Václav Bittman o letošní sezóně

Václav Bittman hovořil o letošní sezóně, ve které dosáhl na celkové 10. místo v německém šampionátu IDM 125 cc

Nedaleko středočeského města Městec Králové, tedy města dlouholetě spjatého se závody silničních motocyklů, leží vesnička Činěves a v ní žije jeden z našich současných, nejlepších jezdců třídy 125 ccm. Tímto jezdcem je Václav Bittman, který zítra, tj. ve středu, oslaví své 24. narozeniny. Vašek žije doslova jen několik set metrů od bývalého závodního okruhu, který vedl u vesnice Dymokury a právě zde viděl jedny z prvních závodů tohoto krásného sportu, nazývaného také královnou motorismu.
"Na okruhu v Dymokurech jsem nikdy nezávodil," vzpomíná mladý jezdec. "Začal jsem jezdit až rok potom, co se jelo v Dymokurech naposledy. Prostě jsem Dymokury nestihl, protože mi táta nechtěl koupit brzo motorku."
Bittmanek, jak je nazýván mezi přáteli, zvolil pro letošní rok cestu za hranice a namísto domácího seriálu si vybral pravidelnou účast v německém šampionátu IDM, kde společně s dalším Čechem, Brňákem Igorem Kalábem, zastupuje naší malou zemi v závodech třídy 125 ccm.
"Německo je úplně něco jiného než závody u nás, je to jiný svět," říká při přípravě motocyklu na nedělní závod (rozhovor s Václavem Bittmanem jsem prováděl během sobotního podvečera na okruhu Oschersleben). "Když sem přijedeš z Čech, tak si připadáš, jako kdyby si přijel na Grand Prix. Obrovský zázemí, ohromná konkurence, krásný tratě. Akorát holky tady nemají pěkný," dodává s úsměvem na tváři. "Jednoznačně nejlepší okruh je Sachsenring. Je to nejen zajímavý okruh, ale i hodně technický a tím i těžký."
Vašek sice jezdí v současnosti především na zahraničních okruzích, ale rád vzpomíná i na svou účast v domácím šampionátu, kde po dva roky patřil k nejužší špičce. "Byly to pěkný závody, a především sezóna 2001 byla dobrá. Byla to sezóny kdy vyhrál Matěj Smrž, to jsme si pěkně zazávodili," vzpomíná jezdec na rok, který mu v polovině závodů přinesl umístnění na pódiu a následně i třetí místo v celkové klasifikaci.
Nyní však na české mistrovství zbývají již pouze vzpomínky a tak se pomalu stáčí debata na první rok mezi nejlepšími jezdci Německa. "Před zahájením sezóny jsem si dal za cíl být v Německu do desátého místa, zatím jsem devátý a tak se tento cíl i plní. První polovina sezóny byla dobrá, zbytek je nějaký divný. Poslední dva závody se nám nějak nevydařili," zamýšlí se Bittmanek, ale hned vzpomíná raději na lepší chvíle: "Super závod byl Most [závod IDM - poz. Racing], jednoznačně to byl nejlepší závod sezóny. Možná se mu trochu vyrovnala Rijeka, tyhle dva závody byly takový jaký mají být."
Václav Bittman pro letošní rok ukončil sezónu závodem IDM na okruhu Hockenheim, když k posledním dvou závodům Mistrovství Evropy v Portugalsku a ve Španělsku již nepocestuje. "Příští sezóna? Nevím jaká bude příští sezóna, ale doufám, že ještě lepší než ta letošní," odpovídá jezdec diplomaticky na mou otázku mířenou na materiál pro příští sezónu.
Václav Bittman má zítra narozeniny a proto mu již dnes přeji vše nejlepší v soukromém životě a mnoho úspěchů v tom sportovním.
Fotografie z několika závodů, kterých se letos Václav Bittman zúčastnil (IDM, GP, ME), naleznete v sekci FOTOGALERIE. Profil Václava Bittmana

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist