí se do rovnocenných bojů s dalšími piloty na speciálech MotoGP.


Průběžné pořadí šampionátu

1. Jorge LORENZO Yamaha SPA 25; 2. Dani PEDROSA Honda SPA 20; 3. Casey STONER Honda AUS 16; 4. Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 13; 5. Andrea DOVIZIOSO Yamaha ITA 11; 6. Nicky HAYDEN Ducati USA 10; 7. Alvaro BAUTISTA Honda SPA 9; 8. Stefan BRADL Honda GER 8; 9. Hector BARBERA Ducati SPA 7; 10. Valentino ROSSI Ducati ITA 6; 11. Ben SPIES Yamaha USA 5; 12. Colin EDWARDS Suter USA 4; 13. Randy DE PUNIET ART FRA 3; 14. Yonny HERNANDEZ BQR-FTR COL 2; 15. Aleix ESPARGARO ART SPA 1

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist