GP Španělska – Závod vyhrál Bagnaia, Salač jedenáctý v Moto2™

Kapitoly článku

Moto2™ - ZÁVOD

Do závodu na 21kol odstartovala z první řady trojice Fermín Aldeguer (Sync SpeedUp), Albert Arenas (QJMOTOR Gresini Moto2™) a Jake Dixon (CFMOTO Aspar Team). Druhá řada a Manuel Gonzalez (QJMOTOR Gresini Moto2™ Team), Diogo Moreira (Italtrans Racing Team) a Sergio Garcia (MT Helmets - MSI). Třetí řada a trojice Celestino Vietti (Red Bull KTM Ajo), Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team) a Jeremy Alcoba (Yamaha VR46 Master Camp Team). Čech Filip Salač (Elf Marc VDS Racing Team) odstartoval čtrnáctý z páté řady.

Skvěle odstartoval Manuel Gonzalez, který z první zatáčky vyjel na špici závodního pole. Druhý jel Fermín Aldeguer, třetí byl Sergio Garcia, čtvrtý Jake Dixon (CFMOTO Aspar Team) a pátý Albert Arenas. Filip Salač se po startu posunul na jedenácté místo, které mu patřilo i po nájezdu do druhého kola. Aldeguer v polovině prvního kola chtěl znovu dopředu, ale Gonzalez si vedení udržel. Jako první havaroval Australan Senna Agius (Liqui Moly Husqvarna IntactGP), který šel k zemi po kontaktu s jezdcem Zonta VD Goorbergh (RW-Idrofoglia Racing GP), který o něco později dostal penalizaci v podobě dlouhého kola. Ve třetím kole skončil na zemi Bo Bendsneyder (Pertamina Mandalika GAS UP Team). Ve čtvrtém kole havaroval Xavier Artigas (KLINT Forward Racing).

Po pěti kolech závod vedl Manuel Gonzalez, který měl necelé tři desetiny náskoku na druhého Fermína Aldeguera. Sekundu ztrácel třetí Sergio Garcia, čtvrtý byl Albert Arenas, pátý Joe Roberts, šestý Jake Dixon a sedmý Marcos Ramirez (OnlyFans American Racing Team). Filip Salač jel na desátém místě a půl sekundy před sebou měl dvojici Diogo Moreira a Tony Arbolino. Havaroval Dennis Foggia (Italtrans Racing Team). V sedmém kole převzal vedení Fermín Aldeguer, který si několikrát vedoucí pozici s Gonzalezem vyměnil, ale nakonec udržel. Havaroval Darryn Binder (Liqui Moly Husqvarna IntactGP) a o něco později Barry Baltus (RW-Idrofoglia Racing GP). Na pozice v první desítce to vliv nemělo do chvíle, než ze sedmé pozice havaroval Brit Jake Dixon.

V polovině závodu měl vedoucí jezdec Fermín Aldeguer náskok osmi desetin na druhého Manuela Gonzaleze. Třetí jel Sergio Garcia, který na druhého ztrácel necelou sekundu a čtyři desetiny za sebou měl Joe Robertse. Pátý Albert Arenas už nebyl ve hře o stupně vítězů, jelikož mu na čtvrtého chybělo něco přes dvě sekundy. Sekundu za Arenasem jel šestý Marcos Ramirez, sedmý byl Tony Arbolino, osmý Alonso Lopez, devátý Ai Ogura, desátý Jeremy Alcoba a jedenáctý jel Filip Salač, který měl těsně na zadním kole Celestina Viettiho. Havaroval Brazilec Diogo Moreira.

V šestnáctém kole závodu byl náskok prvního Aldeguera na hodnotě 1,5 sekundy. Druhý jel Manuel Gonzalez, třetí byl Joe Roberts, který ukrajoval z Gonzalezova náskoku, který měl v tuto chvíli hodnotu osmi desetin. Čtvrtý byl Sergio Garcia, pátý Albert Arenas, jehož chtěl předjet Marcos Ramirez, jemuž to ale v poslední zatáčce podklouzlo a skončil na zemi. Jedenáctý byl Filip Salač, ale na desátého Viettiho už ztrácel tři sekundy a za ním jedoucí Somkiat Chantra (IDEMITSU Honda Team Asia) rychle ukrajoval z náskoku českého závodníka, který byl čtyři kola před koncem na jedné sekundě. Ve stejný okamžik také začal souboj o druhé místo mezi Gonzalezem a Američanem Robertsem.

Tři kola před koncem závodu havaroval z šesté pozice Alonso Lopez. Manuel Gonzalez chvíli odolával tlaku Joe Robertse, ale Američan si druhé místo podržel v nájezdu do předposledního kola závodu. V nájezdu do posledního kola ztrácel Somkiat Chantra na desátého Filipa Salače necelou desetinu a netrvalo dlouho a českého závodníka Marc VDS předjel.

Závod Velké ceny Španělska vyhrál v třídě Moto2™ Fermín Aldeguer. Druhý projel cílem Joe Roberts, třetí byl Manuel Gonzalez. Vítěz z Texasu Sergio Garcia tentokrát obsadil čtvrté místo. Top5 uzavřel Albert Arenas. Filip Salač v závodu bodoval jedenáctým místem v cíli, což je letos zatím jeho nejlepší výsledek. V posledním kole havaroval ze čtrnácté pozice Jaume Masia (Pertamina Mandalika GAS UP Team). Na Španělovo místo se posunul Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo) a jeden bod získal patnáctý jezdec na divokou kartu Matteo Ferrari (QJMOTOR Gresini Moto2™ Team). Lídrem průběžného hodnocení je s náskokem pěti bodů Joe Roberts. Filip Salač se posunul na šestnácté místo.

GP Španělska, Moto2™ – ZÁVOD (21kol)
19°C, dráha suchá, 34°C, vlhkost: 45%
1. #54 Fermin ALDEGUER SpeedUp Racing Boscoscuro 35:36.316
2. #16 Joe ROBERTS OnlyFans American Racing Team Kalex +1.287
3. #18 Manuel GONZALEZ QJMOTOR Gresini Moto2™ Kalex +1.568
4. #3 Sergio GARCIA MT Helmets - MSI Kalex +6.226
5. #75 Albert ARENAS QJMOTOR Gresini Moto2™ Kalex +8.059
6. #79 Ai OGURA MT Helmets - MSI Kalex +12.490
7. #14 Tony ARBOLINO ELF Marc VDS Racing Team Kalex +13.346
8. #52 Jeremy ALCOBA Yamaha VR46 Master Camp Team Kalex +13.489
9. #13 Celestino VIETTI Red Bull KTM Ajo Kalex +14.508
10. #35 Somkiat CHANTRA IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +19.693
11. #12 Filip SALAC ELF Marc VDS Racing Team Kalex +20.045
12. #28 Izan GUEVARA CFMOTO Aspar Team Kalex +21.779
13. #84 Zonta VD GOORBERGH RW Racing GP Kalex +27.933
14. #53 Deniz ÖNCÜ Red Bull KTM Ajo Kalex +32.146
15. #23 Matteo FERRARI QJMOTOR Gresini Moto2™ Kalex +41.158
16. #34 Mario AJI IDEMITSU Honda Team Asia Kalex +41.953
17. #20 Xavi CARDELUS Fantic Racing Kalex +42.591
18. #9 Jorge NAVARRO KLINT Forward Factory Racing Forward +46.933
19. #15 Darryn BINDER Liqui Moly Husqvarna Intact GP Kalex +1kolo
20. #43 Xavier ARTIGAS KLINT Forward Factory Racing Forward +1kolo
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #96 Jake DIXON CFMOTO Aspar Team Kalex  
  #5 Jaume MASIA Pertamina Mandalika GAS UP Team Kalex  
  #21 Alonso LOPEZ SpeedUp Racing Boscoscuro  
  #24 Marcos RAMIREZ OnlyFans American Racing Team Kalex  
  #11 Alex ESCRIG KLINT Forward Factory Racing Forward  
  #10 Diogo MOREIRA Italtrans Racing Team Kalex  
  #7 Barry BALTUS RW Racing GP Kalex  
  #71 Dennis FOGGIA Italtrans Racing Team Kalex  
  #64 Bo BENDSNEYDER Pertamina Mandalika GAS UP Team Kalex  
  #81 Senna AGIUS Liqui Moly Husqvarna Intact GP Kalex  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist