GP Welkom - MotoGP

Vítězem závodu nejprestižnější třídy se stal vítěz kvalifikace Sete Gibernau, který za vítězství děkoval zesnulému Daijiru Katovi jemuž toto vítězství také věnoval.

Drama nejsilnější třídy začalo již v zahřívacím kole, kdy vytekl ze Suzuki Kennyho Robertse olej a start závodu musel být kvůli úpravě okruhu odložen o 50 minut.
Zhruba po 50. minutách byl tedy znovu odstartován závod třídy MotoGP, do kterého zcela jednoznačně nejlépe odstartoval australský jezdec Troy Bayliss jenž tak potvrdil úžasné zrychlení nového stroje Ducati Desmosedici. V závodě se ustálilo pořadí kdy za vedoucím Baylissem jel druhý Sete Gibernau, třetí Max Biaggi a čtvrtý Valentino Rossi. Po jedenácti kolech udělal drobnou chybu Troy Bayliss, které využil Sete Gibernau a ujal se vedení, které vzápětí umocnil dvěma sekundami před svými pronásledovateli.
Na druhé místo se v těchto fázích dostal Ital Max Biaggi. Valentino Rossi sváděl pět kol urputný souboj s dlouho vedoucím Baylissem, vždy když ho předjel tak udělal chybu a Troy se dostal zpět na třetí místo. Nakonec vše vyřešili pneumatiky, které zpomalily Baylisse a tak se mohl Valentino plně věnovat stíhací jízdě za Maxem Biaggim, který mezitím od této dvojice ujel. Pět kol před cílem závodu dojel a také předjel Rossi Biaggiho a vydal se za vedoucím Sete Gibernauem.
Drama závodu vrcholilo v posledních dvou kolech, kdy Rossi dojel Seteho a pokousil se jej předjet. Všechny případné útoky Gibernau úspěšně zlikvidoval svou precizní jízdou, kdy prakticky Rossimu nedal šanci, a v závodě zvítězil (). Po projetí cílem Sete zdvihl ruce k nebi a dával jasně najevo, komu děkuje za své vítězství.
Druhý v napínavém závodě skončil Valentino Rossi (+0,363) a třetí Max Biaggi (+5,073). Čtvrté místo patřilo nejlepšímu nováčkovi v podobě Troye Baylisse, páté naopak velezkušenému Alexu Barrosovi před šestým Tohru Ukawou a sedmým Nicky Haydenem. Osmý dokončil závod Norick Abe před svým týmovým kolegou Carlosem Checou, desítku nejlepších uzavřel Olivier Jacque.
Jedenácté místo a tím pět bodů si zajistil Shinya Nakano před dvanáctým Nobuatsu Aokim na dvoutaktním Protonu KR3. Třináctý skončil John Hokins před čtrnáctým Makoto Tamadou. Patnácté místo a tím pouhý jeden bod bral Kenny Roberts jenž tak potvrdil ústup továrny Suzuki.
Závod si své dramatické místo spojené s nebezpečnou havárii vybral ihned na začátku, kdy Colin Edwards II. s rozkmitaným motocyklem nejprve vrazil do Jacqua a poté havaroval, v jízdě ještě stačil trefit Jeremy McWilliamse jenž také svůj stroj neudržel a závod tak předčasně skončil. Oba jezdci jsou naštěstí dle dostupných informací zdravotně v pořádku.
Továrna Kawasaki opět potvrdila svou nepřipravenost umístněním na samém konci startovního pole, kdy Andrew Pitt dojel na předposledním šestnáctém místě a Garry McCoy dokonce s jedním kolem ztráty na posledním sedmnáctém místě.
V celkovém pořadí šampionátu vede Valentino Rossi (45 bod) před Sete Gibernauem (38), Maxem Biaggim (36) a Troyem Baylissem (24).
Šampionát Grand Prix pokračuje za 14 dní kdy se jede ve španělském pekle jménem Jerez de la Frontera závod pod názvem Gran Premio Marlboro de España.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist