GP Velké Británie – Zlato slaví Rossi, Kornfeil skvěle druhý

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z první řady startuje Marc Márquez (Repsol Honda Team), druhý Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP) a třetí Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Z druhé řady Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), pátý Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3) a šestý Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3). Třetí řada patřila jezdci Scott Redding (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS Racing), Cal Crutchlow (LCR Honda) a Andrea Iannone (Ducati Team). Český závodník Karel Abraham (AB Motoracing) do závodu startuje čtyřiadvacátý.

Pro závod královské kubatury předpovídali návrat deště, ale těsně před startem byli všichni na hladkých pneumatikách, protože závod vyhlásili jako suchý. Loterie s výběrem obutí tak mohla začít. V zahřívacím kole jezdci zjistili, že to na hladkých pneumatikách nepůjde, takže všichni zajeli do boxů, kde vyměnili motorky a vyrazili k výjezdu z boxů, kde ale celý startovní proces zastavily červené vlajky.

Nový start závodu MotoGP byla stanoven na 14:25 hodin. Vedení závodu závod vyhlásilo na 20kol a jako mokrý. Jezdci zvolili u pneumatik do mokra jejich měkčí varianty.

Po startu převzal vedení závodního pole Jorge Lorenzo následován Marcem Márquezem, Polem Espargarem a Valentinem Rossim. Hned v první zatáčce havaroval Yonny Hernandez (Octo Pramac Racing), který skončil dřív než stačil objet jediné kolo. Do druhého kola najížděl jako první Jorge Lorenzo, druhý Valentino Rossi, třetí Marc Márquez, čtvrtý Pol Espargaró a pátý Dani Pedrosa. Na šestém místě jel Cal Crutchlow následován týmovým kolegou Jackem Millerem (LCR Honda), což byl zároveň nejlépe postavený jezdec kategorie Open. Karel Abraham byl čtyřiadvacátý.

Ve druhém kole katastrofa pro LCR Hondu, protože došlo ke kontaktu týmových kolegů a Cal Crutchlow tím přišel o skvělé třetí místo, Jack Miller o páté. Australan najel do britského jezdce a oba skončili na zemi. Crutchlow se vrátil do závodu, zamířil do boxů, kde vyměnil motorku a závodil dál. Ale ne moc dlouho, protože ve snaze dohnat nemožné skončil znovu na zemi a to byla poslední kapka. Po pěti kolech vedl závodní pole Valentino Rossi těsně následován Marcem Márquezem. Třetí byl se ztrátou tří sekund Jorge Lorenzo. Čtvrtý jel Dani Pedrosa, pýtý Danilo Petrucci a šestý Andrea Dovizioso. Nejlépe postaveným britským závodníkem byl sedmý Bradley Smith.

V polovině závodu stále vedl Valentino Rossi, který si za sebou vozil Marca Márqueze, jemuž nedokázal ujet, takže už zřejmě přemýšlel nad strategií pro závěr závodu, protože měl samozřejmě informaci, že jeho největší soupeř Jorge Lorenzo jede až šestý a to je z hlediska bitvy o vedení v šampionátu pro Itala rozhodující informace. Vedoucí dvojice ostatním ujela na rozdíl sedmi sekund. Třetí místo patřilo Danilo Petruccimu (Octo Pramac Racing), čtvrtý jel Andrea Dovizioso a pátý byl Dani Pedrosa. Karel Abraham zůstával na posledním dvaadvacátém místě.

Osm kol před cílem havaroval Marc Márquez, který byl dole ani nevěděl jak. Valentino Rossi měl najednou náskok pět sekund aniž by mu někdo dýchal na záda a to potřeboval využít k vítězství v závodu, protože jedině tak dokáže najet nějaké body na Jorge Lorenza. Ital ale v závěru ztrácel a skupina vedená Andrea Doviziosem se mu rychle přibližovala. Dovizioso neustále sváděl souboje s Danilo Petruccim, což je ale nijak nebrzdilo. Jorge Lorenzo předjel Daniho Pedrosu a posunul se na čtvrté místo. Havaroval Stefan Bradl (Aprilia Racing Team Gresini) a ve čtrnáctém kole spadl Pol Espargaró. Karel Abraham v závodu pokračoval na devatenáctém místě.

Pět kol před cílem vedl Valentino Rossi náskokem dvou sekund a postupně ztrácel, protože dvojice ve složení Danilo Petrucci a Andrea Dovizioso se rychle přibližovala. Čtvrtý Jorge Lorenzo ztrácel na Doviziosa 1,5 sekundy, Dani Pedrosa jel za Lorenzem s podobnou ztrátou. Nejlépe jedoucím Britem byl v tuto chvíli šestý Scott Redding. Bradley Smith ztrácel na šesté místo 1,8 sekundy, ale v zádech už měl Andrea Iannoneho, který se velmi rychle přibližoval. Dvě kola před cílem spadl dle údajů časomíry Karel Abraham (dle pozávodního vyjádření týmu tam k pádu ale nedošlo), který se následně vrátil do závodu a Velkou cenu Velké Británie dokončil devatenáctý.

Valentino Rossi před sebe už nikoho nepustil a závod v Silverstonu vyhrál. Je to jeho první vítězství na jihu Anglie. V průběžném hodnocení je tak znovu lídrem seriálu. Na druhém místě závod dokončil Danilo Petrucci, což je skvělý výsledek pro Itala a satelit Ducati. Třetí projel cílem Andrea Dovizioso, takže stupně vítězů jsou jednoznačně ve znamení italské trikolory. Nejlepším jezdcem kategorie Open je dvanáctý Nicky Hayden (Aspar Team MotoGP). Jorge Lorenzo závod dokončil čtvrtý, takže na vedení v šampionátu teď ztrácí dvanáct bodů.

GP Velké Británie, MotoGP – Závod (20kol)
16°C, dráha mokrá, 18°C, vlhkost: 85%

1 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP Yamaha - 46'15.617
2 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo Pramac Racing Ducati - +3.010
3 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team Ducati - +4.117
4 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP Yamaha - +5.726
5 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team Honda - +11.132
6 - Scott REDDING - GBR - EG 0,0 Marc VDS Honda - +25.467
7 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 Yamaha - +26.717
8 - Andrea IANNONE - ITA - Ducati Team Ducati - +29.393
9 - Aleix ESPARGARO - SPA - Team SUZUKI ECSTAR Suzuki - +38.815
10 - Alvaro BAUTISTA - SPA - Aprilia Racing Team Gresini Aprilia - +41.712
11 - Maverick VIÑALES - SPA - Team SUZUKI ECSTAR Suzuki - +44.776
12 - Nicky HAYDEN - USA - Aspar MotoGP Team Honda - +52.489
13 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing Ducati - +1'11.211
14 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing Ducati - +1'15.292
15 - Alex DE ANGELIS - RSM - E-Motion IodaRacing Team ART - +1'17.863
16 - Loris BAZ - FRA - Forward Racing Yamaha Forward - +1'19.310
17 - Eugene LAVERTY - IRL - Aspar MotoGP Team Honda - +1'19.735
18 - Claudio CORTI - ITA - Forward Racing Yamaha Forward - +1'58.086
19 - Karel ABRAHAM - CZE - AB Motoracing Honda - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 Yamaha - 6kol
Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team Honda - 8kol
Stefan BRADL - GER - Aprilia Racing Team Gresini Aprilia - 8kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - LCR Honda Honda - 16kol
Jack MILLER - AUS - LCR Honda Honda - 18kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Octo Pramac Racing Ducati - 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist