Tedy jak máte rádi/y steak? Rare, medium, well done? Z jakého masa? Co k němu?
Díky tomuto vláknu jsem udělat v oblasti steaků obrovský pokrok. Steaky už nedělám ve friťáku, ale na pořádně steakové pánvi a dávám si hezky záležet. Taky jsem zjistil, že docela dobré maso na steaky prodávají v Makru, tak už nejsem odkázán jen na roštěnou. Obzvláště jsem si oblíbil rib eye, protože je šťavnatější. A taky je asi o pajsku na kile levnější, a to potěší :o)
Na druhou stranu T-bone stojí v tom Makru asi 500 kč za kilo, a to nepotěší...
Naposledy editováno 03.02.2010 20:00:57
1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
Lávový šutr je fajn. Uvažuju o něm.
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
zelda>Vojczech> Teploměr není potřeba, nejvíc potřebné jsou zkušenosti, ale naprosto chápu že v ,,domácích" podmínkách to trva dýl než v restauraci, kde těch steaků za večer uděláš 50..trik s palcem a prstama (pokud teda myslíme ten samý, kdy máš ruku sevřenou v pěst) je výborná pomucka a kolikrát ji vidívám i u profi kuchařů když si nejsou jistí..
Ne,pěst ne-dotýkáš se palcem a jednotlivými prsty a čím dál jsi k malíčku-tím je bříško palce u kloubu na dlani tvrdší.Dle toho určuješ propečenost steaku.
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
zelda>Vojczech> já znám trošku jinou - rucu sevřeš lehce v pěst (nezatínáš). Jak je u palce z vnitřní strany takový ten malý sval tak to zhruba odpovídá ,,rare", když se přiblížíš ke kosti co je u palce tak ,,medium" a a z vrchni strany, kdy tu kost jakoby ,,prejdeš" je to ,,well done"
Tak tohle je velmi podobný!
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
Repulsion>zelda> Jenže z friťáku ti maso prakticky žádný tuk nenasaje. Rychle se zatáhne, takže ani nic nevyteče. Olej zde funguje víceméně pouze jako přenašeč tepla. Prostě ten steak je z něj vynikající - a nemusím ho šoupat do trouby apod. Další výhodou friťáku je, že v něm uděláš výborný steak třeba právě z toho plecka - a chuťově o hodně bohatší než z té svíčkové nebo roštěnce.
Takový nízký roštěnec nebo vrchní šál mají něco do sebe!Svíčková je drahá,tu jen vyjímečně
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
Vojczech>Tak tohle je velmi podobný!
určitě je, jenže bohužel v profi kuchyni nepoužitelné - téměř všichni kuchaři mají stvrdlé prsty (já například beru věci z páry bez rukavic, už mě to prostě nepáli, a znám i člověka, který bere plechy z trouby bez rukavic). Každopádně tvoje varianta pro domácí použítí jedině
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
Další věc je třeba ta svíčková - svíčkovou já rád - ale ne jako maso na steaky. Podle mě je to jak škoda svíčkové tak škoda steaku. Ze svíčkové třeba nějaké minutkové medailonky apod. Steak by měl být takový trošku divoký, klidně i lehce houževnatý, rozhodně ne jako "dortíček", jak psal Rydlas (ale samo, kdo to tak má rád, tak ať mu slouží ). Ale když bych si dal k tomu svíčkovém steaku nějaké chuťově výraznější červené víno (což já rád), tak už vůbec neucítím chuť toho masa.
Repulsion>zelda>To máš tak - jak už i tady zaznělo - někdo říká, že pravý steak je jedině na dřevěném uhlí, protože do sebe natáhne tu vůni. Někdo preferuje rozpálený plech, někdo jiný lávový kameň atd. Já mám rád všechny typy, a přesto nevidím důvod fritovaný steak zatracovat. Prostě si v létě dopřeju ten grilovaný, v hospodě, kde maj, ten "lávový" nebo "plechový" a doma fritovaný. Chuť je jiná, ale pořád velmi dobrá
Další věc je třeba ta svíčková - svíčkovou já rád - ale ne jako maso na steaky. Podle mě je to jak škoda svíčkové tak škoda steaku. Ze svíčkové třeba nějaké minutkové medailonky apod. Steak by měl být takový trošku divoký, klidně i lehce houževnatý, rozhodně ne jako "dortíček", jak psal Rydlas (ale samo, kdo to tak má rád, tak ať mu slouží ). Ale když bych si dal k tomu svíčkovém steaku nějaké chuťově výraznější červené víno (což já rád), tak už vůbec neucítím chuť toho masa.
Božoléééé
2 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
zelda>Repulsion> Vždy by tam mělo být něco navíc, omáčka, šťáva, nebo jiný doplněk. Jedině tak je z toho ten správný zažitek. Pokud si chceš doma dělat bifteky ve friťáku, dělej si je, nic proti tomu, jenom to potom není biftek, to maso tím ztratí to nejlepší..
Víš kolik mi z toho po rozkrojení vyteče šťávy? A jak jsem řek - používám na to spíš masa, která se na grilování apod. příliš nehodí. Takže mám o zážitek víc Samozřejmě jsem zkoušel i steaky na pánvi a pak v alobalu či troubě - a ten friťák mi z toho vychází lépe. Ale už jsem se rozhod - kúpim si ten lávový kameň.
A k těm doplňkům - ideální kombinace pro mě je: steak, trochu toho koření (ale opravu jen trošičku), pěkné červené víno výraznější chuti, a malý krajíček dobrého chleba. Cokoliv navíc je navíc.
1 reakcí na tento příspěvek Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
zelda>Repulsion> a dá se udělat jak z kýty (rumpsteak), tak z roštěné či svíčkové.
Nechci se hadat ale neni rumpsteak nahodou z rostenky? Jinak uplne souhlasim!! Ja osobne si poradnej steak predstavuju ze svickovy, osolim, opeprim a pokud u toho nekdo chce sos tak kapnu malinko worcestru samozrejme rare . Jinak pokud nekdo umi udelat kvalitne panenku tak je to taky bomba
jinak worchester neni omacka (mysleno ,,kucharska omacka"), je to dochucovadlo..ja si pod pojmem omacka predstavuju neco jineho, ale mas pravdu v tom, ze se worchester na steaky s oblibou pouziva..
A panenka je kapitola sama pro sebe, loni jsem byl na jedne soutezi kde bylo tema prave panenka, pripravoval jsem:
,,Veprovou panenku s kureci fasi s vlasskymi orechy na smetanovem zeleninovem ragu, doplnena rozmarynem marinovanym steakem z panenky polozenym na mrkvovem pyre, podavane s bramboracky prolozenymi spenatkem a vse podlite omackou z portskeho vina"
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Jak na steaky
Naposledy editováno 24.10.2009 07:05:39
http://dolcevita.blo...ak-beef-steak-biftek
Když je to fritování podle vás takový hřích, zakoupil jsem tedy steakovou pánev. Takovou tu žebrovanou - ovšem teflonovou - tož nevím, co je větší "zlo" - jestli teflon nebo friťák... . Ovšem ten steak na tom je asi lepší - i když chce to dobré maso. Ale zas se to dá dělat opravdu úplně bez tuku.
No, taky jsem upgradoval kořání a vybavil se mlýnky s různými druhy pepřů, chilli papriček a hrubozrnnou mořskou solí.
Tož dobré to bylo...