GP Španělska – Závod vyhrál Bagnaia, Salač jedenáctý v Moto2™

Třetím a závěrečným dnem španělské Grand Prix byla neděle, den závodu. V závodu třídy Moto3™ slavil vítězství Nizozemec Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), lídrem průběžného hodnocneí je Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3). V závodu Moto2™ vyhrál Fermín Aldeguer (Sync SpeedUp), vedení si v průběžném hodnocení udržel Joe Roberts (OnlyFans American Racing Team). Filip Salač (Elf Marc VDS Racing Team) zajel na jedenácté místo a je průběžně šestnáctý. V závodu MotoGP™ slavil první místo v cíli Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), lídrem je Jorge Martin (Prima Pramac Racing). V pondělí je v Jerezu oficiální test MotoGP™, v úterý testují na jihu Španělska jezdci tříd Moto3™ a Moto2™. Pátým podnikem sezony je za dva týdny Velká cena Francie.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do závodu na 25kol odstartoval z první řady Marc Márquez (Gresini Racing MotoGP), Marco Bezzecchi (Pertamina Enduro VR46 Racing) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Z druhé řady vyrazil Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Fabio Di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46 Racing) a Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP). Třetí řada a Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing) a Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team).

Po startu si první místo udržel Marc Márquez. Velmi dobře si při startu vedl Francesco Bagnaia, jemuž se v průběhu prvního kola podařilo dostat na druhou pozici. Třetí jel Jorge Martin, čtvrtý Marco Bezzecchi, pátý byl Alex Márquez a šestý jel Brad Binder. Na sedmou pozici se posunul Miguel Oliveira (Trackhouse Racing). Ve druhém kole Francesco Bagnaia převzal vedení, druhý byl Jorge Martin a třetí Marc Márquez. Penalizaci za ulitý start v podobě dvou dlouhých kol dostal jednadvacátý Augusto Fernandez (Red Bull GASGAS Tech3). Ve třetím kole už vedl Jorge Martin, lídr průběžného hodnocení královské kubatury. Ve čtvrtém kole havaroval jezdec na divokou kartu a v sobotním sprintu třetí, Dani Pedrosa (KTM).

V pátém kole závodu jel na špici pole Jorge Martin, který měl těsně za sebou trojici Francesco Bagnaia, Marco Bezzecchi a Marc Márquez. Komisaři FIM šetřili kontakt mezi Johannem Zarcem (Honda) a Pedrem Acostou, který jel až patnáctý. Nejrychlejší kolo závodu 1’37,929 sekundy měl v tu chvíli na kontě Marc Márquez, v šestém kole maximum na kolo posunul na hodnotu 1’37,884 sekundy Jorge Martin.

V desátém kole vedl Jorge Martin náskokem dvou desetin, které najel na druhého Francesca Bagnaiu, takže oba v těsném závěsu. Podobně na tom byla dvojice Marco Bezzecchi a Marc Márquez, kteří na první dva ztráceli necelou sekundu. Aleix Espargaró (Aprilia Racing) narazil do zadní části Hondy Johanna Zarca a oba skončili v kotrmelcích na zemi. Ve dvanáctém kole havaroval z první pozice Jorge Martin, jenž tak Bagnaiovi věnoval pětadvacet bodů. Ital Bagnaia převzal vedení, druhý je se ztrátou jedné sekundy Marco Bezzecchi, čtyři desetiny za Italem byl třetí Marc Márquez. S odstupem 1,7 sekundy na Márqueze jel Alex Márquez, pátý byl Brad Binder, šestý Enea Bastianini, sedmý Miguel Oliveira.

V patnáctém kole závodu měl Francesco Bagnaia náskok necelé sekundy na druhého Marca Márqueze, jemuž se podařilo dostat před Itala Marca Bezzecchiho. Celkem 1,7 sekundy ztrácel na třetí pozici čtvrtý Alex Márquez, sedm desetin za jezdcem týmu Gresini jel Jihoafričan Brad Binder. Marc Márquez v sedmnáctém kole znovu nastavuje nejrychlejší kolo 1’37,873 sekundy a snižuje ztrátu na vedení, která měla hodnotu necelých sedmi desetin. Ital Bagnaia na nic nečekal a odpověděl časem 1’37,816 sekundy. Tempo se zvyšovalo, pneumatiky už toho měly dost. Dost toho měl také Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing), jehož v devatenáctém kole poslal k zemi Franco Morbidelli, který předvedl hodně divoký předjížděcí manévr. Rozdíl mezi prvním a druhým jezdcem měl hodnotu čtyř desetin. Bylo jasné, že Marc Márquez chce vyhrát. Otázkou bylo, zda za každou cenu.

Pět kol před koncem už Márquez dýchal na záda Itala Bagnaie. Se ztrátou 1,5 sekundy jel třetí Marco Bezzecchi, čtvrtý byl Alex Márquez a pátý Brad Binder. První útok Marca Márqueze vedoucí jezdec závodu Bagnaia odrazil, ale bylo to hodně těsné, protože oba jeli v jednu chvíli tělo na tělo a Márquez má pod ramenem gumu z přední pneumatiky tovární GP24. Tři kola před koncem přišel další útok, a i ten Bagnaia odrazil. Diváci v Jerezu stáli na tribunách a mohutně povzbuzovali, protože tak napínavý boj o vítězství jsme už dlouho neviděli. V předposledním kole Bagnaia nastavil nejrychlejší kolo 1’37,449 sekundy a bylo rozhodnuto. Marc Márquez už neutočil, spokojil se s druhým místem.

Závod vyhrál po skvělém výkonu tovární jezdec Ducati Francesco Bagnaia, jenž tím snižuje ztrátu na vedení v šampionátu, která má nyní hodnotu sedmnácti bodů. Druhý projel cílem Marc Márquez, pro něhož to je první pódium v závodu na suchém povrchu od Austrálie 2022. Třetí skončil Marco Bezzecchi, který bude rovněž s výsledkem spokojen. Lídrem průběžného hodnocení je i nadále Jorge Martin, který dnes závod nedokončil. Týmy MotoGP™ mají v pondělí v Jerezu oficiální test.

GP Španělska, MotoGP™ – ZÁVOD (25kol)
21°C, dráha suchá, 40°C, vlhkost: 41%
1. #1 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team Ducati 40:58.053
2. #93 Marc MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +0.372
3. #72 Marco BEZZECCHI Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +3.903
4. #73 Alex MARQUEZ Gresini Racing MotoGP™ Ducati +7.205
5. #23 Enea BASTIANINI Ducati Lenovo Team Ducati +7.253
6. #33 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing KTM +7.801
7. #49 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing Team Ducati +10.063
8. #88 Miguel OLIVEIRA Trackhouse Racing Aprilia +10.979
9. #12 Maverick VIÑALES Aprilia Racing Aprilia +11.217
10. #31 Pedro ACOSTA Red Bull GASGAS Tech3 KTM +20.762
11. #25 Raul FERNANDEZ Trackhouse Racing Aprilia +23.508
12. #36 Joan MIR Repsol Honda Team Honda +23.584
13. #42 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +28.452
14. #30 Takaaki NAKAGAMI LCR Honda Honda +29.049
15. #20 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +32.015
16. #6 Stefan BRADL HRC Test Team Honda +41.433
17. #10 Luca MARINI Repsol Honda Team Honda +43.323
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #37 Augusto FERNANDEZ Red Bull GASGAS Tech3 KTM  
  #43 Jack MILLER Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  #21 Franco MORBIDELLI Prima Pramac Racing Ducati  
  #32 Lorenzo SAVADORI Aprilia Racing Aprilia  
  #89 Jorge MARTIN Prima Pramac Racing Ducati  
  #5 Johann ZARCO LCR Honda Honda  
  #41 Aleix ESPARGARO Aprilia Racing Aprilia  
  #26 Daniel PEDROSA Red Bull KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist