GP Velké Británie – Zlato slaví Rossi, Kornfeil skvěle druhý

Den závodu Velké ceny Velké Británie přinesl závody na mokrém povrchu, kde ale nedošlo k žádným překvapením a vítězství slavili lídři jednotlivých kubatur. Závod Moto2 vyhrál Francouz Johann Zarco, v třídě Moto3 slavil vítězství domácí jezdec Danny Kent a v královské MotoGP byl nejlepším z jezdců litrových prototypů Ital Valentino Rossi. Skvělý úspěch zaznamenal český závodník nejnižší kubatury Jakub Kornfeil, který po startu z třináctého místa vybojoval druhé místo v cíli, své první umístění na stupních vítězů. Karel Hanika závod nedokončil a Karel Abraham byl devatenáctý.

Kapitoly článku

Moto3 – Závod

Do deštivého závodu nejnižší kubatury odstartoval z první řady Jorge Navarro (Estrella Galicia 0,0), druhý Karel Hanika (Red Bull KTM Ajo) a třetí Danny Kent (Leopard Racing). Z druhé řady vyrazil Efrén Vázquez (Leopard Racing), Isaac Viñales (RBA Racing Team) a Alexis Masbou (SaxoPrint RTG). Druhý český závodník v poli Moto3 Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC Racing) startoval třináctý.

Krátce po startu šel do vedení Karel Hanika, ale ne na dlouho, protože jakmile se za něj dostal Isaac Viñales tak mu motorka podklouzla a český závodník skončil na zemi. Spadl také Jorge Navarro. Hanika se stačil vrátit zpátky do závodu, ale jel třicátý. Jakub Kornfeil se posunul na třetí místo, ale málem českého závodníka sundal Španěl Jorge Martin, který skončil na zemi. V nájezdu do třetího kola vedl Isaac Viñales, druhý byl Danny Kent a třetí Jakub Kornfeil. Čtvrtý Romano Fenati (SKY Racing Team VR46) ztrácel na třetí místo 3,5 sekundy a na zadním kole vozil Španělku Marii Herreru (Husqvarna Factory Laglisse). Ve čtvrtém kole se stala třetí zatáčka osudnou vedoucímu Viňalesovi, který tam spadl a vedení v závodu tak převzal domácí závodník Danny Kent.

Po pěti odjetých kolech vedl Danny Kent náskokem přes sedm sekund na druhého v pořadí Jakuba Kornfeila, který jel parádní závod. Třetí v pořadí byl Romano Fenati, jehož ztráta na Kornfeila představovala čtyři sekundy. Na čtvrtém místě jel Ital Andrea Locatelli (Gresini Racing Team Moto3), který využil pádu Španělky Marie Herrery, která jela svůj životní závod v první pětce. Pátá pozice patřila Niccoló Antonellimu (Ongetta Rivacold). Karel Hanika už pokračoval na šestnáctém místě, ale v šestém kole znovu spadl, když mu motorka podklouzla v osmé zatáčce a to už byl pro českého závodníka konec závodu.

V polovině klání Moto3 zůstával v čele závodního pole Danny Kent, jehož náskok představoval deset sekund. Na druhém místě pokračoval Jakub Kornfeil, který se už připravoval na postupný útok Romana Fenatiho, ale ten havaroval a český závodník měl najednou výhodu téměř sedmi sekund na třetího jezdce v pořadí, kterým byl Niccoló Antonelli. O čtvrté místo bojoval Francesco Bagnaia (Mapfre Team Mahindra) s Andrea Locatellim. Šestý Fábio Quartararo (Estrella Galicia 0,0) už na pátého jezdce v pořadí ztrácel dvanáct sekund.

Pět kol před koncem zůstával první Danny Kent na deseti sekundách náskoku. Druhý jel Jakub Kornfeil a držel si tři sekundy na třetího v pořadí Niccoló Antonelliho a Francesco Bagnaia, což byla dvojice, která bojovala o třetí místo. Pátý Andrea Locatelli ztrácel na pódiové umístění přes osm sekund, takže více méně neměl šanci se do boje zapojit. Posledním jezdcem na bodech byl Stefano Manzi (San Carlo Team Italia), ale sekundu za ním už jel Romano Fenati, který se po pádu vracel na bodované pozice.

Poslední dvě kola byla napínavá k prasknutí, protože druhý Jakub Kornfeil za sebou držel dvojici italských závodníků Niccoló Antonelliho a Francesca Bagnaia. Bagnaia havaroval a jediný, kdo Kornfeila mohl překonat byl Antonelli. To bylo otázkou posledního kola. Danny kent závod vedl s bezpečným náskokem deseti sekund.

Domácí závod vyhrál Danny Kent, který si upevnil vedoucí pozici v průběžném hodnocení. Pro všechny české fanoušky super podívaná, když Jakub Kornfeil projel cílem na druhé pozici, což je fantastický úspěch pro českého jezdce. Kornfeil v domácím klání svého týmu získává své první umístění na stupních vítězů závodní kariéry. Třetí závod dokončil Niccoló Antonelli.

GP Velké Británie, Moto3 – Závod (17kol)
16°C, dráha mokrá, 18°C, vlhkost: 97%

1 - Danny KENT - GBR - Leopard Racing - Honda - 44'13.623
2 - Jakub KORNFEIL - CZE - Drive M7 SIC - KTM - +8.492

3 - Niccolò ANTONELLI - ITA - Ongetta-Rivacold - Honda - +13.189
4 - Fabio QUARTARARO - FRA - Estrella Galicia 0,0 - Honda - +50.018
5 - Livio LOI - BEL - RW Racing GP - Honda - +51.755
6 - John MCPHEE - GBR - SAXOPRINT RTG - Honda - +53.726
7 - Juanfran GUEVARA - SPA - MAPFRE Team MAHINDRA - Mahindra - +1'01.086
8 - Lorenzo DALLA PORTA - ITA - Husqvarna Factory Laglisse - Husqvarna - +1'06.158
9 - Efren VAZQUEZ - SPA - Leopard Racing - Honda - +1'08.634
10 - Tatsuki SUZUKI - JPN - CIP - Mahindra - +1'13.589
11 - Alexis MASBOU - FRA - SAXOPRINT RTG - Honda - +1'18.961
12 - Romano FENATI - ITA - SKY Racing Team VR46 - KTM - +1'27.462
13 - Miguel OLIVEIRA - POR - Red Bull KTM Ajo - KTM - +1'31.210
14 - Zulfahmi KHAIRUDDIN - MAL - Drive M7 SIC - KTM - +1'37.523
15 - Andrea MIGNO - ITA - SKY Racing Team VR46 - KTM - +1'38.004
16 - Philipp OETTL - GER - Schedl GP Racing - KTM - +1'40.376
17 - Remy GARDNER - AUS - CIP - Mahindra - +1'50.488
18 - Luke HEDGER - GBR - FPW Racing - Kalex KTM - +2'30.582
19 - Taz TAYLOR - GBR - RS Racing - KTM - +1kolo
20 - Hiroki ONO - JPN - Leopard Racing - Honda - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Francesco BAGNAIA - ITA - MAPFRE Team MAHINDRA - Mahindra - 2kola
Enea BASTIANINI - ITA - Gresini Racing Team Moto3 - Honda - 2kola
Stefano MANZI - ITA - San Carlo Team Italia - Mahindra - 2kola
Andrea LOCATELLI - ITA - Gresini Racing Team Moto3 - Honda - 3kola
Darryn BINDER - RSA - Outox Reset Drink Team - Mahindra - 3kola
Alessandro TONUCCI - ITA - Outox Reset Drink Team - Mahindra - 5kol
Jorge MARTIN - SPA - MAPFRE Team MAHINDRA - Mahindra - 7kol
Jules DANILO - FRA - Ongetta-Rivacold - Honda - 9kol
Brad BINDER - RSA - Red Bull KTM Ajo - KTM - 9kol
Karel HANIKA - CZE - Red Bull KTM Ajo - KTM - 11kol
Isaac VIÑALES - SPA - RBA Racing Team - KTM - 11kol
Maria HERRERA - SPA - Husqvarna Factory Laglisse - Husqvarna - 11kol
Ana CARRASCO - SPA - RBA Racing Team - KTM - 11kol
Matteo FERRARI - ITA - San Carlo Team Italia - Mahindra - 16kol
Jorge NAVARRO - SPA - Estrella Galicia 0,0 - Honda - 0kol
Gabriel RODRIGO - ARG - RBA Racing Team - KTM - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist