Třetí podnik MS Superbike – TT Assen

Po závodech v Austrálii a Indonésii je na programu první evropský podnik v Assenu. V třídě FIM Supersport zahajují sezonu jezdci evropského seriálu a první závody sezony mají před sebou také jezdci MS Supersport 300. Českým zástupcem v královské kubatuře WorldSBK je Oliver König (Kawasaki), Petr Svoboda (Kawasaki) je jezdcem třístovek, kde má své dva jezdce také český tým Accolade Smrz Racing. Součástí superbikového závodního víkendu v Assenu jsou také doprovodné závody série mladých talentů Northern Talent Cup (Filip Novotný, Jan Verner) a Yamaha bLU cRU European Championship.

Kapitoly článku

Okruh TT Assen patří mezi stálice v kalendáři superbikového šampionátu. V této oblasti Holandska už závodili před devadesáti lety a od roku 1955 tam stojí závodní okruh, kde už uspořádali celou řadu podniků různých motocyklových šampionátů. V průběhu let doznal TT Assen řady změn a dnes je to dráha, která splňuje všechny bezpečnostní parametry FIM. Kvůli celosvětové zdravotní situaci spojené s onemocněním Covid-19, závody v Assenu v kalendáři MS Superbike 2020 chyběly. O rok později bylo Nizozemsko zpátky, ale až v červencovém termínu a v roce 2022 byl Assen druhým podnikem sezony již s dubnovým termínem. Závodní okruh má celkem 4542 metrů, cílová rovinka měří 300 metrů a jezdci v jednom kole projedou celkem 18 zatáčkami – 6 levými a 12 pravými.

World SBK – rekordy:

Rekord okruhu (závod) – 1'33,620 – Álvaro Bautista (Sprint/2022)
Nejrychlejší kolo (superpole) – 1'32,934 – Toprak Razgatlioglu (2022)

World SSP – rekordy:

Rekord okruhu (závod) – 1'37,688 – Dominique Aegerter (2021)
Nejrychlejší kolo (superpole) – 1'36,906 – Dominique Aegerter (2022)

World SSP300 – rekordy

Rekord okruhu (závod) – 1'49,055 – Koen Meuffels (2021)
Nejrychlejší kolo (superpole) – 1'48,767 – Victor Steeman (2021)
Nejrychlejší kolo (FP2) – 1'48,710 – Victor Steeman (2021)

Tipovačka WSBK 2023 - tipujte na výsledky dvou hlavních klání WSBK a vyhrajte pohár pro nejlepšího tipaře superbikových závodů plus zajímavé ceny.

TIPOVACÍ SOUTĚŽ

MS Superbike - preview

Lídrem průběžného hodnocení je se 112 body Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), jemuž se cesta za obhajobou titulu zatím náramně daří. Španěl vyhrál všechny čtyři hlavní závody a jeden sprint. Sprint v Indonésii nedokončil, ale stále má náskok 37 bodů, což je solidní porce na to, že máme za sebou první dva podniky.

Na druhé pozici je Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK), jemuž jde jen o jediné, a to znovu vyhrát titul mistra světa a s tímto statusem přestoupit do královské kubatury MS silničních motocyklů. Jak titul, tak přestup je stále s velkým otazníkem, ale rozhodně se můžeme těšit na jeho výkony, protože je to skutečně velký talent.

Jen 5 bodů ztrácí na týmového kolegu třetí jezdec v pořadí Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK). Mladý Ital bodoval v každém z dosud odjetých klání a na konto si připsal dvě pódiová umístění v hlavních závodech v nichž obsadil třetí místa. Locatelli je talentovaný závodník, který má na to, aby z Assenu odjížděl jako druhé jezdec průběžného hodnocení.

Nejvýše postaveným netovárním závodníkem je Axel Bassani (Motocorsa Racing), který byl nejlepším soukromníkem už loni. Bassani byl dvakrát hodně blízko pódia a v Assenu udělá maximum proto, aby na něho dosáhl. Na kontě má 51 bodů, což je ztráta 19 bodů na Locatelliho.

První pětici nejlepších uzavírá Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing – Ducati), jehož ztráta na týmového kolegu Bautistu představuje 65 bodů. To je celkem hodně u jezdce, jehož jsme před začátkem sezony považovali za jednoho z velkých konkurentu Bautisty v cestě za obhajobou titulu. Každopádně máme odjety jen dva podniky z deseti, které v kalendáři ještě zbývají a stát se může cokoliv.

Velké jméno v MS superbiků Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) je před Assenem průběžně šestý, což u něho nebývalo zvykem. Takové postavení není nic, co by od letošní sezony Rea očekával, takže můžeme věřit, že on a jeho tým udělá maximum, aby se pořadím posunul výš a po Assenu tak mohl spokojeně konstatovat, že se jejich práce vyplácí.

Domácím závodníkem je pro nadcházející víkend Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team), jemuž v průběžném hodnocení patří patnáctá příčka. Holanďan v sedle BMW hledá potřebnou jistotu a ta zatím nepřichází, jelikož šestnáct bodů je hodně málo na jezdce jeho kalibru. Každopádně v Assenu je VD Mark úspěšný a stejně jak tam získal pódium pro Hondu nebo Yamahu, může něco podobného zopakovat i s BMW. Jediný bod ho dělí s týmovým kolegou, čtrnáctým Scottem Reddingem (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team).

Prozatím bez bodu zůstává český závodník Oliver König (Orelac Racing MOVISIO). Jezdec Kawasaki měl právě pro Assen slíbený nový materiál jeho technického kompletu, takže uvidíme, zda tomu bude skutečně tak a on dokáže se svým motocyklem konkurovat ostatním. König je talentovaný jezdec a pokud bude mít šanci, dokáže svůj potenciál proměnit v očekávané mistrovské body.

Francouz Loris Baz (Bonovo Action BMW) měl v Indonésii nehodu, když mu do pravé nohy narazil předním kolem své Kawasaki Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK). Následky byly celkem nepříjemné, protože si zranil kotník a vazy v koleni. Dlouhou dobu nesměl nohu zatěžovat a po rekonvalescenci, jenž mohla být delší díky přestávce mezi závody v Indonésii a Nizozemsku, chce Baz o nadcházejícím víkendu závodit. Vše je ale otázkou souhlasu jeho lékaře a lékaře šampionátu.

WorldSBK - stav po Indonésii:

1. Alvaro BAUTISTA DUCATI 112 bodů
2. Toprak RAZGATLIOGLU YAMAHA 75
3. Andrea LOCATELLI YAMAHA 70
4. Axel BASSANI DUCATI 51
5. Michael RINALDI DUCATI 47
6. Jonathan REA KAWASAKI 44
7. Xavi VIERGE HONDA 43
8. Danilo PETRUCCI DUCATI 36
9. Iker LECUONA HONDA 33
10. Dominique AEGERTER YAMAHA 24
11. Philipp OETTL DUCATI 23
12. Alex LOWES KAWASAKI 22
13. Remy GARDNER YAMAHA 19
14. Scott REDDING BMW 17
15. Michael van der MARK BMW 16
16. Garrett GERLOFF BMW 15
17. Loris BAZ BMW 6
18. Lorenzo BALDASSARRI YAMAHA 3
19. Hafizh SYAHRIN HONDA 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist