Rossi nedostal povolení testovat

Pánové Davide Brivio a Carlo Fiorani se nedohodli a tak Valentino Rossi nedostal povolení testovat stroj Yamaha YZR M1 ještě před koncem letošního roku.

Ve středu se sešli pánové Davide Brivio a Carlo Fiorani, tedy najvyšší muži továrních týmu Yamahy a Hondy, aby jednali o možnosti uvolnění Valentina Rossiho ještě před koncem letošního roku.
Yamaha zastoupená šéfem týmu Fortuna Yamaha panem Briviem chtěla, aby Valentino Rossi mohl testovat stroj Yamaha YZR M1 ještě před 31. prosincem, kdy vyprší pětinásobnému Mistru Světa kontrakt s továrnou Honda. Manažer HRC pan Fiorani však žádost Yamahy zamítnul a tak se Rossi musí obejít bez testů až do vypršení své platné smlouvy.
"Přes naší náklonnost k Valentino Rossimu a přes náš respekt k továrně Yamaha, nemůžeme dovolit aby Rossi testoval stroj M1 ještě před 31. prosincem," uvedl po jednání pan Carlo Fiorani. "Nemůžeme poskytnout našemu soupeři výhody. Dovolit Yamaze testovat s Rossim by bylo jako dát svému soupeři šestou kartu v pokeru. Toto je hra a vy musíte respektovat pravidla. Myslím, že Davide Brivio měl právo požádat nás o povolení a myslím si, že jsme měli právo toto povolení nevydat."
Ředitel týmu Yamaha Fortuna pan Davide Brivio doufal, že po setkání s Fioranin bude mít povolení nasadit Valentina Rossiho k prvním testům, které má tým naplánované na 28. prosince do malajsijského Sepangu. Nyní je Brivio velmi zklamaný a připomíná minulost, kdy byly obdobné povolení vždy vydané.
"Myslel jsem si, že povolení dostaneme, stejně jako tomu bylo v jiných případech během předchozích roků," říkal zklamaný Brivio. "Biaggi testoval minulý rok Hondu okamžitě poté, co opustil Yamahu, stejně jako s námi testoval Melandri, ale i Barros. Colin Edwards testoval Hondu během minulého týdnu i přes svůj kontrakt s Aprilii. Obecně to vypadá, že jezdec může testovat svůj nový motocykl velmi brzy, ale já rozumím rozhodnutí Hondy."
Brivio dále upozornil, že vztah s továrnou Honda, ale i s manažerem HRC je na dobré úrovni, a že doufá v nezměněnou podobu tohoto vztahu i po této epizodě. Brivio dále poznamenal, že plánovaný test v době 28. - 30. listopadu se stejně uskuteční, ale namísto Rossiho budou vedle Carlose Checy jezdit japonští piloti továrny Yamaha.
"Valentino se na Sepeng stejně dostane, bude tam testovat 20. ledna příštího roku," uvedl Brivio.
Zřejmě se Valentino Rossi může nyní kochat ze zasloužené dovolené, ovšem po Silvestru ho pravděpodobně čeká hektický program nejen v dohánění testovacího výpadku.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist