Vzniká moderní okruh v USA

Nejmodernější a především nejbezpečnější okruh Severní Ameriky vzniká v americkém státě Alabama. Tento okruh patří mezi kandidáty na pořádání Grand Prix USA.

Amerika se začíná připravovat na svůj návrat do kalendáře motocyklové Grand Prix, který se v nejbližších letech očekává (možná, že již v roce 2004 se pojede v USA závod třídy MotoGP). Jeden z vážných kandidátů na pořádání Grand Prix USA – okruh Barber Motorsports Park u Birminghamu poblíž Leedsu v Alabamě otevřel poprvé svou náruč pro motocykly v závěru minulého týdne, kdy se zde sešlo několik týmů z profesionálního amerického mistrovství AMA k oficiálnímu testování. Bylo to vůbec poprvé kdy se na nově postaveném okruhu veřejně představili motocykly při své oficiální akci a tak si nyní něco o tomto okruhu řekněme.
Okruh Barber Motorsports Park je nově postavené zařízení pro závody silničních motocyklů a cestovních aut od plechových počínaje a až po formulové konče. Manažeři a architekti okruhu se pro stavbu tohoto okruhu nechali inspirovat moderními evropskými tratěmi a tak vzniklo (spíše však stále vzniká) na Ameriku nevšední dílo. Doposud všude v USA vídáme okruhy s malými bezpečnostními zónami, okruhy které lemují z větší či menší části betónové zdi. Přítomnost klasických boxů ne amerických drahách také chybí a tak jistě právě okruh Barber Motorsports Park přichází s obrovskými změnami, právě v tomto směru.
Všech šestnáct zatáček okruhu lemují dostatečně velké štěrkové bezpečnostní zóny, které odlišují tento okruh od ostatních amerických stánků. V současné době probíhá vedle stavby víceúčelových zařízení jako je tiskové centrum spojené s kontrolní věží nebo zdravotní středisko nemocničního charakteru také stavba samotných boxů a to opět dle evropského vzoru s vraty vpředu i vzadu. Jediná odlišnost od evropských okruhů je samotná délka této tratě, která byla stanovena na 2,3 míle (cca 3 700 metrů) a tedy na americký standard. Při pohledu na areál Barber Motorsports Parku nadchne oko návštěvníka především úhlednost okolo samotné asfaltové dráhy, která má na evropský vkus několik zajímavých horizontálních stoupání a klesání (jakýchsi “hrbů“), kde údajně na vrcholcích má na jezdce působit zajímavé přetížení. Okolo celého okruhu je trávník střižen doslova golfovým způsobem doplněný o zajímavé sochy, mezi kterými nalezneme například pavouky, vážky, mravence, ale také postavy lidí či lvů. Zajímavou sochou je obří mravenec polykající motocykl MV Agusta i jeho jezdce (stroj je údajně originál).
Dominantou okruhu bude jistě ohromné muzeum motocyklů a automobilů, která má ve svých prostorech více jak 750 motocyklů a 45 automobilů (je zde největší světová sbírka automobilů značky Lotus) od 125. výrobců ze 17. států. Velké plus pro okruh je i blízkost birminghamského mezinárodního letiště, které se nalézá zhruba deset minut jízdy automobilem. Okruh je umístěn v krásném lesním porostu (jaká shoda s naším Brnem). Okruh je dle dostupných informací postaven tak, aby divák mohl vidět 75% tratě najednou z nejvíce možných míst (najdou se však i místa, kde vidíte pouze jednu zatáčku - kvůli lesnímu porostu uvnitř okruhu). Okruh má také vlastní rádiovou frekvenci a pochopitelně i svou stanici (106,3 FM). Z propozic bych zde uvedl ještě několik zákazů a povolení, která budou resp. jsou platné na tomto okruhu: zákaz jízdy na diváckých svazích a komunikacích na skateboardu a kolečkových bruslích, domácí mazlíčci nebudou také na okruh vpuštěni, noční klid v přilehlých kempech je od 23:00 do 6:00 hodin, zákaz rozdělávání ohňů. Zajímavá je stať o alkoholu, kde se praví, že legální pivo a víno se může konzumovat dokud dotyčná osoba nepřebere, destiláty jsou zakázané. Zákaz hlasité hudby a pochopitelně zákaz poškozování nádherné trávy. Ve všech budovách okruhu je zakázané kouření a vyvěšování jakýchkoliv nepovolených plakátů.
Podívejme se také na ceny vstupného a porovnejme je například s cenami na našich okruzích. Při letošním posledním závodě šampionátu AMA Superbike, který se na tomto okruhu pojede, stanovili organizátoři následující ceny vstupného: víkendová vstupenka 50,- US Dolarů (v předprodeji 40,- USD), pouze na pátek - 10,- (předprodej není), samostatně sobota nebo neděle - 35,- (30,-), vstup do paddocku - 15,- (10,-), táboření ve stanu - 25,- nebo v obytném automobilu 50,- (vše víkendové).
Okruh Barber Motorsports Park zdaleka ještě není dokončen, ale již dnes se dá říci, že spíše jak závodní centrum připomíná nádherný park, na kterém se jistě bude líbit nejlepším světovým jezdcům v šampionátu Grand Prix (POZOR: ještě stále není rozhodnuto, na kterém okruhu se Grand Prix USA pojede)
Podívejme se nyní na několik hlasu, které zazněli z úst jezdců, kteří se v závěru minulého týdne svezli na tomto okruhu kde také proběhla oficiální tisková konference s představením sponzora okruhu – Coca Cola.
“Okruh mi připomíná evropské tratě, na kterých jsem jezdil, je však trochu malý. Je to taková malá evropská dráha. První dojem? Je to velké!“, říkal na adresu Barber Motorsports Park americký pilot Ben Bostrom jenž má na svém kontě tři sezóny v Mistrovství Světa Superbike a tedy dokonale zná právě moderní evropské okruhy. Jeho bratr Eric si okruh také pochvaloval a připomněl, že to je klikatá dráha kde budete potřebovat dobrý motocykl. “Řekl bych, že prozatím zde není žádný skutečný favorit tohoto okruhu“, doplnil eBoss.
Naopak Damon Buckmaster, tedy tovární jezdec Yamahy ve třídě AMA Supersport navrhl aby organizace AMA Pro Racing zařadila tento okruh na úkor několika jiných okruhů do kalendáře AMA Superbike. Spokojený s okruhem byl i veterán amerických okruhu Miguel DuHamel z Kanady. "Opravdu nemůžete srovnávat tento okruh s žádným v Severní Americe", říkal DuHamel. "Věnovali pozornost detailům, bezpečnosti a štěrkovým zónám, pustili se zde do velikého díla", doplnil DuHamel.
Své slovo o tomto okruhu řekl také jezdec továrny Ducati na území USA, tedy australský pilot Anthony Gobert, který okruh přirovnal k australskému Phillip Islandu. "Pro mě je to jako motokrosová dráha", připomněl Gobert velké a především náhlé výškové změny na kurzu okruhu. Naopak britský jezdec AMA Supersport Jamie Hacking poděkoval bohu, že dal Americe tento okruh. "Kdekoliv na okruhu je úniková zóna a mnoho stop k projetí zatáček", říkal Hacking.
Pokud si chcete alespoň trochu udělat obrázek o tomto okruhu, podívejte se na nové stránky internetového světa, které jsou právě oficiálním serverem okruhu Barber Motorsports Park.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist