Jedenáctý podnik MS Superbike – Magny-Cours

Mistrovství světa superbikových motocyklů pokračuje o nadcházejícím víkendu ve Francii na slavné dráze Circuit de Nevers Magny-Cours. Definitivně se o titulech rozhodne v šampionátech WorldSSP300 a STK1000, protože závody ve Francii pro ně letošní sezona končí. Ve WorldSBK má velkou šanci si zajistit titul už nyní Jonathan Rea, mnohem vyrovnanější situace je v sérii WorldSSP.

Kapitoly článku

Circuit de Nevers Magny-Cours (FRA)

Francouzský závodní okruh leží v blízkosti měst Magny-Cours a Nevers, takže proto Circuit de Nevers Magny-Cours. Na 4411 metrů dlouhé dráze v minulosti například přivítali slavné vytrvalostní závody Bol d’Or nebo prestižní formuli 1. Dráha měří 4411 metrů, cílovou rovinku má 250 metrů dlouhou a v jednom kole musí jezdci zdolat celkem 17 zatáček – 8 levých a 9 pravých.

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2018. Nezapomeňte, první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli v pozměněném termínu !!!

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Lídrem průběžného hodnocení je od druhého závodu v Thajsku Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). To znamená, že od druhého podniku sezony Rea vede tabulku průběžného hodnocení, kde poctivě navyšuje svůj náskok. Ten je nyní na hodnotě 116 bodů a proto má úřadující světový šampion první mečbol už v Magny-Cours. Varian je spousta, ale pokud vyhraje první závod a Chaz Davies skončí třetí, má titul v kapse. Hodně se po závodech v Portugalsku mluvilo o tom, jak velký vliv na pokles sledovanosti superbikového šampionátu má jednoznačná nadvláda jezdce ze Severního Irska. Rea dominuje díky svému talentu, díky perfektní technice a díky tomu, že nemá soupeře. Na tom budou muset zapracovat a na startovní rošt dostat jména, která dokážou přitáhnout fanoušky.

Velšan Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) je druhý v šampionátu. V jeho případě tu o nějakém boji o celkové vítězství nemůže být řeč, víc se teď bude muset soustředit na udržení druhé pozice, jelikož jeho náskok má hodnotu 20 bodů. Davies byl letos pasován do role jednoho z favoritů na titul, ale větší šance bude mít příští rok s novou motorkou Ducati Panigale V4. To bude rozhodně zajímavé, ale až příští rok.

Teď je hodně zajímavé sledovat třetího v pořadí Michaela van der Marka (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), jemuž se poslední tři závody podařilo dokončit s umístěním na stupních vítězů. Ztrátu na druhého dokázal stlačit na rovných dvacet bodů, což je pro jezdce Yamahy výborné, protože do konce sezony má ještě šest závodů a dobou šanci letošní ročník uzavřít jako vicemistr světa. To bude cílem VD Marka a tří ladiček.

Čtvrtým jezdcem v pořadí je Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), jemuž se pomalu blíží konec jeho spolupráce s Kawasaki. Mistr světa z roku 2013 ztrácí na třetího 44 bodů, takže není nic ztraceno, ale více méně to bude víc souboj o čtvrté místo, protože tam je jeho náskok jen na 11 bodech. Kde pojede Tom Sykes příští sezonu je zatím s otazníkem, ale má mít nabídky od Hondy a Aprilie.

Pátý Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) zajel v Portimau velmi dobře, když v obou závodech stál na stupních vítězů a tento trend si bude chtít udržet. Ztráta na čtvrté místo není velká, takže cílem bude posun vpřed. Melandri u Ducati končí, Italové s ním neprodloužili smlouvu, takže je docela možné, že v příštím roce pojede s GRT Yamaha, jenž je nyní úspěšným týmem v supersportech.

Českým zástupcem v mistrovství světa je Jakub Smrž (Guandalini Racing), který jel první podnik v Portimau a s týmem více méně motorku ladili. Víkend ve Francii už budou chtít absolvovat ve vyšším tempu a s výsledkem, který je motivuje na další závody v Argentině. Naskočit v této chvíli do sezony není snadné, ale Jakub Smrž je zkušený závodník, takže si určitě poradí.

FIM Superbike – Stav po Portimau:

1. JONATHAN REA KAWASAKI 420
2. CHAZ DAVIES DUCATI 304
3. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 284
4. TOM SYKES KAWASAKI 240
5. MARCO MELANDRI DUCATI 229
6. ALEX LOWES YAMAHA 204
7. XAVI FORES DUCATI 170
8. EUGENE LAVERTY APRILIA 122
9. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 108
10. LORIS BAZ BMW 103
11. LORENZO SAVADORI APRILIA 102
12. JORDI TORRES MV AGUSTA 92
13. LEON CAMIER HONDA 90
14. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 74
15. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 59
16. ROMÁN RAMOS KAWASAKI 55
17. JAKE GAGNE HONDA 48
18. YONNY HERNANDEZ KAWASAKI 28
19. PJ JACOBSEN HONDA 21
20. LEON HASLAM KAWASAKI 14
21. DAVIDE GIUGLIANO APRILIA 11
22. NICCOLÒ CANEPA YAMAHA 7
23. KAREL HANIKA YAMAHA 5
24. BRADLEY RAY SUZUKI 3
25. LUKE MOSSEY KAWASAKI 2
26. ONDREJ JEZEK YAMAHA 2
27. ALESSANDRO ANDREOZZI YAMAHA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
cechradovan přispěl 2 Kč
Kaabo přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist