Ducati proti ostatním

Dle všech informací má být nová superbiková Ducati ještě lepší, než je ta, s kterou vede Carlos Checa letošní šampionát. A i proto by se měl změnit reglement, který upraví poměr sil mezi čtyřválcovými motocykly o objemu 1000 ccm a dvouválcovými Ducati o objemu 1200 ccm.

Aktuální reglement vychází z toho, že pro každý závod se sčítají body dvou nejlepších jezdců na dvouválcích a na čtyřválcích, a po šesti odjetých jízdách je vypočítán průměr. Pokud je vše v normálním poměru - do 5 bodů, tak se nic neděje. Pokud by ale byly dvouválce příliš úspěšné, tak by se u nich zvyšovala váha a naopak.  
V letošním roce je ovšem z 21 startujících pouze jeden motocykl Ducati, který dojíždí pravidelně vpředu, takže je celkový obrázek hodně zkreslený. A aby se v budoucnu vytvořil přesnější pohled na celou situaci, uvažuje vedení šampionátu o novém systému výpočtu. "Chceme tím vytvořit opravdový obrázek toho, co se odehrává na závodní trati", říká ředitel superbikového šampionátu Paolo Ciabatti a dodává: "Není totiž smyslem reglementu potrestat jednoho výborného jezdce, který ovládá perfektně svůj motocykl. Jde o to, aby celý koncept dvouválců s 200 ccm větším objemem nebyl unfair proti čtyřválcům. Jak bude nový přepočítaný systém vypadat, není doposud jasné. Naši specialisté ale na tom pracují."

Nový reglement by měl být hotový do příštího závodu v Silverstone a zde také týmům představen. 
Po prvním oznámení o změně reglementu pohrozila Ducati, že odstoupí ze šampionátu na rok 2012 úplně. "Nenecháme si diktovat od Ducati žádná pravidla. Pokud by kvůli novému reglementu nestartovali v roce 2012, tak by nás to sice mrzelo, ovšem přežili jsme bez japonských továren a přežijeme i bez Ducati. Ta musí být naopak ráda, že jezdí superbikový šampionát, neboť v šampionátu MotoGP toho letos moc nevyhráli a ani nevyhrají. A bez Carlose Checy by v prvním roce nového motocyklu Ducati zřejmě také nevyhráli ani jeden závod", říká dále Ciabatti.

"Nikdo totiž neví, jak dobrá bude nová Ducati. Doufám, že ne tak dobrá, jak si hodně lidí myslí. Ovšem Ducati jistě nepostaví nový motocykl, který by byl horší, než ten současný. My ale chceme zabránit tomu, aby Ducati přišla s novým motocyklem, vyhrála prvních šest závodů 2012 a my teprve potom zareagovali. Chceme mít prostě připraveny nová, férová pravidla pro všechny startující", vysvětluje ředitel superbikového šampionátu.
"Nechceme, aby měl někdo nevýhody a někdo zase výhody. V šampionátu startuje sedm různých značek motocyklů a Ducati je jen jedna z nich. Koncem loňského roku se rozhodla nezúčastnit se letos továrně našeho šampionátu, což nás hodně zamrzelo. Nyní se musí sami za sebe rozhodnout, zda budou chtět akceptovat nový reglement. My si ale nenecháme od nikoho dávat žádná ultimáta", pokračuje Ciabatti a celý problém uzavírá následovně: "Není vůbec v zájmu šampionátu, aby v něm dominovala pouze Ducati."   

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist