První den v červnu uvidíme hvězdy SGP v Praze na Markétě

FIM Speedway Grand Prix v Praze slaví své 30. závodní výročí na stadionu Markéta. Tato prestižní událost, naplánovaná na 1. června 2024, představuje již 28. ročník závodu, který se koná pod oficiálním názvem 2024 ORLEN FIM Speedway GP of Czech Republic. Praha se opět stane epicentrem světové ploché dráhy, kde se utkají elitní jezdci z celého světa v napínavém boji o cenné body a postup na cestě k titulu světového šampiona. Pražský závod je proslulý svou jedinečnou atmosférou a vášnivou podporou fanoušků, kteří zaplňují stadion, aby podpořili své favority a užili si dynamický víkend v srdci České republiky.

Český podnik světového šampionátu je očekáván s velkým napětím, neboť favorité budou usilovat o upevnění svých pozic, zatímco ostatní jezdci se budou snažit vylepšit své postavení v celkovém pořadí. Po třech odjetých závodech světové plochodrážní série FIM Speedway Grand Prix je aktuálním lídrem šampionátu Bartosz Zmarzlik, který má náskok dvou bodů na druhého Jacka Holdera. Třetí příčku zatím drží Jason Doyle, jenž na svého krajana ztrácí pouhý jeden bod. Český jezdec Jan Kvěch se momentálně nachází na patnáctém místě. Jeho pozici ovlivnil především poslední závod v Landshutu, kde po pádu v první jízdě a odstoupení po třetí jízdě kvůli bolesti ruky musel předčasně ukončit své účinkování.

Velkým překvapením letošního seriálu je mladý polský jezdec Dominik Kubera, který se aktuálně drží na devátém místě. Kromě závodu ve Varšavě, kde se mu příliš nedařilo, předvádí vynikající výkony. V Goričanu se probojoval do semifinálové jízdy a v Landshutu dokonce až do finálové jízdy. Další pozoruhodný výkon předvedl dánský jezdec Mikkel Michelsen, který si v Landshutu zapsal své první vítězství v historii FIM Speedway Grand Prix. Ve finále porazil loňského mistra světa Bartoze Zmarzlika, Australana Jacka Holdera a již zmíněného Dominika Kuberu.

Kalendář FIM Speedway Grand Prix 2024

27. duben 2024 FIM Speedway GP of Croatia – Goričan výsledky
11. květen 2024 FIM Speedway GP of Poland – Varšava výsledky
18. květen 2024 FIM Speedway GP of Germany – Landshut výsledky
     
1. červen 2024 FIM Speedway GP of Czech Republic – Praha  
15. červen 2024 FIM Speedway GP of Sweden – Malilla  
29. červen 2024 FIM Speedway GP of Poland – Gorzow  
17. srpen 2024 FIM Speedway GP of Great Britain – Cardiff  
31. srpen 2024 FIM Speedway GP of Poland – Wroclaw  
7. září 2024 FIM Speedway GP of Latvia – Riga  
14. září 2024 FIM Speedway GP of Denmark – Vojens  
28. září 2024 FIM Speedway GP of Poland – Torun  

„Partnerství v oblastech automobilového a motoristického sportu a zejména akcí s mezinárodním přesahem jsou v souladu s našimi hodnotami a naší přítomností v sedmi evropských zemí,” říká Jakub Kosmowski, ředitel marketingu a sponzoringu skupiny ORLEN Unipetrol a dodává: „Mám radost, že značka ORLEN je spojována s plochou dráhou nejen v domácím Polsku, kde je partnerem reprezentace a mistra světa posledních dvou let Bartosze Zmarzlika, ale i v České republice, kde kromě spolupráce s Auto klubem Markéta podporuje i talentovaného juniorského jezdce Adama Bednáře.“

Čeští účastníci na SGP v Praze

#201 Jan Kvěch (18.10.2001)
Pro stálého českého jezdce SGP pro rok 2024 bude pražský závod čtvrtým v řadě. V současnosti náš nejlepší jezdec již v minulosti prokázal, že má ve své krvi soutěživost a bojovnost, která je pro plochou dráhu ideálním hnacím motorem. Honza, pro něhož je pražský stadion jeho domovinou, pochází z Doubravice u Volyně. V loňské sezóně byl stálým účastníkem evropského šampionátu a do Mistrovství světa se kvalifikoval přes SGP Challenge. V posledním závodě v Landshutu měl nepříjemný pád a po třetí jízdě musel ze závodu odstoupit. Naštěstí se vyhnul vážnějšímu zranění a nyní se těší na závod v Praze, kde je odhodlán podat co nejlepší výkon a potěšit nejen domácí fanoušky.

#16 Václav Milík (22.5.1993) - divoká karta
Václav Milík je jméno, které rezonuje mezi všemi českými fanoušky ploché dráhy. Tento talentovaný jezdec z Pardubic si získal srdce mnoha příznivců svými odvážnými a vytrvalými výkony. Jeho charakteristické barvy na kombinéze a motocyklu jsou snadno rozpoznatelné na každém závodě.
Milík se nejvýrazněji prosadil v evropském šampionátu, kde dosáhl na stříbrnou medaili v roce 2016 a na bronzovou v roce 2017. Jeho úspěchy však sahají dál – je vítězem slavné Zlaté přilby, jednoho z nejprestižnějších závodů v kalendáři ploché dráhy. Na pražském závodě SGP dosáhl svého vrcholu v roce 2017, kdy obsadil třetí místo a ukázal tak, že se může měřit s nejlepšími jezdci světa. Letos obdržel od pořadatelů divokou kartu, což mu umožní opět se představit před domácím publikem na stadionu Markéta. S podporou domácího publika se těší na to, že letos opět zazáří a přidá další skvělý výkon do své bohaté kariéry.

#17 Adam Bubba Bednář (2.9.2007)
Mladý český junior vstupuje do každé nové rozjížďky s ohromným nasazením a vášní a již v tak mladém věku dokáže konkurovat mnohem zkušenějším soupeřům. Sice dosud nezažil svůj největší triumf, ale v loňském roce se stal vicemistrem v MČR v seniorské kategorii jednotlivců, což je skvělý výsledek. Tento mladý jezdec nevynechá žádnou příležitost vyrazit na dráhu a nasbírat cenné zkušenosti. S odvahou a odhodláním se zapojuje do každého závodu, aby se stále zdokonaloval a posouval své hranice. Jeho cílem není pouze dosáhnout na výhru, ale také se poučit z každého závodu a posilovat své dovednosti. Adam má před sebou světlou budoucnost, a fanoušci ploché dráhy mají v něm dalšího nadějného talentu, na kterého se mohou těšit. Na pražském závodě SGP se představí ve vestě s číslem 17.

#18 Daniel Klíma (30.12.2002)
Daniel Klíma je jezdcem, který se nebojí ukázat své emoce, a jeho houževnatost je zároveň jeho největší motivací. Mistr České republiky v juniorské kategorii z loňského roku je nedílnou součástí českého reprezentačního týmu a také extraligového družstva AK Markéta Praha. Dan se nezalekne žádné výzvy. S odvahou a odhodláním se zapojuje do každého závodu, aby se neustále zdokonaloval a posouval své hranice. Jeho cílem není jen dosáhnout na výhru, ale také se učit z každého závodu a posilovat své dovednosti. Tato kombinace vášně, odhodlání a neustálé touhy po zlepšení ho činí jedním z nejslibnějších mladých jezdců na ploché dráze. Na pražském závodě SGP bude druhým náhradníkem, tedy jezdcem s číslem 18. Klíma je připravený využít tuto příležitost k tomu, aby předvedl svůj talent a nasbíral další cenné zkušenosti na mezinárodní úrovni. Jeho odhodlání a bojovný duch jsou inspirací pro všechny mladé nadějné jezdce. Fanoušci ploché dráhy se mohou těšit na to, že o tomto mladém talentu ještě hodně uslyší.

Časový harmonogram - sobota, 1.června 2024

12:30 ... otevření pokladen
14:00 ... otevření stadionu pro diváky a fan zóny
15:00 ... kvalifikační trénink a výběr startovních čísel
16:30 ... autogramiáda jezdců SGP
18:50 ... slavnostní zahájení
19:00 ... 1. jízda závodu
21:45 ... (cca) slavnostní vyhlášení, ohňostroj

Stadion Markéta se v neděli 19. května kompletně vyprodal. V současné době nejsou v prodeji již žádné vstupenky na sezení. Pořadatelé chtějí, ale uspokojit veškeré fanoušky pražského závodu a do prodeje uvolní ještě vstupenky na stání. V předprodeji se objeví od 27.května a i tyto vstupenky budou mít, z důvodu bezpečnosti, omezenou kapacitu.

Bartosz Zmarzlik - Mikkel Michelsen - Jack Holder

FIM Speedway Grand Prix 2024 - průběžné pořadí:

P. Jméno závodníka   R1 R2 R3 Sprint Celkový počet bodů
1. Bartosz Zmarzlik POL 14 18 18   50
2. Jack Holder AUS 20 12 16   48
3. Jason Doyle AUS 18 20 9   47
4. Robert Lambert GBR 12 16 12 1 41
5. Mikkel Michelsen DEN 8 8 20   36
6. Dan Bewley GBR 3 11 10 4 28
7. Martin Vaculík SVK 7 14 6   27
8. Fredrik Lindgren SWE 16 7 3   26
9. Dominik Kubera POL 9 2 14   25
10. Leon Madsen DEN 10 1 11 3 25
11. Kai Huckebeck GER 11 9 5   25
12. Szymon Wozńiak POL 6 10 8   24
13. Tai Woffinden GBR 1 6 7 2 16
14. Andžejs Lebeděvs LVA 4 5 4   13
15. Jan Kvěch CZE 5 4 1   10

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist