Hlasy o Barrym

Celý svět truchlí, odešla legenda. Přečtěte si reakce několika známích jmen.

Motocyklový svět truchlí, včera nás opustila legenda v podobě Barryho Sheena. Krutou ránu osudu tentokrát zasadila proradná rakovina. Na smrt vždy usměvavého jezdce reaguje celý svět.
Mick Doohan (pětinásobný Mistr Světa 500 ccm) Mé myšlenky jsou s Barryho rodinou. Věděli jsme, že je těžce nemocný, ale to ještě stále nebylo tolik smutné. Barry byl můj blízký přítel, užili jsme si mnoho legrace, ale také mi v době mého závodění mnoho pomohl. Barry měl velký vliv na můj přechod ze Superbike do třídy 500 ccm. Barry obcházel japonské továrny a všude o mě tehdy mluvil, zvláště u Suzuki. On to pro mě dělat nemusel, vždy jsem to oceňoval. Poté jsme se hodně spřátelili a prožívali jsme spolu hodně dlouhou dobu v Austrálii i v Evropě. Barry byl dobrý člověk, který se neustále smál.
Barry byl také vynikající závodník, dvojnásobný Mistr Světa. Dával mě mnoho rad jak se přiblížit k jistým věcem v závodní kariéře. Barry byl ohromně populární ve svém domově v Anglii a to i přestože bydlel skoro dvacet let v Austrálii. Jeho talent, osobnost a rychlý vtip získal srdce všech lidí.
Naposledy jsem s ním mluvil 5. Března, když odjížděl do Melbourne na závody Formule 1. Barry zde zanechal své znamení motocyklového závodníka, ale myslím, že byl víc než to. On byl muž, který dával lidem do tváří usměv. Budeme ho postrádat. Angel Nieto (druhý nejúspěšnější jezdec celé historie Grand Prix) Ztratil jsem velkého přítele. Opustila nás úžasná osoba. Měli jsme s Barrym mnoho krásných zážitků na dráze i mimo ní. Zažil jsem s ním část kariéry, začátkem sedmdesátých let než Barry odešel do třídy 500 ccm. Z našich bitev na okruhu jsem se naučil hodně věcí, protože on byl velmi inteligentní jezdec. Mnoho roků poté jsme si byli stále velmi blízcí, asi protože jsme měli podobné povahy. Oba jsme rádi závodili a vyhrávali, užil jsem si jeho velkého humoru.
Před pěti měsíci jsem s ním byl u něj doma v Gold Coast, vypadal velmi pozitivně. Říkal, že jde bojovat s nemocí, ale myslím si, že si byl vědomý skutečnosti, že mu již nezbývá mnoho času. Nechtěl podstoupit operaci, protože mu lékaři vysvětlili co by to mohlo také znamenat a on tím nechtěl projít. Carl Fogarty (čtyřnásobný Mistr Světa Superbike) Byl to vynikající muž. Cítím, že jsem ztratil blízkého přítele. Barry Sheene byl inspirace milionům lidí. Byl to člověk, který dělal závodní motocykly slavnými. Bylo několik slavnějších jezdců v Británii, ale byl to právě Barry, který dal tento sport k větší pozornosti veřejnosti. Damon Hill (Mistr Světa Formule 1) Byl to můj první hrdina, byl pro mě velmi důležitý. Phil Read (sedminásobný Mistr Světa 125, 250 a 500 ccm) Znal jsem ho velmi dobře, povzbouzel jsem ho, obdivoval a čas od času i proklínal, když jako desetiletý chlapec vyskočil na můj Norton na TT Man. Jeho velké herectví a jezdectví se projevilo v závodě Goodwood Revival, kde Barry již věděl, že je to jeho "velké finále". Jsem společně s mnoha tisíci fanoušky šokovaný a zároveň zoufalý jeho předčasnou smrtí, které se devět měsíců snažil bránit. Kenny Roberts sen. (trojnásobný Mistr Světa 500 ccm - zřejmě největší Barryho soupeř v aktivní kariéře) Zpráva mě zastihla velmi nepřipraveného, musím se nyní několik dnu odloučit. Nečekal jsem, že se to stane tak brzy, já i mnoho jiných lidí jsme doufali, že je to něco, co brzy přejde. Barry byl vždy můj nejlepší soupeř, vždy jsem říkal, že pokud by nebyl žádný Barry Sheene - nebyl by žádný Kenny Roberts. Vždy po závodě přišel a řekl mi jak dobře mi jela Yamaha a já zase jemu jak dobře mu jela Suzuki. Byl to respekt. Barry a já jsme po skončení kariéry zůstali přáteli. On byl hodně dobrý jezdec, vyhrát dvakrát Mistra Světa znamená, že musíte být jeden z nejlepších. Když přišla zpráva o jeho nemoci, říkal jsem mu, že když si představí, že to je závod proti mě, tak zvítězí. Je smutné, že nezvítězil. Valentino Rossi (čtyřnásobný Mistr Světa 125, 250, 500, MotoGP - velký fanoušek Barryho) Byl jsem šťastný, že jsem se s ním mohl setkat minulý rok v Londýně. Poté jsme si zajeli na jídlo v Austrálii při Grand Prix. Byl to dobrý muž, velká osoba jako stejně velká osobnost. Nikdy jsem ho neviděl závodit, protože jsem byl příliš mladý, ale každý mi říká, že byl mimořádně dobrý. On rozbil hranice našeho sportu, přinesl do nich barvy a život. Vždy jezdil se svým šťastným číslem sedm. On také se svou nemocí odvážně bojoval. Budu ho postrádat.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist